Gravid med brist på D-vitamin riskerar att få barn med ADHD och inlärningssvårigheter

6949

Foster behöver D-vitamin

Dyslexi och ADHD är ett ökande problem. Forskare tror det kan undvikas om gravida kvinnor tar D-vitamin. En studie som utfördes på över 800,000 skolbarn fann att 8,9% av barn som befruktats under årets första kvartal hade inlärningsproblem. 

Text: Anna Böhlmark

Enligt en brittisk studie är dyslexi, inlärningsproblem och ADHD mer utbrett bland barn som föds mellan oktober och december jämfört med barn som föds på våren och sommaren. Teorin är enligt forskarna att modern hade D-vitaminbrist under de första tre månaderna. Dessa barn som befruktats mellan perioden januari – mars, en årstid då man normalt uppehåller sig mycket inomhus. Till saken hör att man även utomhus får i sig för lite solljus.

Inlärningsproblem hos barn har varit ett jämnt ökande problem under flera årtionden. Forskarna tror att det är vår moderna livsstil där vi uppehåller oss för mycket inomhus, som bidragit till den här ökningen.

Studien, som utfördes på över 800,000 skolbarn i perioden mellan 2006-2011 fann att 8,9% av barn som befruktats under årets första kvartal hade inlärningsproblem. Jämförelsevis hade bara 7,9% av barn befruktade i perioden mellan juni-september inlärningsproblem. De som genomförde studien var forskare på universitet i Glasgow och Cambridge, NHS och den skotske regeringen.

Även om studien inte direkt mätte D-vitamin nivåerna hos de gravida, menar forskarna att det ändå är den mest sannolika förklaringen för trenden. De tror att 11% av tillfällena av barn med inlärningsproblem kan förebyggas om de blivande mödrarna tar tillskott av D-vitamin.

Förra månaden rekommenderade Folkhälsoinstitutet i England att under en höst och vinter bör vuxna ta 10 mikrogram tillskott av D-vitamin. Även den brittiska vintern erbjuder för lite solljus och dessutom uppehåller man sig för mycket inomhus.

Fostret behöver D-vitamin

Det finns enligt hälsorapporten ett samband mellan moderna D-vitaminstatus och bebisens D-vitamin lager vid födseln. D-vitamin är nödvändig för att ta upp kalcium från kosten och har en central betydelse för att bygga upp ett starkt skelett. Brister kan leda till benskörhet. Vitamin D är också väldigt viktigt för immunförsvaret och bidrar dessutom till att bekämpa virus, bakterier och cancer.

Norska myndigheter rekommenderar 5-10 mikrogram per dag, men mycket tyder på att denna mängd kan vara för liten. Behovet varierar dessutom från person till person, beroende på om man får i sig tillräckligt genom maten. Är du osäker på hur det står till med din D-vitamin status? Ett enkelt blodprov hos din husläkare kan mäta din D-vitaminnivå.

Text: Anna Böhlmark

Föregående artikelBehöver vi egentligen kosttillskott?
Nästa artikelBehandling av äggstockscancer med C-vitamin
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar