”Drick honung, det hjälper!” förmanade farmor varje gång det gjorde ont i halsen. Hon hade rätt. En ny kunskapsöversikt av all tidigare forskning inom området, från ansedda Cochrane Collaboration, drar slutsatsen att honung kan ha en måttlig effekt.

Text: TV Helse Norge, ”Kjerringråd virker!” | Översättning: Madeleine Lidman

Hosta hos barn är en mycket vanlig anledning att uppsöka en läkare. Det gör föräldrarna oroliga och får barnet att bli trött och grinigt efter flera nätter med natthosta. Eftersom honung har varit en av de vanligaste husmorskurerna mot hosta genom tiderna, ville forskarna undersöka effekten. Metastudien är en uppdatering av tidigare sammanfattningar från 2010, 2012 och senast 2014.

Forskarna tittade på äldre studier och inkluderade 3 nya studier, med sammanlagt 331 deltagare. Dessa lades till de 899 deltagare (barn) från sammanfattningen år 2014. I de flesta studierna fick barnen en engångsdos av antingen placebo eller honung. Föräldrarna rapporterade sedan symptomen med hjälp av en skala, utan att de visste vad barnen hade fått för att lindra hostan.

En samlad analys av samtliga resultat gjorde att forskarna kunde dra slutsatsen att honung förmodligen är mer effektivt mot hosta, vid en övre luftvägsinfektion, än ingen medicin eller placebobehandling. Effekten gäller både intensiteten och varaktigheten av hostan. Det påpekas dock att resultaten dras ner lite på grund av det faktum att de flesta studierna var baserade på engångsdoser och inte på behandling över tid.

När ditt barn hostar, kan du lugnt ge en halv tesked honung i dryck eller direkt från skeden vid övre luftvägsinfektioner, men honung bör inte ges till barn under 1 år, förtydligar forskarna!

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelKarin Meyer tvingas att lämna sin plats i Läkemedelsverkets styrelse
Nästa artikelBiomedicum invigdes idag – KI:s nya forskningscenter
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

1 kommentar

Lämna ett svar