Dag Viljen Poleszynski: Högt kolesterol är inte farligt – Påverkar inte hjärtsjukdomar

21031

Högt kolesterol

Högt kolesterol har visat sig inte ha någon inverkan på hjärtsjukdomar. Ändå så tjänar läkemedelsindustrin stort på kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner.

Norska TV Helse publicerade i somras ett inlägg om att 530,000 norrmän går på kolesterolsänkande mediciner. En svensk forskningsgrupp kunde under sommaren påvisa att högt kolesterol inte förorsakar hjärtsjukdom. De menar också att mediciner är helt onödigt.

Dr Philos. och näringsexpert Dag Viljen Poleszynski stödjer forskarnas fynd och menar att det inte finns någon anledning att reducera kolesterolkoncentrationen för att förebygga hjärtsjukdom.

Högt kolesterol inte farligt

Medicinske doktorn Uffe Ravnskov har sedan länge tillbakavisat hypotesen om att det finns ett samband mellan fett, kolesterol och hjärtsjukdom. De som förespråkar denna hypotes ger sig ändå inte. Orsakerna till det är flera. Bland annat är det svårt att erkänna att man misstagit sig. Flera kända forskare har ett ekonomiskt intresse att behålla sina ställningstaganden eftersom de har fått och får pengar från läkemedelsindustrin, menar Uffe.

”Bara i Norge omsätts det 370 miljoner kronor årligen bara för statiner”, säger han.

Kroppens egen antioxidant

Poleszynski förklarar att alla våra kroppsceller behöver kolesterol, som är en viktig del av cellmembranet. Kolesterolet fraktas runt av transportmolekyler såsom LDL (som fraktar från levern ut i kroppen där det behövs) och HDL (som fraktar från kroppen tillbaka till levern för nedbrytning och reproduktion).

Lipoproteinet LDL innehåller kolesterol och fungerar också som antioxidant för att beskydda kärlväggarna. Dessa kan nämligen förstöras av både förhöjt blodsocker (glukos) och giftämnen från exempelvis rökning. Antioxidanter motverkar bakterieinfektioner och beskyddar kärlväggarna (fungerar som ett plåster) vid brist på vitamin C. Kolesterol är också nödvändigt för att producera vitamin D, gallsalter, koenzym Q10 och steroidhormoner såsom testosteron, progesteron, pregnenonol och östrogener.

Farligare med låg kolesterolnivå

Enligt näringsexperten Dag Viljen Poleszynski finns det ingen anledning att sänka blodets kolesterolnivåer eftersom kroppen klarar att reglera det själv.

”Om man ökar intaget av mättat fett blir en del av fettsyrorna i cellmembranen utbytta så att det blir mindre fleromättade fettsyror i blodet och mer i cellmembranen. Därmed reduceras koncentrationen av fleromättade fettsyror i blodet och cellmembranen blir styvare. Detta leder återigen till att cellerna ger ifrån sig kolesterol för att stabilisera membranen. På det viset ökar kolesterolnivån i blodet. Efter ett tag uppstår en ny jämvikt så att blodets koncentration av kolesterol sjunker igen”, säger han.

Han menar även:

”Det är inte farligt med en hög kolesterolnivå men en för låg nivå däremot associeras med en ökad risk för cancer och ett våldsamt beteende. En för låg kolesterolnivå påverkar hjärnan och kan även leda till minnesförluster och demens hos äldre.”

Näringsexpertens råd för att undvika hjärtinfarkt

Ett dagligt intag av 100-200 mg Q10, 500-100 mg magnesium, flera gram vitamin C flera gånger om dygnet (under gränsen för diarré), 1-2 g l-karnitin, 5-6 g ribos och andra naturliga ämnen såsom vitamin E (3-500 mg/d) och vitlök. Sluta att röka, motionera gärna i frisk luft och se till att ha ett kosthåll med lite socker och andra raffinerade kolhydrater, baserade på naturliga råvaror.

Läs mer om kolesterol i TV Helse

Text: Anna Böhlmark

Föregående artikelHPV-vaccin – ett dilemma för äldre?
Nästa artikelBehöver vi egentligen kosttillskott?
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

5 Kommentarer

  1. Källa på deras forskning?
    Otroligt farligt att gå ut med att det INTE är farligt baserat på (1)? artikel, när det finns massa med forskning som pekar på att det ÄR farligt.

  2. Hej,
    Tack, det var en intressant artikel.
    Har även läst på länken från Anthropocene.live.

    Själv är jag av den uppfattningen att det behövs mycket forskning här, men det känns som om det är så otroligt mycket stora intressen, läs ekonomiska, involverade i att behålla oss kvar i sjukdom eller att sätta in mediciner, när vår kropp själv kan korrigera. Det är därför det är bra med att se bägge sidorna.
    Intressant med utbytet mellan LDL och HDL mellan kropp och lever, lever och kropp!

    Tack för en mycket intressant artikel
    Stefan

Lämna ett svar