Har du tinnitus? Du kan göra något åt det!

8895

Tinnitus - Foto: Adobe Stock

Tinnitus är ett ljud som skapas i hörselorganet eller hjärnan och det är bara du själv som kan höra det. Tinnitus kallas även för öronsus, men det uppfattas ofta som ett eller flera ringande, brusande eller pipande ljud. Enligt konventionell vård är det svårt eller omöjligt att bota tinnitus, men fungerande alternativ vård finns. Birthe Storaker från TV Helse i Norge har undersökt läget. 

Ljudet kan höras i bägge eller bara det ena örat alternativt som ett ljud från en oidentifierad plats i huvudet.  Många kan höra ljuden utan att lida av det. För andra kan det vara från plågsamt till rent outhärdligt. Ungefär 17% av befolkningen påverkas av tinnitus med sämre livskvalitet som konsekvens. Vissa lider av tinnitus korta perioder andra har det permanent. Personer med allvarlig tinnitus kan även få problem med att arbeta och sova.

I Stockholms län har mellan 50,000 – 70,000 människor besvär av dessa ljudförnimmelser som uppkommer i eller mellan innerörat och hjärnan. I Norge lider var sjätte person av plågan enligt uppgifter från Folkehelseinstituttet.

Stereocilier - Foto: National Institue of Health, Public Domain
Stereocilier i hörselorganet på människa – Foto: National Institue of Health, Public Domain

Orsakerna kan vara flera som exponering för oljud, intag av läkemedel (ofta sömnmediciner) eller nedsatt hörsel i sig kan ligga bakom. Tinnitus kan även vara konsekvensen av andra hälsomässiga problem som:

  • allergier,
  • vitaminbrister,
  • högt eller lågt blodtryck,
  • tumörer,
  • hjärtproblem,
  • blodkärlen,
  • spänningar i käkarna eller
  • skador i huvud eller nacke alternativt
  • stressande förändringar i livet.

Naturlig behandling av tinnitus

Det bästa sättet att behandla tinnitus är att försöka identifiera och sedan eliminera orsakerna, men om åkomman är resultatet av långvarig exponering av hög volym, oljud,  dykning eller andra irritationer som skadar trumhinnan kan det vara svårt att lyckas.

Här är några framgångsrika exempel på behandling med vitaminer och kosttillskott.

  • Magnesium. Några studier visar att intag av magnesium (Mg) kan hjälpa i dessa sammanhang (150-250 mg tre gånger per dag).
  • Zink. Kosttillskott bestående av zink (20-30 mg per dag) kan lindra öronsus för de som har zinkbrist, vilket är vanligt i många fall.
  • Ginko. Resultat från dubbelblinda studier visar att extrakt från Ginkgo Biloba (GBE) kan hjälpa, men dessa resultat är motstridiga. Personer som nyligen fått tinnitus har större möjligheter att få en god effekt än de som haft tinnitus i minst 3 år. Den rekommenderade dosen av GBE är 240-320 mg per dag.
  • Vitamin B12. Nästan hälften av alla tinnituspatienter har för lite av vitamin B12 i kroppen. Många personer med för lågt B12 erfar att öronsus kan försvinna helt efter intag av methylcobalamin i form av B12. En vanlig dosering ligger på 3000-5000 mikrogram dagligen i en månad och därefter ett reducerat intag på 1000 mikrogram som en daglig underhållsdos.
  • CoQ10. Flere studier visar också att intag av CoQ10 tar ned symptomen för de som innan hade för låga halter av Q10 i kroppen.
  • Melatonin. Läs mer nedan.

Lovande resultat med melatonin

Två nya studier visar att 3 mg melatonin per dag intaget vid sänggående betydligt kan förbättra både öronsus och sömnkvalitet. Forskning utförd vid Ohio State University – Eye and Ear Institute publicerades i juli 2011 i ett nummer av Annals of Otology, rhinology & Laryngology. I studien blev 61 vuxna med kronisk tinnitus slumpmässigt utvalda att inta 3 mg melatonin eller ett placebo vid sänggående under 30 dager.


Resultaten visar att det kunde fastställas säkra bevis för att melatonin ger en betydlig minskning av tinnitus och samtidigt en förbättrad sömnkvalitet hos patienter med kronisk tinnitus.


Melatonin var som mest effektiv för män som led av allvarlig eller bilateral tinnitus och/eller som haft en historia av exponering för högt ljud. Forskarna tror därför att en faktor som hjälper mot tinnitus är förbättrad sömnkvalitet, vilket i sig är intressant eftersom tinnitus även kan vara resultatet av biverkningar från receptbelagda sömnmedel (förf anm).

Om din läkare säger att det dessvärre inte finns att något att göra vid tinnitus, har denne fel. Det går att behandla tinnitus och lyckas. Läs mer på länkarna nedan.

Text: Birthe Storaker, ”Tinnitus – man kan gjøre noe med det!” | Översättning och redigering: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Föregående artikelBrist på kollagen gör att du åldras, får rynkor och högt blodtryck
Nästa artikelDin smartphone kan göra bakterier motståndskraftiga mot antibiotika
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

Lämna ett svar