Gingivit eller blödande tandkött är en mycket vanlig inflammation som uppstår på grund av plack. Den drabbar upp till 85% av vuxna och barn. Du kan bli av med inflammationen på knappt två veckor om plackmängden reduceras. Gingivit kan, om du låter bli att behandla den, leda till bland annat tandköttsförstoring eller i värsta fall tandlossning, parodontit.

Bild: ”Oil pulling” kan hjälpa mot blödande tandkött. Foto: Dalila Dalprat. Licens: Pexels.com

Det går att förhindra men även att bli av med gingivit innan det går så pass långt att parodontit är ett faktum. Om du vill vara på den säkra sidan är ett besök hos tandhygienist eller tandläkare att föredra. Det finns dock mycket du kan göra själv för att vända på utvecklingen om du har märkt av ett blödande tandkött.

Med daglig användning av tandtråd eller mellanrumsborste, munskölj, oil pulling och en mer hälsosam kost kan du se till att upprätthålla god munhygien.

Symtom och orsaker till gingivit

Inflammationen orsakas av plack som består av mikroorganismer som koloniserar ytan på tandköttet och tänderna. Några av orsakerna som kan ligga bakom uppkomsten av plack är:

 • dålig munhygien
 • stress
 • rökning
 • dålig kost
 • vissa sjukdomar
 • vissa läkemedel

Inflammationen kan förutom blödande tandkött orsaka även fördjupade tandköttsfickor, tandköttsförstoring, rodnad och svullnad.

Hur du blir av med gingivit och upprätthåller god munhygien

Alla har tyvärr inte möjlighet att besöka en tandläkare så ofta som de skulle önska och behöva. Med god förebyggande munhygien kan du komma långt själv.

Olika sätt att förbättra munhygien

 1. oil pulling
 2. naturlig munskölj
 3. daglig användning av tandtråd och rätt tandborste
 4. tungskrapa
 5. undvik vissa livsmedel
 6. undvik tobak

Oil pulling

Oil pulling med kokos- och sesamolja har blivit populärt i väst bland annat för sina antibakteriella egenskaper. Det är en ayurvedisk metod som har använts i över tusen år. Ett flertal studier har genomförts som visar på antibakteriella egenskaper hos kokosolja som används vid oil pulling. Enligt en av dessa från 2015 minskar användningen av oil pulling med kokosolja plack och symtom på gingivit avsevärt. Vissa menar även att metoden kan göra tänderna vitare, samt lätta huvudvärk och spänningar i kroppen.

Det enda du behöver är kokos- eller sesamolja. Bästa tiden att göra detta är på morgonen på tom mage.

 • ta en till två teskedar av oljan och gurgla cirka 20 minuter
 • se till att inte svälja oljan
 • spotta ut oljan i soporna för att inte få stopp i rören
 • skölj munnen med vatten och spotta ut
 • drick ett glas vatten
 • borsta tänderna

Vid lättare blödande tandkött upprepa två gånger per dag.

Naturlig munskölj

Det finns väldigt olika sätt att göra ditt eget munskölj. Kom ihåg att aldrig svälja det. Här är ett litet urval:

Munskölj med eteriska oljor

Vild oreganoolja, citrongräs och tea trea olja har alla antibakteriella egenskaper och kan med fördel användas som munvatten.

 • Använd 2-3 droppar av bra eterisk olja i ett glas vatten och gurgla cirka 30 sekunder.
 • Spotta ut

Kolloidalt silver och aloevera juice är ytterligare två alternativt som kan med fördel användas som munskölj. Dessa behöver dock inte späs ut i vatten.

Daglig användning av tandtråd och rätt tandborste

Förutom en noggrann tandborstning är användning av tandtråd lika viktig. Bakterier har tendens att samlas mellan tänderna där tandborsten inte når för att undvika tandköttsinflammation.

 • borsta två gånger per dag (oftare vid behov)
 • använd mjuk tandborste
 • byt ut tandborsthuvud/tandborste var tredje, fjärde månad. Oftare om du märker att tandborsten är sliten eller missfärgad.
 • Ifall ditt tandborste slits ut rätt fort kan det bero på att du trycker mot tänderna för hårt.

Undvik sockerhaltiga drycker och livsmedel

Det tål att upprepas att raffinerade kolhydrater, såsom vitt socker som finns i de flesta processade livsmedel, även vitt bröd och pasta, leder till plack. Även klibbiga livsmedel som har tendens att fastna mellan tänderna bör undvikas.

Professionella rengöringar hos tandhygienist eller tandläkare

Att regelbundet besöka tandhygienist för undersökning och rengöring av tänderna är viktigt för att behålla ett hälsosamt och vackert leende. Tandläkare brukar rekommendera besök en gång per halv år eller ännu oftare vid upptäckt gingivit. Tandhygienisten och tandläkaren har möjlighet att grundligt rengöra dina tänder med hjälp av ultraljud och olika tandinstrument.

Om du har svår tandvärk, ditt tandkött blöder mycket och är svullet är det dags att besöka en tandläkare. 

Text: Sanja R. Juric

Relaterat

Föregående artikelGlycocalyx – Läkare ofta okunniga om blodkärlens ludd
Nästa artikelMediciner ofta orsak till äldres fallolyckor
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

5 Kommentarer

  • ”Oil pulling” drar ut gifter ur kroppen vilka man inte vill återcirkulera i kroppen via tarmslemhinnan och tillbaks in i blodet.

 1. Skörbjugg visar sig bl. a i blödande tandkött. ”subclinical” scurvy indikeras genom blödande tandkött och bottnar som vi alla vet i C-vitamin brist. Mindre kolhydrater i kosten medför mindre blodsockerhöjning efter maten, då våra celler matas. Vitamin C och glukos delar samma cellreceptorer. När insulinet går upp efter maten är det förhållandet Vitamin C/Glukos som bestämmer hur mycket Vitamin C som cellerna får. En diabetiker får då bara 1/4 så mycket Vitamin C jmf med en LCHF-are, vid samma Vitamin C i blodet, med 4 ggr högre ”postprandialt” blodsocker hos diabetikern. Resultat blir naturligtvis långsiktigt en accelererande C-vitaminbrist på cellnivå. Bråck och bristningar och osteoporosis är en del följdeffekter.

  Unvik alltså blodsockerhöjande mat men tag även Vitamin C samtidigt med maten, så att den relativa koncentrationen av Vitamin C jmf med socker ökar. Våra njurar reglerar snabbt ner VC nivån i blodet till något evolutionärt minumum, avpassat till den sockerfattiga mat vi åt i snitt för över 100,000 år sedan, så ”fönstret” är inte så stort. Annars finns det numera ”Time Release” Vitamin C, som jag inte känner till några dåliga sidoeffekter av, ännu.

Lämna ett svar