Läkaren skrek: ”Du äger inte din kropp!” – Försökte påtvinga statiner för hjärtrusning

3865
Temabild: Arg doktor. Foto: Csaba Deli, Mostphotos.se
Temabild: Arg doktor. Foto: Csaba Deli, Mostphotos.se

KRÖNIKA. Jag har sagt nej till statiner trots hjärtrusning, alltså att hjärtat ökat i antal slag per minut, från normala 55-60 slag per minut i vila, till 140-160 slag, trots att jag inte gjort någon ansträngning. Jag kunde sitta och glo på TV i lugn och ro och plötsligt rusade hjärtat.

Text: Kalle Hellberg

Kalle Hellberg
Kalle Hellberg

Jag har då lagt mig ner, tagit några djupa andetag och därefter andats in så djupt jag kunnat och där hållit andan och vips, så har hjärtfrekvensen gått ner till normalt på bara några sekunder. Detta
har jag haft i många år, utan att jag sökt sjukvården för detta. Jag fixade ju detta själv. Hjärtrusningen kom bara i vila, och aldrig när jag tex var ute och jobbade hårt fysiskt på vår hästgård.

Fick hjärtrusning som jag inte kunde stoppa

Förra julen, i mellandagarna, drabbades jag av en hjärtrusning som jag inte fick stopp på. Den återkom ett par gånger per dygn och höll på i 5-7 timmar varje gång, min ”metod” med andningen
fungerade inte. Under tiden den pågick så länge så fick jag kraftig värk i axlar och framförallt i tandbenen, både i över- och underkäken värkte det, mer ju längre rusningen pågick.

Så jag sökte doktor ”hjälplös” i Ulricehamn i januari och de tog EKG mm, men hittade inget fel. Jag hade lite för högt blodtryck och andra tester visade på förhöjda kolesterolvärden, så de skrev ut en massa piller som jag måste ta.

Jag tog ut pillren av olika slag, men väl hemma så funderade jag på om jag verkligen skulle intaga dessa, jag tillhör de galningar som aldrig i mitt unga liv (är bara 74 år) tagit några piller, inga alls, inte ens en magnecyl, albyl eller Treo eller vad de heter. Jag har aldrig behövt några piller. Jag har haft huvudvärk, stora förkylningar, värk här och där mm, symtom där många andra käkar piller, som om det vore livsnödvändigt, men jag har aldrig använt sådant.

Min devis har alltid varit: Ät magnecyl vid förkylning så går det över på 7 dagar, annars tar det en vecka. Så jag lade undan alla piller utom ett som var till bara för att hindra hjärtrusning (innehåller Bisoprolol) och som jag tar ett av varje morgon. Det funkar faktiskt bra, har mycket sällan hjärtrusning numera och om den återkommer så fungerar min andningsmetod perfekt igen. Har testat att inte ta dessa piller och då återkommer värre hjärtrusning ganska snart (kanske kan vissa piller vara till nytta).

Blev inkallad – läkaren rasande

I somras blev jag inkallad till lasarettet i Borås för en fysiologiskt test. De ville kolla hur ”dålig” jag var. Efter att jag cyklat i deras test i en halvtimma, med kontinuerlig EKG-mätning under tiden kunde de konstatera att jag hade fys-värden som en 50-åring och inga fel på hjärtat kunde upptäckas.

Vid den diskussion och sammanställning som läkaren och jag gjorde efteråt så berättade jag att jag inte käkade de piller som jag ”måste” intaga, enligt tidigare läkarbesök. Jag hade läst en massa om bland annat statiner och vad de kan ställa till med.

Reaktionen blev häftig. Den kvinnliga läkaren av utländsk börd formligen exploderade, illröd i ansiktet reste hon sig (hon var ganska liten till växten) och vrålade till mig att:

”Du äger inte din kropp. Det är jag som expert som vet vad du måste intaga!”

Efter detta var vi inte sams, lindrigt sagt. Jag beskrev lite av mitt kunnande om dessa piller, men hon stod på sig.

”Man ska inte läsa bipacksedlarna”, skrek hon. ”Du kommer att få en stroke inom ett
år och då kommer du att skylla på mig”, sa hon med hög stämma, ”och vad ska jag skriva i journalen”, vrålade hon.

”Skriv att jag tar fullt ansvar för mitt eget liv”, sa jag.

”Skriv att du inte kunde övertyga mig om dessa piller, skriv det”, uppmanade jag henne.

Därefter tog jag tag i denna lilla kvinna och gav henne en kram samt försökte lugna ner henne. Jag sa lugnt att detta är väl inget att bli arg för. Hon blev tyst och alldeles paff, satte sig ner och färgen i ansiktet blev normalt. Vi skildes som nästan goda vänner. I min journal finns ingen notering om vårt möte.

Text: Kalle Hellberg

Föregående artikelSverige tar nya steg mot en utarmad och isolerad monovårdkultur
Nästa artikelLäkare fick sitt liv förstört av elchocksbehandling (ECT)
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

5 Kommentarer

 1. Well done little man 🙂 Jag kör samma race, slänge statiner, betablockerare, acetylsalisyra tabltetterna…. Kör med blomessenser när det behövs. Tjurrusningar i hjärtat har jag med då och då, man tar det coolt.

  Läkare har en hel del att fundera över, de går i ledband på pillertrillarna och big pharma, och REKLAMEN är med i det hela….

  ”How is your KARMA, doktor?”

 2. Jag hade samma besvär i många, många år. Är nu 72. Träffade en hjärtläkare på SöS som hade gjort sin hjärtutbildning i Ungern. Han skar av en nervtråd i hjärtat som gav dessa rusningssignaler. Allt gjordes under lokalbeövning. Var vaken hela tiden och kunde se själva operationen. Det är 15 år sen. Inga problem alls sedan dess. Har visserligen ”avklingande” hjärtflimmer ”beroende” på att jag har KOL. Och dels skyller på biverkningar av påprackade mediciner. Blev också utskälld av en läkare för att jag slutade ta Simvastatin. (Orsaken till mina olika hjärtbesvär!) Tar nu endast Seloken 50 mg 2 ggr / dag. Nu har jag endast 2 inahaltorer för min KOL. Av minst 10 som gav mig massa biverkningar och årskilliga Ambulansfärder med livsfarlig andnöd till akuten. Lita INTE på allt läkarna säger. Lyssna på DIN kropp.

 3. Kalle, har du kollat överkänslighet mot födoämnen?

  Äter du möjligen mat som stör kroppen, typ sjukmanskost?

  Vete behöver man inte ens vara allergisk mot, för att det skall kunna störa hjärtat.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/01/22/how-to-safely-bring-wheat-back-into-your-diet.aspx

  Får du kanske inte i dig tillräckligt med mineraler och vitaminer? Testa gärna ett verkligt högkvalitativt multivitamin-kosttillskott med naturligt bredspektrum-vitamin E samt selen och tag dessutom i separata kosttillskott Ubiquinol CoQ10, magnesium och L-karnitin, alla av hög kvalitet och i tillräcklig mängd.

  https://newsvoice.se/2016/09/kosttillskott-naturliga-och-artificiella/

  Nattokinas är ett kosttillskott som utvinns ur fermenterad soja. Det håller rent från plack-beläggningar på blodkärlens insida, men ger till skillnad från statiner inga som helst biverkningar.

  Naturliga, ekologiska produkter är att föredra.

 4. Kalle, jag led också av hjärtrusning av ingen anledning jag kunde se. Då började jag lägga på minnet VAD jag gjort strax innan hjärtrusning började. Jag upptäckte att hjärtrusningen – samt stor blodtryckshöjning – var orsakad av av mat och dryck som jag borde undvika att ta i just den ordningen eller kombinationen: 2 kokta eller stekta ägg i smör, 1 macka fullkornsbröd med smör, ost och/eller K. Kaviar på, 1 liten burk V-8 tomatjuice eller ett stort glas apelsinjuice, 1 kopp starkt kaffe utan socker eller mjölk. Oj, vilken blandning! Salt, fett, socker, kaffein och stärkelse! Det var rena receptet på hjärtrusning. Jag är av din generation, Kalle, och har alltid haft låg-normalt blodtryck, aldrig några besvär med hjärtat förr. Bara efter jag påtvingats statiner av min familjeläkare som hotade med att kasta ut mig som patient om jag inte fortsatte med statinerna. Då fick han väl göra det då; jag tog inte statinerna mera. Ett fall med brott på lårbenhalsen var orsakat av extrem muskelsvaghet från biverkning av statiner. Jag, en annars helt frisk kvinna i pensionsålder, skulle aldrig ha tagit statiner ty de har aldrig studerats på varken kvinnor, barn eller åldringar. Utan hjärtbesvär i hela mitt liv, inga i familjen heller, varför var statiner så nödvändiga för mig? Det var de inte och flera studier har sen dess bevisat hur farliga de är. Endast EN anledning fanns från början för en statinregim: Om det genetiska problemet Familial Hypercholesterolemia (Heterozygous FH) har konstaterats av medicinska experter så må statiner eventuellt hjälpa så drabbade individer att leva kanske 15 år längre än om de ej tog statiner. Studierna utfördes på vita män mellan 40 och 65, inga andra. Om de följer samma skräpmatdiet som många andra vore statiner i alla fall bortkastade på dem. När statiner hade visat sig ha god effekt på individer med FM hoppade hela medicinska universet på dem, skrev ut dem till vem som helst när ingen anledning fanns. FH påträffas i 1:500 födelser. Varför skulle då resten av annars friska individer utan denna sällsynta genetiska defekt påtvingas statiner? Varför behöver man ej ens fråga sig. När en enkel blodundersökning kan fastslå en något förhöjd LDL-nivå så drogs den medicinska slutsatsen att alla med dylik förhöjning borde vara på statinregim! Biverkningarna bortförklarades med att de händer bara ett fåtal individer och ingen skulle oroa sig för dem. Det var hutlöst, kriminellt, men varför gick de som borde veta bäst på det här skamlösa ”lurendrejeriet” (min skånska morfars perfekta term för det)? Jo, det fanns ju PENGAR i statiner. Ju fler offer som gick på myten ju mera tjänade Big Pharma och därmed receptskrivande doktorer som underhölls med BPh incentiver. Mera fakta om Heterozygous FH kan hittas på Nätet, läsaren behöver ej mig för det. Sök det ordet samt Dr Ulf Ravnskov på Lunds Universitet så hittas mycket mer om det. En sak till: Jag frågade min NYA läkare om han hade föräldrar i livet? Jovisst, mor. Skulle han skriva ut statiner åt henne? Han skrattade och förtrodde mig att hans mor fått statiner på recept av sin läkare (i ett annat land) och att han, min läkare, har kämpat för att få henne att sluta ta dom! Där ser man. Det går ibland att övertyga även läkare att om de är med på att långsamt mörda folk så får de karma att svara för en dag.

Lämna ett svar