Hypertyreos – Funktionell medicin gav Rigmor livet tillbaka

5410

 

Rigmor Berg fick diagnosen hypertyreos i tonåren. Hon blev stadigt sämre vilket ledde till att hon blev helt sjukskriven. Utan någon förklaring till sjukdomens orsak blev hon passiviserad av läkarnas diagnos och ordination. Rigmor var till en början skeptisk till alternativmedicin, men hon fick god hjälp tillbaka till ett nytt liv genom funktionell medicin. 

Hypertyreos gjorde henne nedstämd vilket läkarna tolkade som depression. Hon fick därför antidepressiva läkemedel utskrivna, men det gjorde henne varken gladare eller friskare. Rigmor gick sjukskriven i 6 år innan hon började söka sig till alternativa metoder för att bli frisk. Hon fick en spark framåt av en klok skolläkare som frågade henne om hon verkligen ville bli frisk. Frågan fick henne att söka djupt inom sig själv under två veckor för att finna ut vad hon egentligen önskade sig av livet. Svaret var att hon ville bli frisk!

”Symtomen vid hypertyreos kan skilja sig från person till person. Vanliga symtom är att man är väldigt trött, har hjärtklappning och “oförklarlig” viktnedgång.”

”Hypertyreos betyder överskott av sköldkörtelhormon. Kroppen går på högvarv och man blir “utbränd”. Varje år insjuknar cirka 3000 personer i hypertyreos [i Sverige], och år 2017 behandlades 9661 personer med tyreostatika mot hypertyreos. Hypertyreos kallas också tyreotoxikos eller giftstruma”. – Sköldkörtelförbundet

Funktionsmedicinskt institut fann en lösning på hypertyreos

Rigmor Berg blev fri från hypertyreos - Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge
Rigmor Berg blev fri från hypertyreos – Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

Det var när Rigmor blev fick kontakt med ett norskt funktionsmedicinskt institut, som det visade sig att hon hade mycket kvicksilver lagrat i kroppen. Det var följden efter omfattande provtagningar. Denna ansamling av tungmetallen var konsekvensen av ett DNA-fel som gjorde det svårt för hennes kroppen att avgifta sig genom självläkande mekanismer. Institutet upptäckte även att Rigmor led av både glutenintolerans och mjölksockerintolerans.

Så här blev Rigmor frisk:

  • Avgiftningskur mot kvicksilver
  • Borttagning av allt amalgam i tänderna
  • Koständringar

Se intervjun med Rigmor där hon berättar om sin sjukdomshistoria och hennes väg till ett friskare liv. Hon är idag tillbaka i yrkeslivet.

Källa: ”Fra antidepressiva til DNA feil” av Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge | Fri översättning och redigering: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Föregående artikelMedicinsk yoga ger mycket mer än inre ro
Nästa artikelRyggsmärtor kan vara en allergisk reaktion i musklerna – Hypotes
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

2 Kommentarer

  1. Jag skulle tro att hon slutade med allt som innehåller gluten, bröd, pasta etc och att hon uteslöt mjölkprodukter. Jag vet inte om den inkluderade fermenterade mjölkprodukter. Jag frågar TV Helse Norge om de vet.

Lämna ett svar