Fem tips för en budgetsmart vardag

137
Tips för budgetsmart vardag. Licens: Get.pxhere
Tips för budgetsmart vardag. Licens: Get.pxhere

Seriefigurerna Spara och Slösa är en del av svensk kulturhistoria. Figurerna skapades och tecknades av Birgitta Lilliehöök och introducerades som ett pedagogiskt inslag i tidningen Lyckoslanten mellan 1926 och 1963. Andemeningen var enkel – Spara och Slösa lärde ut pengars värde och sparsamhet var en dygd.

Konceptet är högaktuellt än idag. Att ha en ekonomisk buffert och spara pengar är oumbärligt för en sund privatekonomi. Vi måste vara förberedda på oförutsedda händelser, lägga undan till framtida pensionering och kunna sätta guldkant på vardagen i form av resor. I det här inlägget delar vi med oss av fem tips för en budgetsmart vardag.

Nöje

Nöjesaktiviteter är vitala för vårt psykiska och fysiska välbefinnande. Det behöver dock inte kosta skjortan, speciellt inte i ljuset av dagens nöjesutbud. Internet har gjort det enklare än någonsin att få åtkomst till produkter och tjänster inom nöje/fritid utan att behöva kompromissa finanserna.

Nuförtiden kan man se de senaste filmerna på streamingsajter som Netflix och HBO istället för att köpa dyra biobiljetter. Man kan ägna sig åt klassiska kortspel som poker på molnbaserade digitala plattformar online istället för att bekosta ett besök till casinoanläggning, och man kan till och med ta del av exklusiv konst genom digitala galleri- och museivisningar. Vårt första tips är därför att se över hur du konsumerar nöje och försöka hitta mer budgetsmart digital alternativ.

Mat

Äta måste vi göra dagligen så livsmedel är en självklar och oundviklig kostnadspost i varje budget. Hur och vad vi äter kan dock innebära stora skillnader för månadssparandet. Det säger sig själv att matlagning hemma och tillvaratagande av rester för att förbereda matlådor är betydligt bättre än att käka ute på stan’ och beställa take-away.

Det kan röra sig om flera hundratals eller till och med tusentals kronor i månaden i skillnad. När du lagar mat hemma är det dessutom enklare att äta nyttigare och mer näringsrikt samt slå ett slag för miljön genom att bekämpa matsvinn.

Träning

Fysisk träning är viktig för att vi ska må bra i kropp och själ. Här är det därför bra att inte snåla allt för mycket. De flesta arbetsplatser i Sverige erbjuder dessutom friskvårdsbidrag till sina medarbetare vilket innebär att träning inte behöver bli alltför kostsamt.

Om du emellertid ägnar dig åt flera träningsformer parallellt kan det dock vara värt att kolla in utbudet online. Utbudet av till exempel yoga online är brett idag och fantastiska klasser finns kostnadsfritt på Youtube. På nätet finns även functional fitness-program som endast kräver att du arbetar med din egen kroppsvikt och som innebär att du vare sig behöver ett gym eller vikter för att delta.

Transport

Att ha bil är förvisso smidigt och tidseffektivt, särskilt om det är en bit mellan din bostad och ditt jobb. Faktum är dock att det kostar på att ha en bil. Förutom underhåll och besiktning måste du betala parkering och bränsle samt byta ut bilen när den inte längre är i fullgott skick.

Det kan därför vara värt att se över huruvida kollektivtrafik eller samåkning skulle kunna vara något för dig. I de flesta större städer idag finns dessutom bildelningstjänster som exempelvis Lynk vilket innebär att du kan låna bil vid behov utan att binda upp dig till ett eget fordon.

Se över fasta kostnader för en budgetsmart vardag

Förutom våra löpande kostnader har de flesta av oss fasta kostnader i form av exempelvis el, internet, försäkring och så vidare som löper på från månad till månad. Många av dessa tjänster är oumbärliga för ett fungerande liv så vi skulle inte rekommendera att du säger upp vare sig elavtalet eller hemförsäkringen. Vad vi däremot skulle vilja tipsa om är att se över dina befintliga avtal och att jämföra de med andra leverantörer på marknaden. Ägna några timmar åt att granska hur mycket du i dagsläget betalar för dina fasta tjänster och vad konkurrenterna erbjuder. I de fall där det råder en väsentlig skillnad i pris bör du satsa på att säga upp gamla avtal och teckna nya mer prisvärda sådana.

Extern skribent

Föregående artikelSpelande och nervsystemet: hur du kan spela utan att skada din hälsa
Nästa artikelKan smycken gynna din hälsa?
Skribent
TV Hälsa publicerar ibland artiklar från externa skribenter på tema såsom: underhållning, privatekonomi och livsstil.