Ett socialt hälsosamt liv ger dig fler vänner

152
Ett socialt hälsosamt liv ger dig fler vänner. Foto: Joseph Pearson Licens: Unsplash.com
Ett hälsosamt liv med vänner. Foto: Joseph Pearson Licens: Unsplash.com

När folk vill leva ett mer hälsosamt liv är det första de gör ofta att köpa ett gymkort, slutar med alkohol/rökning och att försöker äta mer hälsosamt. Detta är naturligtvis mycket viktiga delar för en bättre hälsa. Men mycket forskning visar att sociala kontakter, närvaro av andra människor är ännu viktigare. Människor mår inte bra av ensamhet. Vi behöver både muskler och vänner behöver för bättre hälsa.

Fler vänner för ett socialt hälsosamt liv

Det finns många exempel på ensamma personer som blivit sjuka. Ett socialt liv, i mer eller mindre form, är ett grundläggande recept för ett hälsosamt liv. Vad är då socialt och vad du ska göra för att leva mer socialt? Det finns det inget svar på – men nedan ges några tips på hur och varför du bör leva mer socialt.

Att vara ensam är förknippat med hälsofaror

Tummen upp. Foto: Johan Godínez Licens: Unsplash.com
Tummen upp. Foto: Johan Godínez Licens: Unsplash.com

Att vara ensam är farligt – det är forskningen ense om. Det kan ha direkt negativa konsekvenser på inte bara den mental hälsan utan också fysiskt. Att inte ha någon person nära sig har en koppling till oro, ångest och stress.

Detta ska inte blandas ihop med att du måste ha en stor umgängeskrets, det är något annat. Alla är olika och alla har olika behov. Vissa behöver många ytliga vänner medan andra endast behöver ett fåtal men djupare relationer. Det finns inget rätt eller fel – det viktiga är att du inte är helt ensam för stor del av tiden.

Att stimulera hjärnan är den bästa medicinen för ett socialt hälsosamt liv

Att träffa folk och stimulera hjärnan kan jämföras med att hålla igång kroppen. Det är viktigt för att skydda sig mot sjukdomar – speciellt för dig som är äldre. Ett parti schack om veckan, en promenad med en vän eller en syjunta fungerar oftast bättre än en medicinering visar forskning. Och det är aldrig försent att börja – det är ett av de vanligaste felen ensamma personer gör. Du blir aldrig för gammal för att testa något nytt, oavsett vad det är.

Umgås med personer med samma intressen

Vad kan du då konkret göra för att inte vara ensam? Det första tipset är att befinna dig i situationer med personer som har samma eller liknande intressen som dig själv. Automatiskt träffar du då folk som du har saker att prata om med, dela erfarenheter med och kan ge/ta emot tips. Konversationen flyter naturligt på bättre med personer om du har saker att tala om.

Ett exempel är att spela roulette (eller roulette online) – en aktivitet där du kan träffa folk med samma intressen. Det kan också spelas online så du behöver inte lämna hemmet utan kan träffa folk online via chattar och forum. Ni kan diskutera taktiker, olika spel och hur varför roulette är en hobby för er båda. Dela erfarenheter, var öppen och våga ställa frågor till varandra. Ett utmärkt exempel på att det idag också går att vara social online.

En promenad i naturen med en eller flera vänner

Har du en eller flera vänner som du tycker om att umgås med men vet inte vad ni kan göra? En vanlig promenad är oftast det bästa då det har flera positiva effekter, förutom den social aspekten.

Vissa läkare, bland annat i Storbritannien, ger sina patienter som recept att tillbringa tid i naturen. Naturen har en läkande effekt på oss människor och minskar risken för depressioner och andra sjukdomar. En promenad en gång om dagen, gärna med ett sällskap, gör under för vår kropp och vårt immunsystem.

Promenad i skogen Foto: Christina Gottardi Licens: Unsplash.com
Promenad i skogen Foto: Christina Gottardi Licens: Unsplash.com

Våga göra sociala aktiviteter själv

Slutligen – det sista tipset för dig som vill få ett mer hälsosamt liv är att vara mer social är att våga göra saker ensam för att träffa andra. Många ensamma personer åker inte på semester för att de inte har någon att åka med. Men varför inte åka själv på semester och träffa folk där?

Det finns massor av gruppresor för alla åldrar där du åker själv men träffar massor av intressanta personer på vägen. Våga testa och du kommer bli överraskad av hur många människor som är precis som du!

Extern skribent 

Relaterat 

Föregående artikelHitta bästa laptop för ditt hem och dina behov
Nästa artikelLäkaren Agneta Schnittger om hur mögelhus skadar din kropp
Skribent
TV Hälsa publicerar ibland artiklar från externa skribenter på tema såsom: underhållning, privatekonomi och livsstil.

Lämna ett svar