Gurkmeja har fler hälsoeffekter än vad de flesta känner till

14255

Gurkmeja

Rotar du runt i kryddhyllan i köket, hittar du garanterat något som hjälper mot småkrämpor i vardagen. Men hittar du gurkmeja i sortimentet, då har du universalhjälpmedlet som slår knockout på det mesta, som cancer, fetma, värk.

Text: TV Helse Norge, ”Gurkemeie: Roten til alt godt!” | Översättning: Madeleine Lidman

Gurkmeja har varit omtalat för sina antiinflammatoriska egenskaper i årtionden. Nu visar det sig att den effektiva örten har flera viktiga och beskyddande egenskaper, till exempel mot fetma och cancer. Forskning från Cork Cancer Research Center, visar att curcumin (de aktiva färgämnena i gurkmeja) förstör enskilda cancerceller. Dessutom bidrar curcuminet till att cancercellerna börjar förstöra sig själva.


En av anledningarna till att forskare för några år sedan började intressera sig för gurkmeja, var att de upptäckte en signifikant lägre förekomst av vissa cancertyper i Indien, i synnerhet bröstcancer, koloncancer och prostatacancer. En västerländsk man har tjugo gånger större risk att utveckla prostatacancer än en indier.


Örten har också visat en lovande effekt på HPV-virus som leder till livmoderhalscancer.

”Ett antal studier visar att curcumin har en direkt effekt på cancercellernas interna kommunikation. När man tillför curcumin går cancercellerna i dvala eller ännu bättre: de börjar förstöra sig själva. Jag har inga problem med att rekommendera curcumin som ett lågbudgeterbjudande till de som vill förebygga en mängd olika sjukdomar – inklusive cancer”, säger läkaren i helhetsmedicin, Allan Fjelstrup till TV-Helse och tillägger att det är små mängder som måste till. Det är inte dyrt heller.

Hjälper mot ”värk” överallt

Ska man räkna upp allt som curcumin hjälper mot, kommer den här artikeln bli väldigt lång. Under de senaste 20 åren har nästan 5000 studier och undersökningar på gurkmeja publicerats.

Dr Allan Fjelstrup anser att det är legitimt att prata högt om effekterna av de sjukdomar som lägger beslag på mesta av hälsobudgeten. Det vill säga cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och reumatiska sjukdomar.

”Eftersom curcumin har en hämmande effekt på enzymet cyclooxygenase-2, fungerar det mycket bra mot ”diffus och oförklarlig värk” som speciellt kvinnor drabbas av. Enzymet är densamma som finns i kortisonhaltiga läkemedel som används för att minska och hämma inflammationer i musklerna – men med betydande risk för biverkningar [kortison]. Det har nyligen kommit varningar om en rad skrämmande biverkningar av NSAIDs, så tack och lov för gurkmeja”, säger läkaren entusiastiskt.

De flesta behandlingsmetoderna för ledvärk går ut på att lindra smärtan. Det intressanta med gurkmejan är att den minskar symtomen, enligt läkaren John Innes vid Bristol University. Han får medhåll av doktor Roald Strand vid Hälsokällan i Oslo, uppger en artikel i DinSide.no.

Hjärt- och kärlsjukdomar

En effekt av curcumin som inte märks direkt i kroppen är att den har effekt på hjärt-kärlsystemet.

”Curcumin minskar nivåerna av det dåliga kolesterolet. Hos kvinnor är hjärt-kärlsjukdom något som ofta sker bakom kulisserna. De får inte de karakteristiska symptomen, utan drabbas direkt av en infarkt. Gurkmeja är en billig och effektiv förebyggande åtgärd, som jag skulle rekommendera alla över 40 år att ta. Det är en billig livförsäkring”, säger Fjelstrup.

Läs även: Kvinna kan ha botat cancer med gurkmejans curcuminoider

Motverkar virus och bakterier

Nu går vi in den årstiden när det går mycket förkylningar och virussjukdomar. Gurkmeja är en självklarhet, enligt läkaren.

”Kryddörten stärker immunförsvaret så att det fångar upp virus, bakterier och mikroorganismer och bekämpar dem innan de får fäste och du hamnar till sängs. Det spelar ingen roll om du inte stoppar i dig gurkmeja direkt när bakterierna börjar härja med dig. Det är då du ska trappa upp försvaret mot sjukdomar på allvar.

Du kan dubbla och tredubbla dosen som många gör med C-vitamin. Det vill säga 3-4 kapslar (upp till 500 mg) per dag om du kan hitta en väldokumenterad produkt i hälsokostaffären, eller så kan du strö en tesked (12-15 gram ) mald gurkmeja över gröten eller på annan mat, 2-3 gånger dagligen.”

Mest forskat på

Kryddor är en mycket viktig ingrediens i indisk mat. Ingefära, gurkmeja, chilipeppar, saffran, senap, kryddnejlika, kardemumma, kanel och många andra kryddor används dagligen i det indiska köket, men gurkmeja är topp 10. Detta innebär att indierna få en stadig tillförsel av curcumin från vaggan till graven.

I traditionell kinesisk medicin användes gurkmeja för att behandla:

  • inflammationer,
  • smärta, särskilt i leder och muskler,
  • urinvägssjukdomar,
  • leversjukdomar,
  • kronisk irritation och
  • inflammationer i mag-tarmsystemet.

Gurkmejan är också känd inom gammal västerländsk medicin och den grekiske läkaren Dioscorides nämnde örten i sina skrifter från det första århundradet e.Kr. Bland de örter som klassificeras som kryddor är gurkmeja en av de mest utforskade örterna vad gäller farmakologisk effekt.


Det är inte bara intresset för curcumin som ökat ur ett forskningsperspektiv, utan kryddörten har också blivit en favorit bland konsumenterna. Under 2016 toppade gurkmeja antalet sökningar på funktionell mat på Google.

Effektiv antioxidant

Curcumin anses vara mycket mer effektiv än C-vitamin. Studier har visat att curcumin är åtta gånger starkare än E-vitamin.

”Jag rekommenderar dagligt tillskott av gurkmeja till alla mina patienter oavsett ålder och kön och oavsett om de är sjuka eller inte”, säger Fjelstrup.

Hur snabbt verkar gurkmeja?

”Så gott som omedelbart, men var noga med att fylla på dagligen, rekommenderar läkaren. Curcumin förbrukas av kroppen, men inte i samma takt som C-vitamin. Den aktiva substansen är fettlöslig och binder sig till cellmembranen, kolesterolet och annat fett i kroppen och förbränns därför betydligt långsammare. En dos dagligen är tillräcklig för att bibehålla effekten under ett dygn, men under särskilda förhållanden måste dosen ökas. Gurkmeja är ett lågbudgeterbjudande för din hälsa och bör prioriteras”, berättar Fjelstrup.

Text: TV Helse Norge

Relaterat

Föregående artikelLife Time: Nya läkemedel bakom färre fall av stroke
Nästa artikelLife Science Sweden: Inget samband mellan barnvaccin och allergi
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar