Så här kan du förebygga prostataproblem

14756
Pumpakärnor mot prostataproblem. Licens: AdobeStock
Pumpakärnor mot prostataproblem. Licens: AdobeStock

PREVENTIV HÄLSA. Det arrangeras insamlingar för forskning. Det finns stödprogram med fokus på prostatacancer och testikelcancer, men det finns också åtgärder som män själva kan vidta för att förhindra prostataproblem.

Text: Birthe Storaker, ”Slik kan du forebygge prostataproblemer” | Översättning: Madeleine Lidman

Prostataproblem mindre vanligt i vissa länder

Pumpakärnor ses i många länder som en alternativ behandling för godartad prostataförstoring (godartad prostatahypertrofi = BPH). Detta är baserat på att i vissa länder på Balkan är det vanligt att män tuggar på pumpafrön, samtidigt som förstorad prostata är betydligt mindre vanligt i dessa länder.

Läs mer: Matsvamp kan minska risken för prostatacancer

Kosten även i övrigt verkar också spela en viktig roll för prostatan. Om du vill förhindra BHP bör kosten, så mycket som möjligt, vara utan bekämpningsmedel och andra föroreningar. Det är ganska troligt att den enorma ökningen av förstorad prostata under de senaste decennierna, återspeglar den ständigt ökande effekten som giftiga kemikalier har på vår hälsa.

Förstorad prostata är kanske bara ett av många hälsoproblem som kan orsakas av dessa giftiga ämnen. En kost rik på naturliga, rena livsmedel kan verka skyddande. Speciellt med fokus på obearbetade matvaror, inklusive fullkorn, baljväxter, grönsaker, frukt, nötter och frön.

Läs mer: Artificiell intelligens kan ställa diagnos på prostatacancer

Även om den feta oljan i fröerna främjar urineringen och därför är användbar både vid förstorad prostata och irritabel urinblåsa, är fettämnena knappast den viktigaste ingrediensen med tanke på effekten av BPH. Effekten är kopplad till den feta oljan i fröerna, men andra ämnen är lika viktiga. Pumpafrön är rika på zink och selen, mineraler som visar sig minska risken för prostatacancer.

Även lycopenrika frukter och grönsaker, som tomater, spenat, kål, mango, broccoli och bär, främjar prostatahälsan och verkar förebyggande mot prostatacancer när de konsumeras dagligen. Det är också viktigt att minska intaget av alkohol (särskilt öl), koffein och socker, som alla har en negativ effekt på hur testosteronet metaboliseras av prostatan.

Text: Birthe Storaker

Föregående artikelRadon – Den dödliga gasen i ditt eget hem
Nästa artikelSur mage? – Magsyratillskott kan vara bättre än syraneutraliserande läkemedel
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar