Sur mage? – Magsyratillskott kan vara bättre än syraneutraliserande läkemedel

4507
Jens Veiersted - Foto: TV Helse
Jens Veiersted – Foto: TV Helse

Ett besök på ett ålderdomshem för 60 år sedan hade avslöjat att de flesta av de äldre fick tillskott av magsyra för att få en bättre matsmältning. Paradoxalt nog är flera av symptomen på för lite och för mycket magsyra mycket lika, men om du pratar med en äldre läkare om matsmältningsproblem, kommer denne förmodligen att prata om saker som främjar magsyra, snarare än att undertrycka den.

Text: Berit Kvifte, ”De fleste har for LITE magesyre” | Översättning: Madeleine Lidman

”Syraneutraliserande läkemedel är bland de bäst säljande i Norge, men tyvärr blir användningen av dem helt fel. Vi har inte för mycket magsyra, utan för lite”, hävdar näringsterapeuten, Jens Veiersted.

Jens Veiersted tillbringade flera år med att sätta sig in i problemet, hypoklorhydri (för lite magsyra), innan han blev säker på sin sak.

”Hösten år 2001 började jag rekommendera de patienter som kämpade med halsbränna, reflux och obehag i mellangärdet efter måltider, att ta tillskott av magsyra. Under årens lopp har cirka 2000 gjort tvärtemot det vi utbildats för att tro är korrekt behandling av magsyraproblem.

2 av patienterna kom tillbaka och sa att det inte fungerade. Övriga hade uppenbarligen haft god effekt av att ta magsyratillskott. Det fina är att halsbrännan försvinner efter några dagar och den aldrig kommer tillbaka”, säger Veiersted.

Läs mer: Studier: Magsyrahämmande medicin kan ge cancer, benbrott och leverskador

”När du stoppar produktionen av magsyra med syraneutraliserande, så kallade protonpumpshämmare, stoppar du också nedbrytningen av maten. Ingen eller lite magsyra gör att osmält mat skickas vidare till tarmen. Det gillar den inte och det är uppenbarligen heller inte något den mår bra av.”

Kolhydrater och stress

Jens Veiersted pekar på två typiska särdrag i vår livsstil som minskar magesyraproduktionen och samtidigt ger samma symptom som om vi har för mycket av det.

”Stress och kolhydratrik kost är två saker som minskar magsyraproduktionen. Stress sett ur vår evolutionära historia, är resultatet av en situation där du antingen måste fly eller slåss mot en fara. Under miljoner år har vi utvecklat ett försvarssystem i vår kropp som gör det möjligt för oss att klara av och överleva kritiska situationer.

Vårt problem idag är att de kritiska situationer vi upplever – inte leder till flykt eller annan fysisk aktivitet. ’Kriserna’ handlar om stressiga situationer där vi sitter stilla i en bilkö eller på jobbet och har höga krav på oss. Det är en helt annan situation än den som det hade varit naturligt att relatera till: mobilisering inför en fara.

En av reaktionerna på stress är att matsmältningen under stress och press stängs av. Produktion av magsyra reduceras till ett minimum och magen reagerar på fel sätt. Många känner till symptom som halsbränna, men det beror på att man inte producerar magsyra. Tvärtemot det vi tänker och tror,” ​​säger näringsterapeuten och anger insulin och kolhydrater som en orsak.

Läs mer: Magmediciner mot sur mage ökar dramatiskt risken för magcancer vid långtidsanvändning

Veiersted förklarar att insulinet genom en komplicerad mekanism hjälper till att hämma produktionen.

”Om du har en aningen hög insulinnivå, kommer du få problem med att producera tillräckligt med magsyra. Är det logiskt? Ja, eftersom du har hög insulinnivå efter att maten har absorberats. Då har du inget behov av magsyra. När insulinet når en viss nivå stänger det av magsyraproduktionen. Ett högt kolhydratintag hjälper till att minska produktionen av magsyra.”

”En tredje sak som mycket få tänker på är vatten. Vi dricker för lite vatten, det är de flesta överens om. Det man inte helt håller med om är när du ska dricka vatten. Gör det inte till maten, är mitt råd. Vatten har ett pH på cirka 7 medan magsyran ligger på cirka 1,5–3.

Om inte magsyraproduktionen är på topp, kommer varje glas du dricker att tunna ut magsyran och göra matsmältningen ofullständig. För 50–60 år sedan var man medveten om det här och drack inte vatten före maten. Om du har en förälder/mor- eller farförälder på 80 år, fråga om det var vanligt att dricka vatten till maten när hon/han var ung. Svaret är nej.”

Receptfri medicin mot magsyra

Om du lider av sura uppstötningar, sveda i magmunnen och reflux, tänk dig för två gånger innan du tar syraneutraliserande eller något annat som minskar produktionen. Gör tvärtemot!

Magsyra
Magsyra

Alla stressar mer eller mindre, äter kolhydrater i större eller mindre utsträckning och många av oss dricker ”åtminstone” vatten till maten, för att få i oss lite flytande förutom de koffeinhaltiga dryckerna. De här tre sakerna minskar eller stör matsmältningen och magsyraproduktionen. Sedan kommer symptomen som i är förvillande lika de symptom vi skulle ha haft om vi haft för mycket. Mitt råd är att köpa magsyratillskott på apoteket. Det är receptfritt och verkar omedelbart. Med det sagt kan jag inte garantera att det fungerar, men när bara två av 2 000 sa att det inte fungerade, så är man förmodligen något på spåret!

Möjliga symptom när magsyraproduktionen inte är tillräckligt bra:

  • Halsbränna
  • Maten stannar länge i magen
  • Uppkördhet och gasbildning
  • Kronisk diarré
  • Kronisk svampinfektion
  • Dålig andedräkt
  • Hudproblem och flisade naglar
  • Beläggning på tungan
  • Osmält mat i avföringen
  • Illamående efter att ha tagit kosttillskott

Orsaker som kan leda till dålig magsyraproduktion:

  • Brist på zink eller B6
  • Högt innehåll av raffinerade kolhydrater som ger förhöjt insulin
  • Helicobacter Pylori
  • Trötta binjurar och hypotyreos
  • Stress
  • Saltbrist – Cl kommer från salt
  • För mycket vatten tillsammans med maten

Text: Berit Kvifte

Föregående artikelSå här kan du förebygga prostataproblem
Nästa artikelCoronakarantän skördar liv – Risk för självmord och psykisk ohälsa
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

3 Kommentarer

  1. Magsyratillskott fungerar ofta bra, men man skall inte hålla på för länge med sådana preparat, kroppen börjar snart som ett svar på magsyratillskottet minska sin egen produktion av magsyra. Som alltid är det bäst att åtgärda själva grundproblemet, inte symptomet.

  2. Jag blir väldigt orolig äter esomeprazol 40 mg 2 ggr/dag sedan drygt ett år. Opererades mars 19 för en Gist tumör (typ av cancer) i magsäcken, hade dessutom ett bråck och en ”upside ventrikel” som dessutom låg ovanför diaphragman, operationen blev komplicerad, och 2 dagar senare opererades jag om och det ledde bland annat till att drygt halva magsäcken den övre delen, togs bort. Jag har enligt läkarna inget normalt försvar mot uppstötningar (övre magmunnen fungerar inte optimalt) esomeprazol gör att jag mår bra. Försökt trappa ner men kommer brännande smärta efter ett par dagar. Biverkningar med urkalkning av skelettet motverkas med mycket ost och d-vitamin. Men demens,,,, kände jag inte till. Är 75 år

  3. Viktigt är också att vi tuggar maten ordentligt. Redan i munnen börjar matsmältningen. Vi ska sitta ner och äta, tugga ordentligt. En måltid bör få ta tid. Detta för att kroppen ska förstå att ”nu kommer mat som ska tas hand om”. Därför rekommenderar jag att tugga smoothie även om den är utan bitar.

Lämna ett svar