Min livsresa från svåra smärtor till bättring med medicinsk cannabis

6057
Helena Bågenhammar fick stor hjälp av medicinsk cannabis. Foto: Cytis. Pixabay.com-licens
Helena Bågenhammar fick stor hjälp av medicinsk cannabis. Foto: Cytis. Pixabay.com-licens

BERÄTTELSE. ”Jag hoppas att artikeln kan vara till hjälp för dig som vill ansöka om att få medicinsk cannabis ordinerad. Ingenting är omöjligt. Det finns alltid en väg.” Det skriver Helena Bågenhammar om sin svåra livsresa från svåra smärtor till bättring med hjälp av medicinsk cannabis.

Fick häst över mig – ofattbara smärtor

Åren 2000-2001 arbetade jag med jordbruk och avel av sporthästar. En dag råkade jag ut för en allvarlig olycka. Hästen stegrade sig och gick runt så att jag fick hela hästen, som väger 500 kg över mig. Det vassa bakvalvet på dressyrsadeln kapade mitt ben rakt av. Mitt vänsterben låg bredvid mig i ridhuset och jag spikades ihop på Kristianstad lasarett.  Sedan dess har jag plågats av ständiga smärtor som bara blivit värre med åren.

Jag lever med flera olika sorters smärtor bl a nociceptiv smärta och nervsmärta. Nociceptiv smärta innebär, när den är som värst att bl a beröring gör väldigt ont. Värme och kyla är jag också oerhört känslig för. Särskilt vinterdagar med frost gör så ont att jag inte fungerar över huvudtaget. Fuktigt väder och rimfrost är det värsta för oss smärtpatienter.

Hemtjänsten

Hemtjänsten hjälpte mig att duscha, bada och med att klä mig. Duschstrilarna kändes som att få en salva av ett hagelgevär och jag skrek när de duschade mig. Jag kunde inte hålla i en penna så att jag kunde skriva pga muskelsvaghet.

Värst ont gjorde det och gör än idag när jag lägger mig ner i sängen och jag får min egen kroppsvikt över mig så jag haltade omkring i huset nattetid och ville inte gå och lägga mig för jag visste att det skulle medföra svåra smärtor att landa i sängen.

Huvudet gick ej att hålla upprätt, det ramlade ner i bröstet och jag var tvungen att gå med nackskydd med stöd under hakan för att orka hålla huvudet på plats. Neuropatisk smärta gör så att det känns som att någon sätter kniven i en och vrider om. Det sticker, svider, bränner, molar och hugger och motoriken fungerar inte så bra när jag har ont.

Jag tappar, spiller och dräller, slår omkull eller välter saker då. Jag vet att personer med wiplash-skador har det ungefär så här också. 20 års haltande och slitsamt arbete på en hästgård med en märgspik av titan fastspikad i från höften. Den går ner genom benmärgen och följer märgpipan från höften ner till knät igenom hela lårbenet. Märgspiken har medfört att höftleden slitits ut och det finns inte mycket brosk där kvar. Att operera mitt ben för en ny höfteld går inte pga att utrymmet är upptaget av märgspik och skruvar.

Varje steg jag tagit de senaste 20 åren gör ont varje gång jag för vänsterbenet bakåt, men jag känner ingen smärta ens när jag går, när jag tagit min cannabis medicin.

Svensk sjukvård kan inte leverera bot eller bättring

Svensk sjukvård gjorde ingenting och det var svårt att få adekvat smärtlindring. Jag såg ju frisk ut och de läkare som inte själva råkat ut för olyckor som medför svår smärtproblematik kan inte föreställa sig hur det är att leva med ständigt ihållande smärtor.

Jag blev förföljd, förlöjligad och trakasserad av ortopeder och smärtläkare i Västra Götaland där jag bodde då. Läkare ordinerade en massa piller förstås. Jag hade säkert ett 10-tal olika piller som tex: Tramadol, Oxykondin, Dolkontin, Oxynorm, epilepsimedicniner, syntetiska morfinpreparat, morfinplåster, muskelavslappnande medel (Stesolid), sömnmedel och mängder av Alvedon.


Alla kemiska preparat gjorde så att min lever tog skada och jag var tidvis helt mosig i huvudet och kunde inte tänka klart.


Första erfarenheten av cannabis

Till slut fick jag utskrivet ett syntetiskt cannabispreparat som heter Sativex som faktiskt hjälpte. Efter en sprayning med cannabis avlägsnade sig smärtan. Det kändes som att smärtan lämnade min kropp och gick liksom upp i ett rökmoln och försvann. Effekten kom omedelbart. De två sista vintrarna innan jag gav upp den svenska sjukvården och reste till Indien låg jag i princip under dessa två vintrar helt apatisk av smärta och behövde hjälp med precis allting i hemmet.

Jag var helt isolerad i min smärta. Jag var jämt på dåligt humör och orkade inte prata med någon. Sativex sprayen kostade ca 4500 kr varje månad och den ingår ej i högkostnadsskyddet, men det var dyrt när man inte kan arbeta så det gick inte att hålla på med i längden. Visst är det märkligt att en planta som växer som ogräs i princip vilken jordmån som, helst ska vara så dyr.

Fick tillbaka hälsan och livsglädjen i Indien

Jag kunde inte tänka mig en vinter till liggandes helt apatisk och tog mig ut till Landvetter och flög till Indien. Jag tänkte som en sista utväg att värme måste ju hjälpa. Jag var i så dålig kondition att jag kollapsade på flyget när det bara var ca 3 timmar kvar innan jag var framme i södra Indien, undernärd och förgiftad av alla så kallade läkemedel.

Flygvärdinnorna efterfrågade en läkare som faktiskt fanns ombord och de bäddade ner mig i 1:a klass och gav mig morfin. Jag fick snällt ligga kvar där tills vi landade och där låg jag och såg på alla människor som passerade mig på väg ut för att stiga av planet.

Planet var förstås full av en färgglada och leende indier och jag glömmer aldrig den färgrikedom, värme och kärlek de visade mig som gick förbi. ”Welcome to India”, sa alla, vände sig mot mig log och bugade som de gör i Indien. En flygvärdinna sa till mig: ”Du är inte den första som kommer hit i det här tillståndet”. Folk flyr svensk sjukvård.

Jag fick ingen smärtutredning trots att jag besökte tre olika smärtkliniker i Sverige. Alla sa att det finns inget vi kan göra. I Indien bekostade jag själv en datortomografiundersökning där man också upptäckte tre diskbråck jämt fördelade över hela ryggraden. Inte ens en röntgenundersökning kunde de kosta på mig i Sverige. Egenremisserna var otaliga, men jag fick aldrig någon behandling trots att de skrev så i journalerna.

Det blev så att jag stannade i Indien från augusti 2015 till februari 2016. Jag återhämtade mig fort och kunde tom kasta käppen efter två veckor och promenerade av mig själv, vilket jag inte kunnat på flera år. Jag var så lycklig. Jag bara gick och gick. Det kändes nästan som att jag svävade. Mina ben bar mig.

Helande örter, kryddor och ”raw food”

Jag lärde mig mycket om kryddor och ayurveda och det är också tack vare dessa som jag idag är så pass bra att orkar arbeta .

Jag driver idag ett företag till vilket jag importerar ayurveda-kryddor från södra Indien där jag bodde. Jag sköter också en webbutik som saluför helt rena, obehandlade 100% organiska, ekocertifierade kryddor och andra naturläkemedel. Det är min vision, realiserad.

Eftersom jag är lärare i biologi och utbildad inom sjukvård och djursjukvård var det inte svårt för mig att lära mig vad ayurveda-kryddorna, örterna och andra naturläkemedel har för effekt på människokroppen.

Redan innan jag reste till Indien förstod jag att Ayurveda-örter och kryddor hjälper mot olika sjukdomar och att läkemedelsindustrin använder sig av extrakt från växtriket för att tillverka sina kemiska piller. Jag insåg ändå inte riktigt hur bra och potenta kryddor egentligen är förrän det började hända saker i min kropp.

Numera lever jag mestadels på det som kallas ”raw food” alltså obehandlad, näringsrik, färgglad mat och är vegan, men inte 100% sträng vegan. Man får försöka köpa och äta det som innehåller minst gifter. Jag äter mina kryddor och tar min cannabisolja varje dag och har blivit så bra att jag orkar arbeta och driva mitt företag, men trots att kryddorna och ändrade matvanor hjälper så hjälper de dock ej hela vägen ut ur smärtproblematiken.

Hälsoklinik i Danmark

För ett tag sedan fick jag tips av en bekant att söka sjukvård i Danmark för att höra mig för om medicinsk cannabis. Jag bokade en tid hos dr Sven-Frederick Österhus i Bandholm i södra Danmark och ansågs då falla in under normerna för att få medicinsk cannabis utskriven. Apoteket i Glostrup tillverkar den medicinska cannabisoljan själv medan man väntar.

Du måste ha pass med dig och ett europeiskt sjukvårdsförsäkringskort. Det får du om du kontaktar Försäkringskassan i Sverige. Till nästa återbesök kommer jag att beställa min medicin i tid så att jag inte behöver vänta medan de tillverkar den. Läkarbesöket kostar 700 danska kronor och medicinen 2750 danska kronor. Du kan ansöka hos Försäkringskassan om ersättning för läkarvård och medicin i utlandet.

Man hinner inte till södra Danmark och hem på en dag även om man bor i södra Sverige så då finns det ett wellness-hotell på orten där man kan övernatta. Hotellet verkar i samarbete med dr Österhus. Hotellet är ett helt underbart ställe. Det är en stor gammal herrgårdsliknande gård med flyglar, romantiskt inrett och superfina rum. Personalen är helt enkelt fantastisk. För att vara ett lyxhotell var det inte så dyrt att övernatta där. Det kostar ca 1000 kr med en frukost som heter duga. Det serverades bl a en ingefära och morots-shot till frukost som jag uppskattade väldigt mycket.

Dr Sven-Frederick Österhus erbjuder på sin klinik i Bandholms förutom smärtbehandling även kostvägledning, vilket ju är ganska ovanligt. Det är ju så läkare alltid borde arbeta, samt genomgång av och nedtrappning av kemiska preparat och övergång till naturliga mediciner, akupunktur på trigger-punkter, hembesök och mycket mera.

Cannabis ger hälsoeffekter på flera sätt

Cannabis har en vad man kallar en multifaktoreffekt. Det hjälper mot flera olika saker på en och samma gång. Man får bättre sömn, smärtan lättar och humöret blir bättre tack vare att det innehåller THC. Personligen har jag svårt att förstå varför folk är så rädda för den psykoaktiva effekten med andra ord, att må bra.

Eftersom man mår bättre orkar man vara mera social och man tom orkar sköta ett arbete och man blir mer fysiskt aktiv. Magistral medicin är medicin som är tillverkad på apotek för en viss patient och som skall utdelas direkt till slutanvändaren. Man kan få det som te, som olja eller hela blomster som man inhalerar med en ”vaporizer”.

Patienter får med sig ett  ”pillepass”, som man visar upp i tullen. Det är en attest som genom Schengenkonventionen berättigar att man få ta med sig medicinsk cannabis över landsgränsen. Indikationen för att få medicinsk cannabis är endast nervsmärta och nervsmärta i samband med eller orsakad av cancerbehandlingar.

Det roligaste med det här arbetet med kryddor och naturläkemedel är alla fantastiska, underbara människor man kommer i kontakt med. Vi har samma intresse och hobby, nämligen att sköta vår hälsa och ta ansvar för våra liv.

Text av Helena Bågenhammar som driver en hälsoapotek på webben

 

I januari 2018 gick danska staten ut med en testperiod på 4 år där man föreskriver cannabis för patienter tex Stenocare. 1ml innehåller: 16 – 17, 5 mg ekstrakt av Cannabis Sativa L.ssp. Indica ”Sensi Star”, cannabisblommor och 16 – 17, 5 mg ekstrakt av Cannabis sativa L. ssp. Sativa ”Cannatonic” cannabisblommor. Vilket är ca 12, 5 mg Dronabinol (THC) och ca 12, 5 mg Cannabidiol (CBD). Stenocare medicinsk cannabis innehåller endast 100% naturliga Cannabisplantor.

Nordens första Cannabismässa i Köpenhamn, gick av stapeln i september 2018. Mer info på adressen: North-grow.com

Relaterat

  • Läs mer om hälsa på TV-Hälsa
  • På denna sida kan ni också få en bra översikt om cbd olja

 

Föregående artikelNettspill og Esport har blitt veldig populært
Nästa artikelÄr nytt antibiotikaalternativ på spåren
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

  1. När det hjälper är det stor Nytta, och få ”kunna leva” Folk måste få hjälp, som har så olidligt. Om folk kan få något Liv tillbaka är det ju fantastiskt. Bra artikel.

Lämna ett svar