Det är andra dagen din hund matvägrar. Den tittar bara ner i matskålen, på dig och går sedan tillbaka till sin plats. Som hundägare är du på väg att bli utom dig av oro, du har knappt sovit och på jobbet går tankarna hela tiden till Fido som förmodligen är på väg att svälta ihjäl.

Text: TV Helse Norge, ”Når hunden din ikke vil spise!” | Översättning: Madeleine Lidman

”Det här är dock en helt odramatiskt och alldeles vanlig situation! Stålsätt dig”, säger veterinärassistenten Sonja Fladaas på Lier Djurklinik.

Många hundägare har undrat över varför i hela friden fodertillverkarna inte smaksatt torrfoderkulorna med leverpastej. För det är ju verkligen det enda som fungerar när Fido inte rensar matskålen och du är helt desperat. Men DET vet hunden. Undervärdera inte familjens kelgris!

TV Helse: Vad är orsaken när hunden inte vill äta? Är den kräsen, har den tappat matlusten, är deprimerad eller vad? Är det farligt?

”Nej”, kommer direkt från Sonja.

Men om det kommer in en labrador till kliniken som inte ätit på tre dagar, då är den sjuk. Men en frisk hund klarar sig några dagar utan mat.

Problem med fodret kan uppstå så fort en valp har lämnat sina syskon och därmed också går miste om konkurrensen kring maten. Det behöver inte längre hävda sig och kan därmed ta det mycket lugnare. Ingen över, ingen under, ingen vid sidan. Den har matskålen helt och hållet för sig själv. Lycka! Tänker hunden, men inte du.

Halva dag två har gått och hunden har inte rört så mycket som en torrfoderkula. Förmodligen gör du som så många andra: rusar iväg till affären och köper leverpastej som du rullar in kulorna i på samma sätt som du gör med marsipanen till jul. Nu äter den nog! Ja, men bara leverpastejen. På ett finurligt sätt, fixar hunden att få i sig all leverpastej och spottar sedan ut kulorna på golvet.

Leverpastej har begränsat intresset hos hunden, som så mycket annat. Som hundägare måste du vara tålmodig, istället för kreativ vid matvägen, annars kommer det att gå åt pipsvängen för er båda. Problemen med fodret är övergående, men du måste visa vem som är ”kökschefen” i huset och omedelbart sluta servera en delikatesser till Fido

Den svälter inte ihjäl

Labradoren är känd för att rensa matskålen. Den värderar inte menyn utan äter nästan vad som helst, men det finns andra raser som inte är så intresserade av mat. Det är inte viktigt för dem.

TV Helse: Hur intressant är det för hunden att inte äta?

”En tumregel är att en frisk hund aldrig kommer att svälta ihjäl. Den får i sig det den ska oavsett om du tror det motsatta. Så länge fodret innehåller optimalt med näring, behövs det inte stora mängder för att möta det dagliga behovet.”

TV Helse: Vad händer om det gått 3–4 dagar och Fido fortsätter att bara vända sig bort i förakt när matskålen ställs framför nosen?

”Då är det en svår hund. Dessutom är den inte dum. Om du faller för frestelsen att byta mat, eller doppa kulorna i leverpastej eller brunsås EN GÅNG, så har Fido insett en sak: om han väntar gör han det inte förgäves. Grattis! Du har precis fått en kräsen hund!”

Veterinärassistent Sonja Fladaas träffar slår huvudet på spiken när det gäller många hundägare. Vad som verkar både hjärtlöst, brutalt och nästan på gränsen till djurplågeri, nämligen att ta upp kampen och visa vem som bestämmer dagens meny, är det enda riktiga du kan göra. Både för hunden och dig.

”Det finns hundar som väljer själva att inte äta under en dag. Men vi ägare förstår oss inte alltid på hundens matvanor. Vi människor är ju så upptagna  av vår mat, att äta gott, njuta av maten, men det gör inte hunden.”

För Fido handlar det om att få i sig näring, förklarar hon och lägger till att det finns också många hundar som vill äta på natten.

Utanför och hormonell

Något du bör veta om du är den lyckliga ägaren till en hanhund är att han fullständigt förlorar fokus på maten, om det finns en tik i grannskapet när det är löptider.

”Hunden blir så besatt av den omisskännliga odören, att han glömmer att äta. Könsdriften vinner över maten och nu kan det gå upp till fyra och fem dagar utan att han äter. Men även tikarna kan äta mindre när det är löptider.”

Tillverkarna fuskar

Du har bytt hundmat fyra gånger på kort tid för att få tillbaka aptiten hos kompisen på fyra ben. Den sista hundmatpåsen hade minst fem stjärnor och kostade skjortan. Till råga på allt glömmer du den när ni är på väg till fritidshuset. Kris! Ett kort stopp i mataffären och ni köper lite smått och gott att överleva på. Det får duga, men vad händer? Fido äter som aldrig förr! Inte bara när ni är i stugan, utan också när ni kommer hem.

TV Helse: Kanske Fido äter ”intuitivt”? Kanske innehåller den billiga hundmaten något mycket speciellt och viktigt, som du som ägare förbisett?

”Hundar har över huvud taget ingen aning om vad som är bra för dem. Jag skulle tro att orsaken till att hunden föredrar den billiga hundmaten, beror på att tillverkaren har lagt till något ”smaskigt” när det gäller lukt och smak. Det kan vara extra salt, något som vi som arbetar med djurs hälsa är bekymrade över. Salt smakar mer, men är långt ifrån hälsosamt. Njurarna blir väldigt belastade. Fett ger också mer smak, men det är skillnad i kvaliteten på de olika fettsyrorna och i stora mängder är det inte bra. Jag rekommenderar inte någon att köpa hundmat i mataffären”, säger Sonja.

Tandproblem

Bort med för dyr mat, bort med för billig hundmat. Tillbaka till start. Ingenting fungerar och ”ställningskriget” är igång igen. En väninna nämner något om blötfoder. Jo då det ska ni prova! Det går en vecka och allt är frid och fröjd. Du testar att smyga i några ”kulor”, men Fido fixar att slicka i sig blötfodret och lämnar torrfodret kvar i matskålen.

Han kommer troligen tröttna på blötfodret också efter ett tag. När det händer vet Fido att allt han behöver göra är att sätta sig ner, bokstavligen, tills du ordnar fram något mer sofistikerat.

”När ämnet är blötfoder, så är åsikterna många. Det vi vet av erfarenhet på djurkliniken, är att hundar som äter mycket blötfoder, lättare får problem med tänderna. Jag rekommenderar inte att små hundraser som redan från början är disponerade för tandproblem, ska få mycket blötfoder. Inte heller leverpastej som innehåller mycket salt och kryddor och absolut inte brödskivor med leverpastej! Det lägger sig som ett ”kitt” på tänderna och orsakar mycket problem. Kom också ihåg att tandproblem kan vara en anledning till att din hund inte vill äta, så ta för säkerhets skull och kontrollera om orsaken sitter i tänderna”, rekommenderar Fladaas.

Inget smaksinne

TV Helse: Du kanske inte vet att din hund så gott som saknar smaksinne?

”Vi jämför ofta våra husdjur med oss ​​själva. Vi människor har mycket bra smaksinne. Det förmågan finns nästan inte hos hundar. Å andra sidan har de väldigt bra förmåga att känna lukter. Hundar kan äta rått kött och avföring och tycker uppenbarligen att det är rena gourmetmaten, men det är lukten som är intressant, inte smaken. Och eftersom du nämnde leverpastej är lukten av lever ganska koncentrerad och därför intressant för hunden”, säger Sonja Fladaas till TV Helse.

Bra matvanor

Du kanske har gått nybörjarkursen från A till Ö. Allt från torrfoderkulor i lågbudgetvarianten, till de som kostar mest, blötfoder, leverpastej och köttbullar i brunsås. Samma sak kommer att upprepas efter några veckor. Fido tröttnar. Det kommer han fortsätta med så länge du ger honom en möjlighet till det, enligt Sonja.

När hunden upplevt att den fått en massa läckerheter för gommen under flera månader med ständigt nya menyer och du plötsligt väljer att sätta hårt mot hårt, kommer Fido undra vad i hela friden det var som hände. Vad gör matte nu? Okej, då är det dags för hungerstrejk, så ordnar det sig nog snart!

”I samma ögonblick som du som hundägare förstår och bestämmer dig för att det på allvar är du som är chefen och att det är dags att få ordning på mat-terrorn, så måste du vara konsekvent. Hunden kommer med största sannolikhet att reagera med att matvägra, som kommer påverka din nattsömn, men släpp det. Kom ihåg att en frisk hund inte svälter ihjäl. Dessutom behöver små och medelstora hundraser så lite mat att det är nästan komiskt. Därför ser det värre ut än det är i verkligheten. Det är inte farligt för en frisk hund att gå några dagar utan mat”, säger Fladaas.

”Om den inte äter under en dag, kan det också vara så att den lagt in en fastedag. Tänk också på att den kan vara en nattätare. Med mindre än att du har en labrador i huset, kommer du då och då uppleva att hunden vänder ryggen till och går när matskålen ställs fram. Ett gott råd: Vänd dig om och gå åt andra hållet! Det löser sig!”

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelSanna Ehdin om vikten av god tarmhälsa – Hälsomässan i Stockholm
Nästa artikelGendoktorn: Studie av svensk tarmflora
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar