Österrike först med att vilja totalförbjuda glyfosat

1541
Roundup - Produktfoto
Roundup – Produktfoto

Ännu ett rejält bakslag för Bayer-Monsanto när en majoritet i Österrikes parlament röstade för ett totaltförbud mot glyfosat under tisdagen. Det ekologiska jordbruket i landet ligger på 23%, enligt EU-mätningar från 2017, vilket är långt över EU:s genomsnitt på 7%.  

Glyfosat är det vanligaste kemiska ämnet i Bayer-Monsantos bekämpningsmedel Roundup. Företaget har de senaste åren dömts att betala enorma belopp i skadestånd. EU utgick från företagets egen forskning som visade på att den kemiska komponenten inte var cancerframkallande, när de godkände ämnet fram till 2022.

Världshälsoorganisationen, WHO:s omfattande studie visade något helt annat. De valde att klassa glyfosat som mest sannolikt cancerframkallande under 2015. En våg av stämningar följde efter WHO:s beslut och mest sannolikt var det början på slutet för Monsanto:s bekämpningsmedel med glyfosat. Ledamoten för det socialdemokratiska paritet i Österrike, Pamela Rendi-Wagner sa i ett uttalande för Reuters under tisdagen, att det är dags att ta ansvar och förbjuda ämnet med tanke på ökat antal vetenskapliga bevis.

”Det vetenskapliga beviset på växtgiftets cancerframkallande effekt ökar. Det är vårt ansvar att förbjuda detta gift från vår miljö” – Rendi-Wagner

Resolutionen återstår att undertecknas av Österrikes förbundspresident Alexander van der Bellen efter att det socialdemokratiska partiet la fram förslaget som majoriteten av parlamentet röstade igenom.

”Vi vill vara en förebild för andra länder i EU och i världen”, säger Erwin Preiner, en annan socialdemokratisk parlamentsledamot som arbetade med förslaget.

Kritik mot förslaget

Österrikes ministerium för hållbarhet och turism hävdar att ett totalt förbud mot glyfosat bryter mot EU-lagstiftningen, då EU godkände användning av kemikalien fram till december 2022. De som har stöttat förslaget, har pekat på exempel där enskilda länder har förbjudit specifika kemikalier som ett bevis för deras rätt att göra detsamma. Ett exempel som har tagits upp är Frankrikes förbud mot en av Monsantos populära bekämpningsmedel med glyfosat, Roundup Pro 360, tidigare i år. Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att avveckla användningen av kemikalien inom tre år.

Bayer har inte helt oväntat fördömt beslutet, som de menar är inkonsekvent och baseras på ovetenskapliga bevis. I dagsläget har Bayer över 13,000 stämningar som väntar på att tas upp i amerikanska domstolar. Företagets aktie sjönk förra månaden till det lägsta på sju år.

Läs mer: 13-åriga Théo har genomgått 53 operationer – läkare skyller på glyfosat

EU ökar säkerhetskraven på ämnen som glyfosat

Under 2018 samlade in en protestlista mot glyfosat mer än en miljon underskrifter, vilket ledde till att EU-parlamentet väljer att ändra hur granskningen går till.

”Studier om vilka ämnen, som är farlig för människan eller miljön måste granskas och debatteras vetenskapligt innan en produkt får komma ut på marknader. Bara tillverkarens studier räcker inte hädanefter, hur väl de än är genomförda.” –  LandLantbruk

Text: Sanja R. Juric

Relaterat

Föregående artikelHur vacker blir du av skönhetsbehandlingar?
Nästa artikelLäkemedel kan utesluta kosttillskott på friskvårdsmarknaden
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

Lämna ett svar