För mycket essentiella fettsyror kan härskna och skada kroppen

7432

Fettsyror härsknar av hög temperatur, syre och ljus, säger näringsterapeut Jens Veiersted. Han menar att det är värt att titta närmare på vad som egentligen sker i kroppen vid oxidering av omega-3 och 6 om det blir för mycket av dessa fettsyror i kroppen. Problemet är att vid ett för högt intag kan dessa fetter härskna i kroppen. Det bildas då giftiga ämnen.

Text: Arnt Olaf Enger, ”For mye essensielle fettsyrer harskner i kroppen”

Fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 kallas för essentiella fettsyror eftersom dessa måste tillföras genom kosten.

”Jag tror att man generellt sett bör hålla intaget av fleromättade fettsyror förhållandevis lågt”, säger Jens Veiersted.

Balansen mellan fettsyrorna omega-3 och 6 är viktig och man måste ha tillräckligt av båda. Problemet är att vid för högt intag av de essentiella fettsyrorna kan dessa härskna i kroppen. Veiersteds rekommendation är att det är bättre att först justera intaget av omega-3 för att komma i balans än att sänka intaget av båda fettsyrorna.

Jens Veiersted - Foto: TV Helse
Jens Veiersted – Foto: TV Helse

Jens Veiersted tror inte på det generella rådet om att öka intaget av fleromättat fett. Han påpekar att det skett förändringar gällande dessa råd de senaste tio åren. Rekommenderat intag av fleromättat fett har tex ändrats från 10% till 5-10%.

”Så man har justerat efter den kunskapen man haft utan att egentligen säga att man bör vara lite försiktig. Kvaliteten på fettsyrorna är viktig.”

Bra näringskällor för omega-6 kan vara korn, frön eller ljust kött (gris och fjäderfä).


Vegetabiliskt fett som margarin, majs- och soyaolja bör man vara försiktig med eftersom dessa finns i stora mängder i raffinerade produkter. Vid onödig raffinering av dessa fettsyror har härskningsprocessen redan startat.


 

Det kan därför vara en god ide att sätta upp stränga krav på omega-3 som kosttillskott.

Härsken tran hälsofarlig?

För något år sedan ställdes det frågor om tran kan vara hälsofarligt på grund av raffineringsprocessen. Tran är en olja som utvinns ur fisklever (fiskolja eller marinolja), eller kroppar av andra havsdjur.

I det norska ”Store Medisinske leksikonet” på nätet står det att härskningsprocesser i organismen kan leda till att det bildas ohälsosamma produkter i vävnaderna, men att härskningsprocessen kan förhindras av antioxidanter som vitamin C och E.

År 2011 var det stor mediauppmärksamhet om tran och huruvida oljan kunde vara farlig för hälsan. I tidningen NRK.no publicerades en artikel med rubriken ”Bekymmer med härsken fiskolja” (“Bekymring for harsk fiskeolje”). Experter på matsäkerhet uttryckte i artikeln sin oro kring härsknande fiskoljor.

Gjermund Vogt - Foto: Truls Tunmo
Gjermund Vogt – Foto: Truls Tunmo

Norska Aftenposten skrev artikeln ”Utesluter inte hälsofaror över tid” (“Utelukker ikke helsefare over tid”) där det står att forskaren Gjermund Vogt vid Matforsk bland annat skulle starta en större klinisk studie på hur härsken fiskolja påverkar kroppen.

”Vi vet för lite om härsken fiskolja kan vara skadligt för kroppen under en längre tid, men internationell forskning visar att enkla härskna ämnen kan vara giftiga och därmed potentiellt skadliga för kroppen. Bland annat dödar dessa giftiga ämnen celler”, säger Gjermund Vogt.

TINE, högskolan i Akershus, UiO och Lipidkliniken på Rikshospitalet deltar också i studien.

Text: Arnt Olaf Enger | Översättning: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelPeriodisk dygnsfasta – Ät endast under 8 timmar per dag och inte sent på kvällen
Nästa artikelLasermedicin används för smärta, inflammation och för att stimulera läkning
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar