Giftiga souvenirer – Blyförgiftad av turistkoppar

525
Keramik. Foto: Kosma kurlowicz. Licens: Unsplash.com
Keramik. Foto: Kosma kurlowicz. Licens: Unsplash.com

Att dricka te från koppen du köpte på marknaden i utlandet ger dig säkerligen en härlig minnesupplevelse, men var vaksam. Semesterkoppen kan innehålla giftiga ämnen som ligger långt över gränsvärdena. Turister har blivit allvarligt blyförgiftade. Många hade druckit juice eller vin från keramiska koppar.

Text: Birthe Storaker, ”Giftige souvenirer” | Översättning: Madeleine Lidman

Rundturer på marknader i medelhavsområdet är spännande. Kanske hamnar du i ett eldorado av färgstark keramik. De är inte bara fina, de är billiga också och tyvärr ofta innehållande mängder med ämnen du inte bör utsätta dig för.

Livsmedelsverket rekommenderar att du ska vara försiktig med att använda koppar, karaffer och muggar av okänd keramisk kvalitet, till sura drycker som juice, vin och te med citron.

”Om du ska köpa keramik som ska användas till mat och dryck, rekommenderar vi att du frågar om produkterna är avsedda för det ändamålet. Du borde få en garanti för att produkterna inte ger ifrån sig bly, kadmium eller barium över gränsvärdena”, säger tillförordnad VD, Marie Louise Wiborg, på Livsmedelsverkets avdelning för mat, i Norge, till NTB.

Redan år 2005 fastställde det norska Livsmedelsverket lägre nationella gränsvärden för bly, kadmium och barium, eftersom gällande gränsvärden i EU var för höga. Till dess att EU-kommissionens arbete med att ta fram ett nytt förslag är färdigt, uppmanas konsumenter att hålla sig till produkter de känner till kvaliteten på.

Om du redan har släckt törsten genom att dricka juice eller andra sura drycker i okända keramiska koppar och muggar, från sydliga breddgrader, få inte panik, men fortsätt inte med det.

Sura drycker

Bly och andra tungmetaller tillsätts ofta till glasyren för att sänka bränntemperaturen och för att ge de keramiska produkterna bättre estetiska egenskaper. Om förbränningen sker vid fel temperatur kan tungmetallerna läcka ut i sura matvaror och drycker.


I Norge och Sverige har flera människor tidigare blivit allvarligt förgiftade på grund av läckage från höga blynivåer. Alla hade druckit antingen juice eller vin från grekiska keramiska koppar eller muggar.


Tecken på blyförgiftning

Akuta symptom på blyförgiftning kan vara huvudvärk, yrsel och illamående. Folkhälsomyndigheten varnar särskilt gravida kvinnor och barn upp till sju år, att vara försiktiga. Hos vuxna kan bly leda till högt blodtryck, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och njurskador. Hos barn kan bly hämma den neurologiska utvecklingen och kan påverka både beteende, motoriska färdigheter och inlärningsförmåga.

Kanske är det säkraste ändå att njuta av synen av koppen och inte dricka i den?

Text: Birthe Storaker

Relaterat

Föregående artikelGrapefrukt och medicin – Livsfarlig kombination
Nästa artikelTarmcancer: Nationell screening kan spara 300 liv om året
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar