DEBATT. Ett mångårigt överdrivet intag av socker, mjölmat och söta drycker tunnar ut luddet på kärlväggens insida kallat glycocalyx. Det skadade kärlens muskelskikt (tunica media) kan bli stelt. Den fysiologiska förklaringen är sannolikt att kärlens muskelskikt lider brist på kväveoxid.

Text: Lasse Blomdahl | Blodceller. Foto: Narupon Promvichai. Licens: Pixabay.com

Lasse Blomdahl om Glycocalyx, privat foto
Lasse Blomdahl, privat foto

Ett vetenskapligt faktum är att om blodförsörjningen försämras eller avbryts kommer de vävnader som får någon blodförsörjning att dö. Långt ut i periferin, där vi har de tunnaste av alla tunna blodkärl, kan kärlen vara så tunna att de bara rymmer en enda röd blodkropp i taget. Då är det absolut nödvändigt att kärlväggarna är elastiska så att hjärtats pumpslag kan driva blodet framåt.

Har kärlväggarna tappat sin elasticitet och blivit stela så kan inte denna perifera del av cirkulationssystemet längre användas och de vävnader som tidigare försörjdes denna väg kommer att dö. En torr och lättirriterad hud på äldre människor kan bero på att de tunna blodkärlen, som försörjt huden, har stelnat. Ett annat exempel på stelnad kärlvägg är spasmangina – kärlkramp trots helt rena kranskärl.

Att kärlens muskelskikt (tunica media) blir stelt sägs ofta bero på ålder, men ålder är inget sjukdomssymptom även om man kan se ett statistiskt samband mellan ålder och stela blodkärl. Den fysiologiska förklaringen och således den verkliga orsaken synes vara att tunica media lider brist på kväveoxid (NO) – en kunskap som är mycket gammal.

Nitroglycerintabletter och glycocalyx

Därför har nitroglycerintabletter och spray under många decennier ordinerats till patienter med kärlkramp för att den av kväveoxidbrist stela kärlväggen ska återfå sin elasticitet och därigenom kunna vidga sig i takt med hjärtats pumpslag. Patienterna verkar dock vara tveksamma till om medicinen är till någon hjälp. Det räcker ofta lika bra med att stanna en stund för att krampen ska klinga av utan hjälp av någon medicin.

  • Varför då denna mycket svaga effekt av nitroglycerin?
  • Varför verkar den inte ge särskilt mycket kväveoxid som når fram till kärlväggens muskelskikt (tunica media) för att återställa dess elasticitet?

En sannolik förklaring är att patienten genom mångårigt överdrivet intag av kolhydrater (socker, mjölmat och söta drycker) tunnat ut och glesat ut glycocalyx (luddet på kärlväggens insida) så att denna inte kan lösa sin uppgift att leverera kväveoxid till tunica media. Därför fungerar inte nitroglycerintabletter eller spray särskilt bra.

Läs mer: Hjärt- och Lungfonden har fel – Åderförfettning orsakar inte stela blodkärl

Kunskapen om detta verkar inte ha trängt fram till den medicinska professionen. Nu är det så väl att en uttunnad och utglesad glycocalyx kan fås att växa sig frisk genom att minska intaget av socker, mjölmat och söta drycker till ett absolut minimum (ketogen kost). Då kommer glycocalyx så småningom växa sig hög och tät och återigen kunna leverera kväveoxid. Detta säkerställer man genom att äta rikligt med kväverika mörkt gröna ovanjordgrönsaker såsom bladspenat och brocolli.

Läs mer: Glycocalyx – Vad vet läkemedelsindustrin om kärlväggens skyddande ”ludd”?

För mig tog det efter åtta år med spasmangina arton månader att bli av med den med hjälp av strikt LCHF dvs ketogen kost. Sedan omkring nio månader är det åter ett nöje att träna, och jag menar verkligen träna, utan att känna av någon som helst kärlkramp.

Alla fakta är hämtade från PubMed på nätet.

Hjärt- och Lungfondens påstående ”Vid åderförfettning lagras fett, celler och bindväv in i kärlväggarna som blir stela och förtjockade” har väldigt svagt, om inte obefintligt, stöd inom publicerad vetenskaplig forskning.

Text: Lasse Blomdahl

Källor (urval)

Föregående artikelRapport från en strålningsbädd – Prostatacancerbehandling vid onkologen i Lund
Nästa artikelHur du blir av med blödande tandkött
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

Lämna ett svar