Vitlök och eteriska oljor skyddar dig mot fästingar och se upp för DEET

6211
Eteriska oljor skyddar mot fästingar
Eteriska oljor skyddar mot fästingar

Birthe StorakerNär fästingar väljer sitt byte söker de sig till koldioxiden från utandningsluften och dofter, men det finns vissa naturliga lukter från växter och eteriska oljor som stöter bort fästingar, mygg och andra insekter.

Text: Birthe Storaker

Vanliga eteriska oljor från växter som lavendel, citronella, geranium och ”tea tree oil” stöter alla bort fästingar. Det finns även tecken på att ett dagligt intag av vitlök gör dig mindre attraktiv som värddjur för fästingar.

Se upp för DEET

I handeln finns myggspray och fästingspray, men man måste vara klar över att flera av dessa produkter innehåller nervgiftet DEET som kan skada nervsystemet på människor. DEET kan även påverka andra ingredienser i produkten så att även de blir skadliga.

Allmänna rekommendationer är vaga när innehållet i insektsmedel granskas. Oftast uppmanas användaren att använda dessa sprayer med försiktighet och helst ska sprayen appliceras på kläderna istället för på huden, men medlen kommer likväl att tränga igenom och nå huden.

Läs mer om hur ämnet DEET i fästingspray påverkar nervsystemet: The Hazards of DEET 

Myggmedel som innehåller DEET ska enligt Helsenorge.no användas i minsta möjliga omfattning direkt på huden när det gäller barn under 3 år eller annars bara på begränsade hudområden och under korta perioder.

DEET kan tas upp i kroppen om det intas oralt eller kommer i kontakt med huden. Små barn har stor kroppsyta i relation till vikt och är därför mer utsatta för förgiftningsrisker än större barn och vuxna.

Fästing - Foto: André Karwath, Wikimedia Commons
Fästing – Foto: André Karwath, Wikimedia Commons

Rekommendationer för att hantera fästingar

Om du befinner dig i ett område med mycket fästingar använd i första hand DEET-fria skyddsmedel. Du kan även blanda ihop ditt eget fästingmedel.

Läs mer om hur du kan göra (på norska)

  • Undersök huden och håret noggrant efter att du befunnit dig i fästingmarker.
  • Använd en pincett som du lägger an så nära fästingens huvud som möjligt när du avlägsnar den. Dra rakt ut.
  • Kläm inte på fästingens kropp när du drar ut fästingen. Risken finns att du pressar in infekterat blod in i din egen kropp via bettet.
  • Håll ett öga på bettstället de följande två månaderna och uppsök en läkare om det uppstår en röd ring runt bettet eller om du får andra sjukdomssymptom som tyder på fästingburen infektion.
  • Vid tidig och korrekt behandling är prognosen god för att du ska slippa allvarliga konsekvenser.

Text: Birthe Storaker, Hvitløk og eteriske planteoljer reduserer risiko for flåttbitt | Översättning: Torbjörn Sassersson

Föregående artikelSockerrik kost kan leda till fettlever och sedan skrumplever
Nästa artikelForskning visar att tarmen ”pratar” med hjärnan – Ger ny syn på tarmsjukdomar
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

3 Kommentarer

  1. Citronella fungerar enbart för mig om jag använder det själv, men inte andra. Delar jag med mig till andra blir jag likt en mygg-magnet igen. På mina resor i tropikerna tar jag därför på mig min citronella-spray avsides. Om jag blir tillfrågad av andra resenärer om jag har någon spray så ger jag dem en vit lögn ”Nej tyvärr. Den tog precis slut” 😉

  2. Jag brukar använda olja från vitlöksoljekapslar, som jag knäcker så att oljan kommer ut. Smörjer in vaderna och skorna med det. Då hoppar fästingarna av.

Lämna ett svar