Myndigheterna på ö-gruppen Vanuatu i Stilla havet beslutade att sluta införa västerländsk mat i ett försök att motverka framtida potentiella hälsoproblem. Det är inte nödvändigt att äta importerad mat när det redan finns så mycket ekologiskt odlad lokal mat på våra öar, resonerade ledningen på ön.

Text: Birthe Storaker, ”Forbud av ferdigmat for å beholde folkehelsa” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: AdobeStock.com

Vanuatu är ett land i södra delen av Stilla havet. Invånarna tillhör många olika folkgrupper, som har sina egna språk och traditioner. Ekonomin växer, men Vanuatu anses fortfarande som ett av världens minst utvecklade länder.

Jordbruket är basen i ekonomin och en majoritet av befolkningen är anställd i den sektorn. Även om större delen av produktionen går till det egna hushållet, bidrar de flesta också till produktion för försäljning. Den viktigaste exportvaran är copra, torkat kokosnötkött som odlas på plantager.

Torba-provinsen som är den nordligaste ö-gruppen och som har en befolkning på knappt 10,000 invånare, främst bönder, antog 2017 målet att införa en lagstiftning att inom två-tre år förbjuda all importerad mat. Målet är att bli en helt organisk region år 2020. Under mellanperioden har ställen som serverar turister blivit skyldiga att erbjuda gästerna mat endast av lokalproducerade råvaror.

The Guardian rapporterar att Luc Dini, chef för Torbas turistbyrå, anser att ett förbud mot importerad mat kommer gynna hälsan hos öns invånare.

Luc Dini. Foto: Loopvanuatu.com
Luc Dini. Foto: Loopvanuatu.com

”Just nu ser vi en invasion av färdigmat från utlandet”, säger han.

”Det är lätt att laga nudlar eller ris, men det har nästan inget näringsvärde. Inte heller är det nödvändigt att äta importerad mat när vi har så mycket ekologiskt odlad lokal mat på våra öar”.

Provinsen har god tillgång på råvaror och är självförsörjande med fisk, skaldjur, sötpotatis, papaya och ananas som fångas eller odlas lokalt, enligt Dini. Matvaror som importeras regelbundet är ris, godis, kex och annan processad mat.

Han tillägger:

”Vi i Vanuatu är den mest isolerade provinsen och hittills har vår hälsa varit ganska bra på grund av det. Och vi vill fortsätta hålla oss friska.”

”I andra provinser som infört västerländsk kost, ser du ganska unga flickor som ler med ruttna tänder, eftersom sockret har förstört tänderna. Vi vill inte att det ska hända här också och vi vill inte utveckla de sjukdomar som följer i spåren av den västerländska färdigmaten.”

De har inte beslutat ännu om alkohol kommer att ingå i förbudet.

Vanuatus centralregering stödjer planen, säger han och de kommer följa upp och registrera reaktionerna från lokalbefolkningen och turisterna. Det är en politik som andra länder i Stillahavsområdet kan dra nytta av, eftersom de har några av de största fetmaepidemierna i världen, ett faktum som enligt vissa beror på införandet av västerländsk mat och matlagningsmetoder.

De nio länder eller territorier med störst andel fetma i världen, finns alla i södra Stilla havet. Amerikanska Samoa, Nauru, Cooköarna, Tokelau, Tonga, Samoa, Palau, Kiribati och Marshallöarna.

Platser i världen med högst andel övervikt

1. Amerikanska Samoa
2. Nauru
3. Cooköarna
4. Tokelau
5. Tonga
6. Samoa
7. Palau
8. Kiribati
9. Marshallöarna
10. Kuwait
11. Saint Kitts och Nevis
12. Mikronesien
13. Bahamas
14. Barbados
15. Belize
16. Qatar
17. Egypten
18. Förenta staterna
19. Saudiarabien
20. Bahrain

Text: Birthe Storaker

Källor

Föregående artikelOgräsmedlet glyfosat har hittats i Nestlés kaffebönor
Nästa artikelGenetisk modifierad svamppatogen kan vara slutet på malariamyggor
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar