Även husdjur kan drabbas av livsstilssjukdomar

1383
Golden Retriever. Foto: Barbara Danázs. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Överviktig Golden Retriever. Foto: Barbara Danázs. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Varje tredje hushåll i Norge bor det ett husdjur som behöver vård, omsorg, kärlek, tillsyn och uppmärksamhet på flera sätt. Liksom oss kan djur bli sjuka och de kan också drabbas av typiska livsstilssjukdomar som diabetes, fetma och problem med lederna.

Text: TV Helse Norge, ”Som eier, så firbeint venn?” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: TV Helse Sverige

Veterinär och djurakupunktör Katrine Kirkhorn. Pressfoto: Lierdyreklinikk.no
Veterinär och djurakupunktör Katrine Kirkhorn. Pressfoto: Lierdyreklinikk.no

Veterinären och akupunktören Katrine Kirkhorn är det senaste tillskottet till redaktionen hos oss på TV-helse. Här kommer hon att se till att hitta teman som engagerar djurägare att se att husets fyrbenta vän, behöver mer än en klapp på huvudet.

Katrine Kirkhorn har arbetat som veterinär i nästan 30 år och för 15 år sedan tog hon examen som djurakupunktör.

”Jag började med akupunktur på djur och insåg snabbt att det var något jag skulle satsa på, men inte bara på djur. Därför blev det 5 års studier vid Akupunkturhögskolan i Oslo. När jag studerade tänkte jag ofta att det inte är viktigt om patienterna går på två eller fyra ben. Tanken avsattes i handling och jag startade en klinik tillsammans med en väninna. Idag delar jag tiden ungefär lika mellan att arbeta som veterinär och akupunktör, säger Katrine, som under de senaste åren har fokuserat mer på tandhälsa hos hästar.”

”Det här är ett försummat område inom djurhälsan men det är också ett spännande ämnesområde. Tidigare har jag jobbat lite med allt möjligt inom veterinärsyrket som vi gärna gjorde för några år sedan. Det handlade om allt från hästar, kaniner, hundar och katter till produktionsdjur. Idag är saker mycket mer specialiserade, men det hade sin absoluta charm att börja arbetsdagen att klippa näbben på en undulat och avsluta dagen med att agera barnmorska hos en hoppe!”

Djurhälsa och människors hälsa går på sätt och vis lite i varandra. I allt högre grad ser vi livsstilssjukdomar hos husdjur. Om ägaren är lite rund om magen, är det inte sällsynt att Fido är det också. Det betyder inte nödvändigtvis att Fido inte få tillräckligt med motion, utan att ägaren lite väl ofta lyfter upp Fido på soffan och tittar på Netflix tillsammans, samtidigt som de gräver i varsin godispåse. Så förklarar Kirkhorn.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelKonkurrensen inom läkemedelsindustrin ger oss färre och sämre mediciner
Nästa artikelRamsberg Enegren replikerar: ”Bern ska sluta skuldbelägga enskilda individer för att de fått cancer”
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar