Hur mycket C-vitamin bör vi ta varje dag?

6151

shutterstock_155263265_01Många läkare i USA använder höga doser C-vitamin i behandlingen. De rekommenderar också ett dagligt intag som är mycket högre än det som är tillåtet i Norge.

Å våras läsares vägnar så har vi frågat den amerikanska invärtes medicinaren Suzanne Humphries om varför vi behöver ta vitamin C-tillskott och hur stor daglig dos hon rekommenderar.

Enligt Humphries är orsaken till att vi behöver att tillföra relativt höga doser var dag att vi människor inte kan producera vitaminet själva.

De flesta djur producerar sitt eget C-vitamin från glykos i fyra enzymatiska steg. Vi människor saknar det fjärde och sista enzymsteget och kan därför inte laga vitamin C själva, säger hon och lägger till att en ko producerar 18 mg per kilo kroppsvikt, en katt mellan 20-40 mg och en get hela 135 mg per kilo kroppsvikt. Hon förklarar att det faktum att djuren producerar vitaminet själv gör att de också läker snabbare vid sjukdom och vid skador som bland annat benbrott.

Genom de här talen har man sett på hur mycket vi människor behöver för att behålla en god hälsa. Det vill säga 30 mg per kilo kroppsvikt per dag. Så en person som väger 70 kilo behöver cirka 2 gram C-vitamin per dag för att ligga på samma nivå som djuren producerar i naturen under normala omständigheter. När djuren blir sjuka producerar de snabbt mycket mer C-vitamin. Vid sjukdom bör därför dagsdosen ökas, säger hon och avslöjar att hon själv tar mellan 2-4 gram dagligen, och mycket mer när hon reser, är stressad eller när hon har blivit sjuk.

Stor potential vid behandling
Humphries menar också att höga doser C-vitamin har en hög potential vid behandling av en rad bakterie- och virus-infektioner. Hon berättar att det finns otaliga studier där höga doser med C-vitamin har behandlat sjukdomar som bland annat blodförgiftning, hepatit, tuberkulos, mononuklos (körtelfeber), polio och stelkramp.

Humphries har också egen klinisk erfarenhet med att behandla kikhosta med C-vitamin.

Den traditionella behandlingen består av antibiotika, som ofta gör att sjukdomen förvärras eftersom kikhostebakterien producerar ett toxin som förorsakar en så kallad oxidativ stress. I min behandling med C-vitamin blir detta toxin neutraliserat, vilket bidrar till en förbättrad lungfunktion och reducerad blödning i ögonen, något som är typisk för denna sjukdom, menar Suzanne.

Föregående artikelSå undviker du sjukdom och förkylning
Nästa artikelSocker – är tiden inne för varningsmärkning?
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

1 kommentar

  1. Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg/dag för vuxna medan en optimal dos är minst 5000 mg/dag (fördelat på tre gånger per dag). Livsmedelsverkets rekommendation verkar vara anpassad till att förebygga skörbjugg och INTE att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer – och inte heller andra infektioner som ger upphov till kroniska sjukdomar.

Lämna ett svar