”Trött och deprimerad”, skrev läkaren under flera år i journalen som tillhörde Sissel Haug, 50 år. Det var helt fel. Sissel hade i själva verket en obehandlad B12-vitaminbrist, som inte togs på allvar. Hon har nu beviljats ​​ersättning via norska patientskadeersättningen (NPE).

Text: Berit Kvifte, ”Får erstatning for manglende behandling for B12-mangel” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild ovan: Sissel Haug (2014), privat foto

Sissels sjukdomshistoria går tillbaka till år 1992, när hon fick diagnosen Sjögrens syndrom. Ändå lyckades hon fortsätta arbeta trots en komplex symptombild.

”Under år 2006 tog det dock stopp i kropp och huvud. Jag gick igenom en separation och blev ensam med mina två söner. Samma år dog min mamma och året därpå min pappa. Jag bröt ihop och blev långtidssjukskriven”, säger Sissel.

”I min journal skrev läkaren: utbrändhet och depression. Det låg nog någonting i det, men jag hade så många andra och fler symptom som borde ha undersökts och som kunde ha gjort att mitt liv hade tagit en annan vändning. Ett blodprov skulle ha räckt”, säger Sissel vidare, som vid den här tiden hade ett onormalt stort sömnbehov.

Fick prioritera det mest nödvändiga

Hennes liv bestod i att gå upp på morgonen, laga frukost och få iväg sönerna till skolan. Sedan måste hon hem och sova tills barnen slutade skolan och middagen skulle lagas och läxor och fritidsaktiviteter skulle genomföras. När sönerna gick och lade sig för kvällen, gjorde Sissel det också. Energin gick bara till det mest nödvändiga, som att se till att sönerna hade det bra.  Så här såg dagarna ut under de nästkommande två åren.

Sissel var energilös, drabbades av håravfall, var trött, hade ofta diarré, led av minnesförlust, hade koncentrationssvårigheter och en mängd andra symptom som pekade på vitamin B12-brist.

Blodprov visade att Sissel befann sig i den nedre delen av referensområdet, vilket pekade på en måttlig B12-brist, men läkaren tog inte någon notis om testresultaten. Han fokuserade bara på ”depressionsdiagnosen”.

Läkaren borde ha reagerat

”År 2008 började jag arbeta som städare i Rana kommun, i Norge. Det var helt galet! Jag var inte tillräckligt frisk för att jobba, men jag var tvungen att få in pengar för att försörja mina söner. Så här fortsatte det fram till år 2013, då det blev en ny långtidssjukskrivning.”

”Jag var nästan nere för räkning helt och hållet. Tröttare än någonsin, hade drabbats av – hjärndimma – och uppvisade ännu fler olycksbådande och klassiska vitamin B12-bristsymtom”.

Min läkare borde ha reagerat redan år 2001 när jag lämnade ett blodprov som visade på låga vitamin B12-värden. Har du Sjögrens syndrom har kroppen dessutom svårare att ta upp vitamin B12, säger Sissel.

”Läkaren förstod inte att mina symtom handlade om vitamin B12-brist. Det var enklare att påstå att det var en depression, eftersom jag under en kort period haft flera tuffa utmaningar i privatlivet. Själv kände jag mig inte deprimerad, utan långvarigt trött. Jag sörjde förlusten av mina föräldrar och samtidigt var det tufft att vara ensam med två söner.”

NPE-skriver:

”Anledningen till vår bedömning: Det framgår av informationen att du har följts upp under flera år och att flera blodprover tagits för att mäta vitamin B12-nivån i ditt blod under perioden år 2001–2015. Fram till år 2013 var värdena inom det normala intervallet.  Proverna under år 2014–2015 var lägre än normalt.

Proverna visade att B12-värdet sjönk i blodet under perioden 2009–2013. Vi anser att detta borde ha följts upp med närmare kontroller och undersökningar under hösten 2013. Det gjordes inte. Vi anser att det inte var i enlighet med god medicinsk praxis och att ytterligare utredning av eventuell vitamin B12-brist inte genomfördes under hösten.”

Fick medicin utan verksamma ämnen

Sissels läkare kunde lika gärna ha injicerat saltvatten när han äntligen tog tag i hennes låga vitamin B12-värden år 2014.

”Allmänläkaren förklarade att jag hade brist på D-vitamin och vitamin B12 och att jag måste ta en spruta varannan månad för att komma tillrätta med bristerna. Jag gjorde som han sa och fick regelbundna sprutor på läkarmottagningen, men utan någon positiv effekt. Jag blev bara sjukare och sjukare och till slut var jag tvungen säga upp mig från jobbet”, berättar hon för TV-hälsa.


Det var inte konstigt att Sissel inte blev bättre av injektionerna. Läkaren använde ett preparat som innehöll ”allt annat” utom vitamin B12! Ampullerna hade läkaren köpt under en utlandsresa.


Blev bara sämre och sämre

Sissel berättar.

”Jag blev bara sämre och sämre. Det visade sig att ampullerna innehöll nästan alla olika sorters B-vitamin, men inte B12! Varför valde läkaren att behandla mig med något han köpt på semestern och inte med riktiga B12-injektioner? Och varför kontrollerade han inte om hans «botemedel» fungerade?”

”Jag blev ju bara sämre och sämre.”

”Från år 2015–2016 fick du injektioner med vitamin B-komplex. Den medicinen innehåller dock inte vitamin B12. Från februari 2016 har det dokumenterats att du fick behandling med vitamin B-tabletten Triobe. Triobe innehåller B12, men inte i tillräcklig mängd för att korrigera ett bristtillstånd av vitamin B12. Du följdes heller inte upp med kontroller och blodprover för att se om behandlingen hade önskad effekt.

Med korrekt uppföljning, skulle, enligt vår bedömning, vitamin B12-bristen troligen ha upptäckts redan i november/december år 2013. Bristtillståndet upptäcktes dock först i mars 2018. Rätt behandling med B12-injektioner inleddes sedan. Vi har kommit fram till att det har funnits brister i behandlingen”.

Ny läkare

I slutet av år 2017 hade Sissel fått nog och drog igång en process för att få en ny läkare. Hon kom i kontakt med en ny läkare i mars 2018 som omedelbart tog tag i Sissels symptom, tog utvidgade blodprover och lyssnade inte minst på vad Sissel själv berättade om sitt mående.

”Jag förde fram en idé om att jag kanske hade för låg ämnesomsättning, men det visade sig ganska omgående vara fel. Jag hade en betydande och obehandlad vitamin B12-brist och det hade jag haft i nästan 20 år, visade den avslutande journalanteckning som samlades ihop, gicks igenom och utvärderades.

Jag blev så glad! Äntligen var det någon som tog mina symptom på allvar. Och som dessutom satte in rätt behandling!”

Äntligen rätt behandling

Från och med mars 2018 fick Sissel återkommande vitamin B12-injektioner och kände sig snabbt bättre. Dessutom tog hon kontakt med B12-föreningen i Norge, som har bred kompetens inom bristsjukdomen.

Till slut föll alla pusselbitar på plats. Sissel läste allt hon kom över i litteratur på området och så småningom gick det upp för henne att läkaren hade negligerat alla hennes symptom, att livet kunde ha varit helt annorlunda om hon hade fått rätt medicin redan flera år tidigare. Konsekvensen på bristen av behandling var inte bara själva sjukdomen och alla smärtsamma symptom, utan den hade också en ekonomisk baksida. Hon var tvungen att vara långtidssjukskriven under långa perioder och i slutändan fick hon sluta jobba. Ekonomin blev lidande och det gick knappt runt rent ekonomiskt.

Myndighetfråga

”Jag rådfrågade flera personer innan jag rapporterade läkaren till patientombudsmannen som sedan tog saken till högste ansvarig och som i sin tur upprättade ett ärende och skickade det till norska hälsomyndigheten.”

”Jag rekommenderades också att ansöka om ersättning hos norska patientskadeersättningen för de skador jag drabbats av under många år – även de ekonomiska. Ansökan lämnades in i maj 2018 och för några veckor sedan fick jag svar att jag kommer beviljas ersättning från år 2013 och fram till idag. Pengarna kan inte ge mig de förlorade åren tillbaka, men det är en seger att äntligen bli trodd”, säger Sissel, som idag mår ganska bra.

Återhämtningen tar tid

När kroppen lidit av vitamin B12-brist under många år kan det ta upp till 3 år innan symptomen förbättras eller försvinner.

”Men, jag har blivit bättre än jag var för några år sedan, när dagarna bara försvann i ett slags töcken. Då var jag också förtvivlad och orolig över vad det var för fel på mig och på grund av det drabbades jag av ett slags allmänt ångesttillstånd.”

Uttalande från en specialist:

”Patientens vitamin B12-brist har legat i det nedre referensområdet sedan hösten 2006. Det finns en tydlig trend i registrerade prover sedan år 2001. Patienten har troligen lidit av vitamin B12-brist under många år”.

Utbredd vitamin B12-brist

”Det är hög tid att norska läkare läser in sig på vitamin B12-brist, då den är mycket mer utbredd än man kan tro. Symptombilden kan påminna om ämnesomsättningsproblem, depression och utbrändhet. Därför är det mycket viktigt att mätning av vitamin B12 ingår i läkarens «checklista» om en patient kommer med diffusa, komplexa och obegripliga symtom som lätt kan landa i en felaktig diagnos annars.

Mitt råd till alla som känner igen sig i min berättelse: ge er inte, byt läkare och sök information från vitamin B12-föreningen, som har samlat allt som finns tillgängligt i form av information och dokumentation om den här bristsjukdomen”, avslutar Sissel Haug.

Text: Berit Kvifte

Föregående artikelLäkarna tar livet av de äldre genom övermedicinering – 15 läkemedel per dag vanligt
Nästa artikelSömnbrist förstärker ångest och ökar känslomässig stress med nästan en tredjedel
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

6 Kommentarer

  1. Sannolikt åt hon sig till B-12-brist genom en vegetarisk diet, så brukar det gå till. Människan är omnivor, det vill säga allätare, inte uteslutande växtätare, det är därför vi får näringsbrister av att äta uteslutande vegetabilier:

    Vegomagasinet – B12 – ALLT DU BEHÖVER VETA!

    DET KANSKE MEST OMTALADE VITAMINET I VEGOVÄRLDEN OCH ETT ABSOLUT MÅSTE FÖR VEGANER. MEN VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT FÖR OSS? HUR FÅR VI I OSS DET OCH VAD HÄNDER OM VI INTE GÖR DET?

    https://www.vegomagasinet.se/b12-allt-du-behover-veta/

    The Drs. Wolfson – Going Vegan Almost Killed Me with Lierre Keith:

    https://www.youtube.com/watch?v=soNBSSvAcEE

    Andra orsaker till B-12-brist:

    – För lågt intag av animalier i en omnivor-kost
    – Försämrat näringsupptag på grund av hög ålder
    – Dåligt näringsupptag i tarmen till följd av antibiotika och andra läkemedel

    • Kjenner du personen som er intervjuet av Berit Kvifte? Har du undersøkt hva som er årsaken til hennes B12-mangel??
      -jeg tror ikke det, Per.

      Du skriver:
      ”Sannolikt åt hon sig till B-12-brist genom en vegetarisk diet, så brukar det gå till. Människan är omnivor, det vill säga allätare, inte uteslutande växtätare, det är därför vi får näringsbrister av att äta uteslutande vegetabilier”.

      Snakker om å bare lage sine egne versjoner. Jeg er rystet.

    • Sannolikt betyder på norska antakeligvis, sannsynligvis, en beskrivning som passar bra i sammanhanget. Faktum är nämligen, nemlig, att på det viset brukar B12-brist ofta uppstå. Notera även min komplettering längst ner i kommentaren med ytterligare förekommande faktorer bakom B12-brist längst.

      Vänlig hälsning

      Per

  2. Ja det är ingen skillnad på att bo i Sverige. På vårdcentralen Edgärdet i Dalsland fick jag gå allt oftare från 1996 med exakt samma symtom som Sissel, vilket jag också bara fick antidepressiva för, trots att inte depression fans som symtom. Dock blev jag mycket dålig av den medicinen och kastade alla recept som skrevs ut under de kommande åren – ingen lyssnade, så jag orkade inte ens ta striden.
    O nej inte vegetarian jag heller Per!
    I 2005 var jag mycket dålig och då tog en vikarieläkare först B12 provet (vilket kollats upp i journalen) – i eftertid har jag fått reda på att jag bara hade ett par veckor kvar att leva, kanske till och med bara några dagar.

Lämna ett svar