Fick synen tillbaka med ögonakupunktur

6052
Per Høst fick synen tillbaka med ögonakupunktur - Foto: TV Helse
Per Høst – Foto: TV Helse
Birthe Storaker
Birthe Storaker

Per miste synen på vänster öga efter en blodpropp. Ögonläkaren som tog emot honom gav lite hopp om att han kunde få synen tillbaka. Han fick ingen vård och istället vände sig Per till alternativ vård. Efter någon veckas med ögonakupunktur började synen komma tillbaka. Per är nu kritisk till att den konventionella vården inte tipsade om var han kunde få hjälp. 

Text: Birthe Storaker

Per Høst (1943-) vaknade på påskdagen och upptäckte grummel i vänster öga. Han märkte snabbt att något var fel då han nästan inte kunde se alls. Det var som att se igenom en filt av krossat glas täckt med många mörka områden i synfältet, berättar Per. Han åkte snabbt till akuten som sände honom vidare till Ullevål universitetssjukhus. Där undersöktes per under många timmar av en ögonläkare och det inkluderade en allmän hälsokontroll.


Läkaren konstaterade att han hade en blodpropp i vänster öga och han sa att det bara fanns lite hopp för Per att kunde se igen på ögat. Läkaren bad honom komma tillbaka efter 10 månader för en ny check.


När Per lämnade sjukhuset såg han ingenting på sitt vänstra ögat. På busshållplatsen såg han inte vad det stod på bussen så han tog en tax. När han väl var hemma ringde han Sankt Olavs Helseklinikk för att prata med Erik Vinje Olbjørn, som han kände sedan tidigare. Han visste att denne klinik behandlar ögonsjukdomar med ögonakupunktur och ville pröva det.

Akupunktör Erik Vinje Olbjørn - Foto: Stolavklinikken.no
Akupunktör Erik Vinje Olbjørn – Foto: Stolavklinikken.no

Dagen efter tog Per tåget till Tønsberg och behandling inleddes direkt. Han fick dagligen dubbla behandlingar med nålar, före och efter lunch. Nålarna sattes i händer, handflator, anklar, huvud och pannan. Morgonbehandlingen var en lättare version bestående av cirka 45 minuters ögonakupunktur. En kraftigare behandling gavs på eftermiddagen. Han fortsatte med denna rutin två gånger om dagen, fem dagar i veckan, sex veckor i sträck.

Kraftig förbättring med ögonakupunktur

Redan efter några få behandlingar började Per Høst att märka skillnad och efter två veckor hade han fått tillbaka 50% syn.


Vid två månaderskontrollen hade han fått tillbaka ungefär 60% av synen och när han kom tillbaka till Ullevål för kontrollen i september var synen tillbaka till 80%.


Två läkare på Ullevål tog många foton och de kallade in överläkaren som konstaterade att det blivit väldigt bra.

”Det speciella var att de inte frågade vad jag hade gjort sedan sist”, berättar Per. ”De uttryckte ingen nyfikenhet på hur detta hade kunnat gå till i synnerhet eftersom de hade förberett mig på att jag skulle förbli blind på ögat.”

Bekant fick blodpropp i ögat och förlorade synen permanent

En tid senare fick Per höra talas om en bekant som hamnat i en identisk situation. Han blev också mottagen på ögonavdelningen på Ullevål universitetssjukhus, men han fick ingen hjälp och han kom ingen vart. Om läkarna hade frågat Per om hur han fått tillbaka synen kunde de ha sänt honom till Sankt Olavs Helseklinikk och hans syn skulle troligen ha räddats.

”Det är viktigt att komma igång med behandlingen så fort som möjligt”, säger Per. Du får inte bara gå hem och acceptera att du mist synen. Det är skrämmande att läkarna inte frågar och delar erfarenhet med andra. Det är en etisk princip som saknas. De borde tänka på patientens bästa och informera om andra möjligheter”, säger Per.

Text: Birthe Storaker, TV-Helse.no, ”Fikk synet tilbake med akupunktur” | Översättning: Torbjörn Sassersson, TV-Helse.se

Läs mer om ögon i TV Helse: ”Ny” kinesisk metod för bättre syn

Föregående artikelÖkande intresse för stadsjordbruk
Nästa artikelZink kan reducera längden på en förkylning
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar