Det finns många exempel på att det inte alltid är en bra idé att direkt välja medicinska produkter för att behandla hästar, utan att det finns alternativ i många fall. Beroende på hur man håller sina hästar och hur mycket kontroll man har över deras hagar och betesmark så kan exempelvis maskmedel vara något att dra ner på.
Förr avmaskade man på regelbunden basis oavsett om det behövdes eller inte. Det var aldrig någon som pratade om risken för resistens. Många hästar blev resistenta mot de maskmedel som fanns och de hade oftast avmaskats utan att först ha kollats för om de hade mask eller inte. De flesta vet bättre idag och många skickar in träckprover för att undersöka om avmaskning behövs eller inte.
Maskmedel
Eftersom de medel som skrivs ut av veterinär är rätt starka finns det givetvis risker som man bör vara medveten om. Medlen ges efter konstaterad maskförekomst och vissa maskar kan påverka hästarnas magar/tarmar och på det viset är de alltså redan känsliga.
Om hästen har sårigheter, skadade slemhinnor eller infektioner i magen så är risken större att de starka ämnena (“gifter”) går direkt ut i hästens blod och på så vis orsaka en typ av förgiftning. Den förgiftningen kan göra så att hästen drabbas av kolik eller förgiftningskolik.
Immunförsvaret i magen mår inte bra av den påfrestning som maskmedlet kan orsaka och om det finns mask kvar så kan det göra så att de förökar sig ännu lättare vilket ger en ond cirkel av magproblem. Det är av denna anledning, att det inte ska bli mask kvar, som man alltid fått rådet att inte ge för lite maskmedel. Men att överdosera är definitivt inte bra.
Örter kan hjälpa för att hålla din häst maskfri
Det finns dock olika örtblandningar och oljor som kan hjälpa att stärka immunförsvaret och hela magen inifrån. Blandningar som man kan ge regelbundet eller som kurer när det behövs.
Hästar i det fria söker själva efter naturliga avmaskningsmedel som moder jord erbjuder. Det kan handla om växter, bark och olika örter som de letar för att beta. Dessa naturliga maskmedel innehåller ämnen som gör det otrevligt för de parasiter och maskar som kan angripa hästens mage.
Om hästarna inte går fritt så kan man istället ge dessa örtblandningar till dem några gånger per år för att på det sättet hålla parasittrycket lågt i hästens kropp. Dessutom är det snällt för planeten med naturliga medel så långt det är möjligt.
Rester av läkemedel lämnar nämligen hästens kropp via avföring och urin och man kan inte utesluta att det kan ge upphov till effekter på lång sikt på miljön. Det finns risker både vid produktion och vid användning. Om man jämför med läkemedelsrester som kommer från människor så passerar de avloppsreningsverk innan de når ut i miljön. De rester som kan finnas hos häst hamnar direkt ut i naturen, på åkrar och betesmark genom avföring och urin.
Glöm inte träckprov
Vad man bör tänka på är att inte missa att göra träckprov. Ungefär tre veckor efter en avslutad maskkur med örtblandningar så bör man skicka in ett träckprov för att kolla. Att göra provet direkt är ingen bra idé eftersom effekten av kuren finns kvar under en tid. Dessutom får man då med resultatet av det som är på väg att rensas ut ur hästens kropp så det blir väldigt missvisande.
Behovet av avmaskning är väldigt varierande och beror bland annat på hästens maghälsa, betestryck, renhållning och antal hästar tillsammans samt vilken förekomst det finns av de naturliga maskmedlen i hagen.
Dragon, senapsfrö, pepparrot, maskrosblad, nässla, kanel, timjan och pepparmynta är några exempel på vad ett naturligt maskmedel kan bestå av.
Extern skribent