Gendoktorn: Studie av svensk tarmflora

255

Idag vet vi att människokroppen innehåller likvärdigt antal bakterie- som människoceller och dessa har väldigt stor betydelse för vår hälsa. Flertalet kroniska sjukdomar innefattande diabetes, blodkärlssjukdomar, obesitas, ADHD och även Alzheimer kopplas till dysfunktionell tarmflora.

I spår av denna forskning kommer exempelvis nya dieter, såsom LCHF, Paleo och antiinflammatorisk, som påstås ge nyttigare tarmbakterier, livsmedelsindustrin utvecklar probiotika och prebiotika för att stärka vår tarmflora, och sjukvården varnar för onödiga antibiotikabehandlingar, som kan slå ut bakterierna i våra tarmar, och rekommenderar gravida att föda vaginalt för att överföra moderns bakterier till bäbisen.

Men hjälper verkligen alla dessa åtgärder; och fungerar de just på mig?

För att ta reda på detta bör man kontrollera sin bakterieflora både före, efter och gärna även under en behandling. Eftersom bakteriefloran även påverkas av den miljö man lever i, genomför Gendoktorn pilotstudien för att etablera en optimal tolkningsmodell för boende i Sverige.

Gendoktorn Medicinsk Service i Göteborg genomför en studie av tarmfloran hos friska individer boende i Sverige i samarbete med Franska Luxia Scientific. Det är en s.k. verifieringsstudie för att säkerställa provflöde och också etablera kunskap om normalflora för våra betingelser inför lansering av ett mikrobiomtest för konsumenter senare i höst.

Gendoktorn är en läkarmottagning specialiserad på att erbjuda sina kunder förebyggande sjuk- och hälsovård baserad på genetiska analyser.

Luxia Scientific är ett parisbaserat företag, som studerat tarmfloran i över 10 år och utvecklar mikrobiomanalyser för bättre hälsa.

Text: Gendoktorn | 24 november 2018

Föregående artikelNär min hund matvägrar – Vad kan jag göra?
Nästa artikelLife Science Sweden: Hur gör krassliga flyttfåglar?
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar