Studie: Facebook gör att du blir ”dum i huvudet” och ickesocial

3655
Har du fått en Facebook tumme på hjärnan? - Crestock.com
Har du fått en Facebook-tumme i hjärnan? – Crestock.com

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna BöhlmarkForskning på över 11,000 tonåringar i Europa visar att missbruk av Facebook och andra appar på din Smartphone får din hjärna att krympa. Tvångbeteendet bryter ned din hjärnas kapacitet och Facebook utnyttjar de som behöver bekräftelse.

Text: Torbjörn Sassersson

Forskarna i en studie installerade en app på försökspersonernas smartphones vilken loggade hur de använde Facebook under en period på fem veckor. Studien visade att de som kollade Facebook oftare hade fått en något förkrymp hjärna i ett område som kallas accumbenskärnan. Dessa personer verkade vara fästa vid att uppleva gillande och få läsa positiva kommentarer.

Att kolla Facebook ger både hjärnan och egot en ”kick” [förf anm].


Beteendet som skadar din hjärna handlar om att du kan ha utvecklat ett tvångssyndrom, ett internetberoende som är en variant på ”Obsessive Compulsive Disorder” (OCD), en psykisk beteendestörning.


Susanne Bejerot - Pressfoto: Örebro Universitet (oru.se)
Susanne Bejerot – Pressfoto: oru.se

”Tvångstankarna och/eller handlingarna skall förekomma minst en timme per dag, eller upplevas som väldigt påfrestande, eller medföra att personen fungerar sämre i vardagslivet, för att diagnosen skall kunna ställas.

Det är vanligt med flera olika typer av tvångstankar/tvångshandlingar hos en och samma person. Förmågan att själv inse det orimliga i tvånget varierar mellan olika individer.” – Professor och överläkare Susanne Bejerot, Intermedicin.se

Nedbrytningen av hjärnan sker i lillhjärnan, prefrontala cortex, motor cortex, den främre gördelvindlingen (gyrus cinguli) och accumbenskärnan (nucleus accumbens). Både psyket och arbetsförmåga påverkas negativt, visar forskningen, när din hjärna tvingar dig att utföra tvångshandlingar på nätet med mobilen. Det framgår i bla studien: ”Facebook usage on smartphones and gray matter volume of the nucleus accumbens” från 2017.

FAKTA

Prefrontala cortex kontrollerar förmågan till empati, komplexa kognitiva processer och att kunna avstå från att följa stimuli. Här fattas beslut och anpassning till olika sociala sammanhang sker här. I prefrontala cortex bearbetas information utifrån dina erfarenheter och långsiktiga mål.

Gördelvindlingen är engagerat i emotionella processer, inlärning, minne, orientering och uppmärksamhet. Gördelvindlingen har en central roll för en normal kognitiv funktion. Förändringar i området kan leda till psykiska störningar som schizofreni, depressioner och Alzheimers.

Accumbenskärnan är involverad vid drogberoende och tros även vara inblandad i hur du med ansiktsuttryck och kroppsspråk kan förmedla olika känslolägen.

Enligt en tidigare studie från 2011 upptäcktes samma effekt av internetberoende och online-spelande, att den grå massan av hjärnceller minskade samt att hjärnans djupare delar förändras.

Facebook utnyttjar din svaghet

I maj 2017 avslöjade läckta dokument från Facebook Australia att företaget utvecklat algoritmer som kan finna tonåringar som har behov av att få bekräftelse för att öka på sitt självförtroende. Det avslöjar tidningen The Astralian, enligt brittiska Guardian som fångade upp nyheten.

Den interna Facebook-rapporten visar att algoritmerna i realtid kan fastställa när en tonåring känner sig, stressad, besegrad, nedtyngd, nervös, dum, löjlig, värdelös och misslyckad. När dessa nederlag noteras kan Facebook exponera särskild reklam som just då känns väldigt attraktiv för tonåringen i behov av en ”confidence boost” (kick för självförtroendet).

Att ständigt kolla Facebook-uppdateringar och gillande ger hjärnan belöningar som den blir fäst vid, men det går lyckligtvis att bryta det skadliga beteendet genom att avstå från att checka tex Facebook hela tiden. Du kan se att någon du känner är fast i ett missbruk genom att denne isolerar sig med sin smartphone och lägger mindre tid på fysiska aktiviteter med vänner och familj.

Kan du börja använda Facebook kan du också sluta. Du bestämmer över ditt liv [förf anm].

Text: Torbjörn SasserssonLäs mer om hjärnan på TV-Helse.se

Källor

Relaterat

Föregående artikelMysteriet med massdöd av bin är löst
Nästa artikelRand-studie: Inte säkert att barn mår bra av husdjur
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

Lämna ett svar