För att få en bättre effekt av probiotika är det en stor fördel att blanda probiotika i maten. Det menar läkaren Michael Thorp, som rekommenderar dig att aktivera probiotika i ljummet vatten före intag. Du kan också tillreda egen kokosyogurt genom att blanda kokosmjölk med probiotika. Den håller sig fint i en vecka i kylskåpet.
Recept på kokosyogurt
- 1 burk kokosmjölk (helst ekologisk)
- 1 matsked FOS (Fruktooligosackarider: kostfiber för tillväxt och reproduktion av goda tarmbakterier)
- 3 kapslar probiotika (töm pulvret i kapseln)
Häll ingredienserna i en helt rent glasburk med ett tätslutande lock. Blanda ordentligt. Låt blandningen stå på en varm plats, men inte över 42 grader C i 24 timmar med locket på. Blanda igen innan du ställer din kokosyogurt i kylskåpet.
Har du kokosyogurt med probiotika sedan tidigare kan du använda en halv deciliter som startkultur och bara tillsätta kokosmjölk.
Yogurten kan även användas i smoothies med bär, stevia eller vaniljsocker för att ge smak.
Probiotika
Vi glömmer ofta att vi lever i symbios med en rad andra organismer. I magen finns det minst 500 olika arter av bakterier som avgör om immunförsvaret kommer att aktiveras eller inte. Det säger läkaren Michael Thorp till TV Helse.
Läs mer: Använd probiotika om du använder antibiotika
Michael Thorp rekommenderar intag av kokosyogurt med probiotika på tom mage.
Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Torbjörn Sassersson
Hm…ELIMINEX fruktoligosackarider (FOS Prebiotika) (500gram) Är FOS och Prebiotika samma sak? och om man bara behöver det en gång för att starta kulturen, känns det tokigt att köpa hem 500 gr för nästan 200 kr