Varning för hydroklortiazid – Ger ökad cancerrisk

1667
Atacand är ett flera populära läkemedel som innehåller hydroklortiazid. Foto: AstraZeneca. Licens: Creative Common
Atacand är ett populärt läkemedel som innehåller hydroklortiazid. Foto (omarbetat): AstraZeneca. Licens: Creative Commons

Danska forskare från Syddanska Universitet publicerade i december 2017 en studie som visade att frekvent användning av en vattendrivande medicin som innehåller hydroklortiazid ökar risken för basalcellscancer och skivepitelcancer. Nu vill EU:s läkemedelsenhet att det ska ändras på bipacksedeln.

Text: TV Helse Norge, ”Populær medisin gir kreftrisiko!” | Översättning: Madeleine Lidman | Uppdatering av TV Helse Sverige

Över 258,000 danskar använder läkemedel som innehåller det aktiva ämnet hydroklortiazid. Den danska Hälsovårdsmyndigheten gick därför nyligen ut med en uppmaning i ett pressmeddelande att patienterna ska prata med sin läkare när receptet ska förnyas.

Enligt studien verkar det som att omkring vart tionde fall av skivepitelcancer i huden, kunde ha undvikits om patienterna inte hade fått blodtrycksmedicin. Det motsvarar cirka 250 cancerfall per år. Nu har det europeiska läkemedelsverket, EMA, gått igenom studien och kommit fram till att långvarig användning av läkemedlet hydroklortiazid, ökar risken för två cancerformer.

Den ökade risken beror på att hydroklortiazid ökar ljuskänsligheten i huden vid långvarig användning. Det skriver den danska Hälsovårdsmyndigheten och Läkemedelsverket i sitt pressmeddelandet.

Båda betonar att det inte är lämpligt att stoppa blodtrycksbehandlingen, utan att rådgöra med en läkare. Ett blodtryck som måste behandlas är ett farligare tillstånd än de två cancerformer man riskerar att drabbas av.

”Be om ett annat läkemedel nästa gång du ska till läkaren”, uppmanar de danska hälsovårdsmyndigheterna i pressmeddelandet.

Hydroklortiazid inte farligt, men…

Det är särskilt risken för skivepitelcancer som ökar vid användning av medicinen. Den är i de flesta fallen ofarlig ”bara den upptäcks i tid”, säger Hälsovårdsmyndigheten.
Har du lagt märkt till hudförändringar, till exempel en vitaktig knuta eller ett sår som inte läker, eller har haft hudcancer och behandlas med hydroklortiazid, kan det vara en bra idé att boka tid hos läkaren, skriver farmaceuten, Simon Tarp, från Hälsovårdsmyndigheten i pressmeddelandet.

Ändrar i bipacksedeln

Det danska Läkemedelsverket meddelar att det i framtiden kommer att komma varningar i bipacksedeln till läkemedel som innehåller hydroklortiazid:

  • Kontrollera din hud regelbundet och uppsök läkare om du upptäcker misstänkta hudförändringar eller sår i huden.
  • Begränsa exponeringen för solljus och UV-strålar och använd lämpligt solskydd när du är i solen.

För patienter som tidigare har haft basalcellscancer och skivepitelcancer kan det vara relevant att överväga att byta till en annan typ av medicin.

Enligt EMA finns det ingen ökad risk för malignt melanom, även om de danska forskarna också fann en indikation på ett sådant samband i en efterföljande studie.

Den danska Hälsovårdsmyndigheten har gjort en lista över alla läkemedel som innehåller hydroklortiazid. Om du är osäker på om din medicin innehåller det aktiva ämnet, kontakta ditt apotek.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Relaterat

Föregående artikelJacob Hedrich förklarar hur hög kvalitet på CBD-olja framställs
Nästa artikelDr Mic McMullen vill förbättra vår hälsa med växtbaserade läkemedel
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar