Fem ekonomiska råd för att må bättre i vardagen

328
Zmarta.se – Foto och licens: Pexels.com (free use)

Om du ofta har tomt i kassan i slutet av månaden finns det några enkla steg som kan hjälpa dig mot en bättre privatekonomi. Många känner sig stressade över att få pengarna att räcka till alla utgifter. Samtidigt har de sällan särskilt bra koll på vart varje enskild krona tar vägen. Över tid kan några förändrade vanor göra att du sparar många tusenlappar.

1. Se över dina matkostnader

Äter du ofta på restaurang? Varje enskilt tillfälle kanske inte känns så dyrt, men över en hel månad är situationen annorlunda. En lösning som kan spara stora belopp är att laga lite större portioner dagen innan och göra en matlåda med resterna. Sedan tar du med matlådan till jobbet. Titta även på hur din inköpslista ser ut för mat och undvik dyra produkter som färdigrätter.

Bryr du dig dessutom om din hälsa kan du undvika onyttigheter som snacks och godis. Överlag är ett gott råd att undvika spontana matinköp. Butikerna är ofta duktiga på att placera så kallade lockvaror, men var disciplinerad och gör gärna en veckomatsedel för hela veckan och planera matinköpen.

2. Samla dina lån

Dyra krediter är ett vanligt problem hos svenska privatpersoner. Med flera mindre lån blir ränteutgifterna en överraskande stor del av vad som ska betalas varje månad. Varje enskilt lån kanske inte känns så farligt, men när alla kostnader räknas samman för hushållet är det många som får en chock.

Det bästa rådet är att samla dina lån och därmed kraftigt sänka dina räntekostnader. Får du en lägre ränta har du potential att spara flera tusenlappar. Generellt sett är ett större lån i princip alltid billigare än flera smålån och dessutom blir det lättare att hålla koll på en enda faktura istället för flera fakturor.

3. Sänk försäkringskostnaderna

Vet du ens hur mycket du betalar varje månad för dina nuvarande försäkringar? Inte sällan tecknar svenskar flera enskilda försäkringar över längre tidsperioder och tappar sedan kontrollen. Börja därför med att göra en sammanställning. Har du någon form av försäkringsskydd som du inte längre behöver kan du säga upp försäkringen och omedelbart spara pengar.

Det kan till exempel hända att din hemförsäkring täcker något där du hade tecknat en separat försäkring, eller att du betalar för en onödig tilläggsförsäkring. Kompromissa dock inte med nödvändiga försäkringar och se till att du alltid har fullgott försäkringsskydd.

Ett bra råd är att samla så många försäkringar som möjligt hos samma försäkringsbolag. Då finns chansen att de kan erbjuda bättre villkor med lägre försäkringspremier.

4. Dra ner på dyra transporter

Bensinpriset i Sverige är i skrivande stund mycket högt. Kör du mycket bil kommer det verkligen att märkas i plånboken. Du kan spara stora pengar på att gå med i en bilpool eller på att till exempel cykla till jobbet. Ibland finns inget alternativ till att ta bilen, men överväg om du åtminstone kan sänka dina nuvarande bilkostnader.

Tänk också på att det finns stora hälsovinster med att antingen gå eller cykla, vilket i sig är värt pengar. Har du inget annat alternativ än att fortsätta ta bilen varje dag – överväg att byta till en bränslesnål bil med låga underhållskostnader.

5. Satsa på en prisvärd semester

Färre resor i vardagen och framför allt semesterresor har en tendens att bli en stor börda rent ekonomisk. Många upplever stress flera månader i förväg när de inser hur mycket pengar de måste  lägga undan varje månad för semestern. Ett gott råd är att välja billigare lösningar. Istället för dyra hotell kan du använda tjänsten Airbnb och hitta någon som hyr ut sin privata bostad på din destination.

Det kan också löna sig att resa när det är lågsäsong. Du slipper trängas med alla andra turister och priserna brukar vara mycket lägre. Behöver du låna till semesterkassan måste du se till att få bra lånevillkor med låg ränta, vilket gör att återbetalningen blir mycket enklare att klara av när du väl kommer hem.

Sammanfattning

Vill du känna mindre stress över din vardagsekonomi och helt enkelt må bättre börja med att få stenkoll på dina utgifter. Som vi har sett finns det sedan flera sätt att spara stora pengar varje månad. För nästan alla hushåll är matkostnaderna en betydande del av månadsbudgeten och där kan några enkla ändringar kraftigt förbättra situationen.

Att samla lån är perfekt för personer med många krediter.

Du kan också sänka dina försäkringskostnader, köra mindre bil och välja en billigare semester.

Följer du råden har du chansen att ta kontrollen över din ekonomi och känna mindre stress när räkningarna ska betalas i slutet på månaden.

Föregående artikelSlik unngår du å bli spilleavhengig
Nästa artikelSå här botade Jan sin hjärtsvikt med alternativa metoder
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar