Hundägaren och uppfödaren Tine Hallre har under den senaste tiden varit upptagen med sin nya kull av Bordercollies som hon har hemma i sitt hus i Skien i Norge. ”Det är som att ha små barn hemma”, säger Tine. Hon ger dig råd hur du hittar en hundras som fungerar med din livsstil.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Vi har besøkt 6 uker gamle valper!” | Översättning: Madeleine Lidman

Tine har flera år ägnat sig åt hundar, men har också ägnat sig åt hunduppfödning. Den här gången togs kullen på Bordercollietiken Zoe och tre små valpar blev resultatet av inseminationen i Italien. Tine reste hela vägen till Italien för att para tiken med en ”italiensk hane”. Det var årets sommarsemester.

Om du bestämt dig för att skaffa dig en valp till familjen, så är det några saker att tänka på innan du väljer hundras. Många går som regel efter utseendet, men det är viktigt att veta att med hunden följer det också olika instinkter. Då finns det några saker att tänka på så att det fungerar med den livsstil du har. Hundar avlas med instinkter.

”Vill du ha en herdehund, fågelhund eller sällskapshund? Det är viktigt att den passar in med ägarens livsstil”, säger hon.

Hennes råd är att göra efterforskningar innan man bestämmer sig.

”Kontakta hundklubbar med raser du är intresserad av och be att få hälsa på en hund. Hitta en uppfödare som har samma värderingar som du själv och som ägnar sig åt samma aktiviteter du vill ägna dig åt”.

”Då borde du kunna hitta en valp som passar dig och din livsstil”, säger Tine.

Se fler videor och bilder på valparna på Facebook-sidan Prestine BC.

Föregående artikelLife Science Sweden: Daiichi Sankyo öppnar kontor i Norden
Nästa artikelLäkartidningen: Norsk legitimation för läkare utbildad i Polen räckte inte i Sverige
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar