Tandsten är mer än bara ett tandproblem för din hund. Obehandlad tandsten kan över tid leda till att din hund helt enkelt dör.

Text: TV Helse Norge, ”Hunden din kan dø av tannstein!” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Hundar kan få tandsten. Foto: Linda N. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Tandsten är ett välkänt problem hos hundar och speciellt små hundar är har lätt att drabbas av det. Det finns flera olika anledningar. Om hunden är liten sitter tänderna väldigt tätt. Hundar har 42 tänder som det måste finns plats för – oavsett om det är en liten Havanais eller en Grand Danois.

Ärftlighet kan också spela in. Hunden kan ärva dåliga tänder. Födan är också en annan orsak. Mycket kost bestående av mjukfoder, kan skada tänderna på din fyrbenta vän. Det har vi sett många exempel av på kliniken.

TV Helse: Är hundägare helt enkelt lata när det gäller tandhälsa?

”Vissa sköter det bra, men vi har fortfarande en bit kvar, säger veterinärassistent, Sonja Fladaas på Lier Veterinärklinik. – Många har vuxit upp med hundar ”och hur det var förr” och då var aldrig tandsten ett problem. Dessutom tänker många att bara hunden gnager på ett ben, ja, det är väl allt okej …?”

”För hundarna har tandsten alltid varit ett problem, men hur ska de förmedla det till ägarna? Samma sak gäller för inflammation i tandköttet. Det är lika smärtsamt hos hundar som hos oss människor, men vi går till tandläkaren när det blir outhärdligt. Hunden måste förlita sig på en observant ägare.”

TV Helse: När börjar det här problemet?

”Vissa hundar får tandsten redan vid 2 års ålder, men de flesta är vanligtvis 4-5 år när problemet upptäcks och tandstenen måste tas bort.”

TV Helse: Vad händer om man bara låter det vara?

”Om du inte kontrollerar tänderna och slarvar med tandborstningen, utvecklas det så småningom en inflammation i tandköttet. Då kommer placken och till slut bildas det tandsten.”

”Ser du att tandköttet är rött och svullet, MÅSTE du göra något! Tandköttet drar sig till slut sig uppåt mot rötterna och det bildas bakterier som samlas mellan tanden och tandköttet. Till slut lossnar tanden och ramlar ut. Det kan också uppstå smärtsamma varbölder när problemen börjar.”

Tandvärk

Din hund kan ha tandvärk, men det kan den inte berätta för dig. Vi som arbetar med det här kan upptäcka att hunden har väldigt dåliga tänder, samtidigt som ägaren inte har märkt något. Hunden är som sagt smart och hittar olika lösningar vid tandvärk.

”Har hunden ont i en tand på höger sida, tuggar den på vänstra sidan och vice versa. Därför märker ägaren ingenting, men vi ser det här gång på gång när vi ska ta bort tandsten. På ena sidan har den mycket tandsten, men på den motsatta sidan är det lite, eftersom den inte använt den onda sidan särskilt mycket.”

TV Helse: Kan hundägaren avlägsna tandsten?

”Det är inte något vi rekommenderar. När du använder en skrapa på tandstenen, är det lätt gjort att ta med emaljen. Det är också lätt att skada tandköttet. Tandstenen sätter sig också på insidan av tanden och det är svårt att komma åt utan rätt utrustning.”

Det kan också vara svårt eller omöjligt att upptäcka tillstånd som bara kan ses på röntgenbilder – något som vanligtvis ingår i en tandbehandling på kliniken. Att ta bort tandsten kräver rätt utrustning och kompetens. När vi tar bort tandsten använder vi en ultraljudsskalare, som med hjälp av vatten tar bort tandstenen så att den löses upp på ett skonsamt sätt. Behandlingen sker under narkos och tar cirka en halv timme.

TV Helse: Hur ofta måste tandstenen tas bort?

”Vissa hundar måste behandlas en till två gånger per år när de blir äldre.”

TV Helse: Förebyggande då?

”Tandborstning är toppen! Gärna en gång om dagen. Ta med hunden i dina egna rutiner i badrummet och borsta på! Du behöver inte borsta 30 gånger uppe och nere. Några sekunder på varje tand räcker. Vi ser en stor skillnad på hundar som får bra tandvård hemma och de som inte får det.”

Observera att din hund inte ska ha fluortandkräm. Köp specialtandkräm hos veterinären, så är du på den säkra sidan.

TV Helse: Vad gör man om hunden reagerar kraftigt och vägrar borsta tänderna?

”Skapa en rutin i dina vardagen när du får en valp. Vänj den vid att du tittar i munnen och vänj den gradvis vid tandborstningen. Det ska vara trevligt och inte ett tvång. Om din hund är 3-4 år och du plötsligt kommer att tänka på att hunden måste ha bra tandhälsa, kan det vara svårt att övertyga den, eftersom den inte är van vid att någon pysslar med tänderna, men med tålamod, trevlig behandling och godbitar kommer du att nå målet.”

Om du inte använder detta finns det enzymer du kan blanda i dricksvattnet som löser upp placken. Det är inte lika effektivt som tandborstning, men det hjälper en del. Om din hund har lätt att få tandsten, rekommenderar vi torrfoder istället för mjukfoder.

TV Helse: Har tandvårdsprodukterna någon funktion?

”Ja, viss effekt, men se till att du köper kvalitetsprodukter från veterinären eller i djuraffären. Många av produkterna från mataffärerna innehåller tyvärr mycket fett och det är inte bra. Var generellt restriktiv med godsaker och foder från mataffären.”

Den tysta döden

Att hunden kan dö av obehandlade tandproblem som du inte ens märker av, är kanske något du inte tänkt på. Uttrycket ”tyst död” kommer till användning när tandproblem fått förekomma alldeles för länge. Bakterier från munnen kan gå in i blodomloppet och till hjärtat som till slut stannar.

”Hos människor händer det då och då att bakterier i underkäken hittar vägen till hjärtat och det kan leda till farliga sjukdomstillstånd. Samma sak gäller för hundar. Vi kallar det den tysta döden, eftersom det kan hända plötsligt och även bland unga djur.”

Konsekvenserna kan i värsta fall leda till döden, så ta problemet på allvar, rekommenderar veterinärassistenten, Sonja Fladaas.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelMedicinsk turism i Kroatien kommer starkt
Nästa artikelAfrikansk folkmedicin botar dysenteri med kamelbajs
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar