Fallolyckor och frakturer är vanliga problem bland äldre, men den verkliga orsaken är inte alltid ålderdom. Det kan också bero på de mediciner de äldre tar.

Text: Birthe Storaker | ”Medikamentbruk hos eldre viktig årsak til falltendens” | Översättning: Madeleine Lidman

Många av medicinerna förskrivs rutinmässigt till äldre, som opioider mot smärta, antidepressiva läkemedel, syraneutraliserande läkemedel och sömntabletter, som ger försvagade ben, eller ökar risken för fallolyckor, eller både och.

Forskare från Geisel School of Medicine i Dartmouth, analyserade data från cirka 2 500 000 äldre personer som hade förskrivits några av de 21 vanligaste läkemedlen som brukar vara inblandade vid frakturer, för att se hur många av dem som senare drabbades av höftfrakturer.

Läs mer: Utbredd övermedicinering av de äldre – Döende åldring piggnade till utan mediciner

Andelen var högst bland dem som hade tagit flest mediciner och de vanligast föreskrivna var smärtstillande opiopider, som användes i 55 procent av fallen i gruppen, följt av diuretika, förskrivna till 40 procent av de som drabbades i gruppen.

Genom intag av bara ett av dessa läkemedel fördubblas risken för fallskador, säger forskarna och risken ökar exponentiellt vid intag av alla andra läkemedel. För det som tar två läkemedel samtidigt, tredubblas risken och de som tar tre stycken samtidigt, fyrdubblar risken. Effekten kan bli dubbelt så skadlig hos de som redan lider av osteoporos.

Läs mer: Läkarna tar livet av de äldre genom övermedicinering – 15 läkemedel per dag vanligt

De farligaste kombinationerna och de som troligen är orsaken till flest fallskador eller frakturer, var opiopider och lugnande mediciner, eller opioider och diuretika, eller opioider och PPI:er (protonpumpshämmare), vid matsmältningsbesvär.

Om det är valfritt att ta läkemedlen, bör äldre patienter allvarligt överväga att sluta ta dem, säger forskarna och det är en bedömning som är ännu mer brådskande om två eller flera mediciner har skrivits ut.

Text: Birthe Storaker

Källa

Föregående artikelHur du blir av med blödande tandkött
Nästa artikelSouth Dakota tar steg för att juridiskt stoppa påtryckningar för vacciner
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

  1. Tror på så lite medicinering som möjligt, men har ändå lite fundering kring denna artikel. Det framgår t.ex. inte om studien har korrigerat för det faktum att antal mediciner bör korrelera med underliggande hälsotillstånd, vilket i sig självt borde korrelera med fallolyckor. Hur vet vi att studien inte bara konstaterar att ett sämre hälsotillstånd korrelerar både med ett högre antal mediciner och med en högre risk för fallolyckor?

Lämna ett svar