Förr i tiden var det ofta mössan som transporterade huvudlössen, men en snabb kram räcker för att lusen skahoppa över till nästa person.

Text: Berit Kvifte, ”Hodelus, snakk høyt om det” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Huvudlöss Licens: Adobestock

En perfekt mötesplats för lössen är tillfällen där människor håller huvudena tätt ihop över en iPad, mobil, eller när de kramar varandra. Huvudlöss är definitivt inte längre bara ett problem hos förskolebarn.

”Om du fått löss har du smittats av någon i din närmiljö och du har antagligen lyckats sprida det vidare.”

Löss och skabb är fortfarande förknippade med orenhet och något man helst inte vill prata om, men det är exakt vad du måste göra. Om du inte berättar, smittar du andra på nolltid. Du riskerar också att få tillbaka lössen om du inte hjälper till att stoppa smittan genom att använda avlusningsmedel och informera familj och vänner.

Anne Louise Leikfoss i Norge känner till exempel där ungdomar har smittats av huvudlöss flera gånger, eftersom smittan har fått cirkulera fritt i kompisgängen, utan att någon har ”flaggat” för problemet.

Du kan inte bekämpa huvudlössen ensam och på grund av det har det norska Folkhälsoinstitutet infört samordnade kontrolldagar två gånger om året. De uppskattas att 1–2% av alla norska barn har de små krypen kravlandes runt i håret.

Två sekunder

Löss är inte farliga, men väldigt besvärliga. Det kliar när lössen bitit sig fast i hårbotten för att suga blod. Lusens ben har klor som gör det enkelt för det krypet att fästa sig på ett hårstrå och den ganska snabb dessutom. Om du har löss och till exempel tar en selfie med bästa vännen eller ger någon en kram, behöver lusen bara två sekunder för att krypa över till en ny värd.

Läs mer: Vitlök och eteriska oljor skyddar dig mot fästingar

Nya produkter mot huvudlöss – kväv dem

2018 såldes lusmedel för 49 miljoner kronor i Norge. Från år 2010 till 2017 ökade försäljningen av lusmedel med 60%.

Under senare år har flera nya produkter dykt upp på marknaden. Tidigare användes ”kemiska vapen” mot huvudlössen, men nu har mekaniska lusmedel, som kväver lössen istället för att förgifta dem, kommit ut på marknaden.

Det är också möjligt att få bukt med huvudlöss med Citrosept som finns att köpa i hälsokostaffärer. Vinäger brukar också nämnas som en fungerande lusutrotare, men oavsett vilket ”vapen” du använder i luskriget, se till att kontrollera håret noggrant med en luskam, för att se till att du är lusfri.

Text: Berit Kvifte

Föregående artikelCoronakarantän skördar liv – Risk för självmord och psykisk ohälsa
Nästa artikelGrapefrukt och medicin – Livsfarlig kombination
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

Lämna ett svar