Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson – Foto: A. Böhlmark (Pelicanmedia.se)

Sedan mycket lång tid har hälsomyndigheter varnat för att det finns risker med en överkonsumtion av salt (natrium), men ny forskning visar att salt inte är farligt om det balanseras med kalium och hälsosam mat. Endast 5% av befolkningarna i utvecklade länder tycks ligga i riskzonen.

I den mycket omfattande studien har data insamlats i medeltal 8 år från drygt 95,000 personer (i åldrarna 35-70 år) bosatta i 18 olika länder. Resultatet visar att riskerna med ett högt salt/natriumintag upphör om kosten i övrigt är hälsosam, innehållande rikligt med kaliumrika råvaror.

Studien publicerades i The Lancet av forskare från ”Population Health Research Institute” (PHRI) vid ”McMaster University” och ”Hamilton Health Sciences” tillsammans med forskarkollegor i 21 länder.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar ett dagligt intag mindre än två gram natrium per dag (en tesked salt) för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men samtidigt saknas vetenskapligt stöd för att det finns hälsofördelar med att äta så låga nivåer, uppger Andre Mente, en av forskarna bakom den nya studien.

Studien visar att en majoritet av individer som intagit mindre än 5 gram salt per dag (motsvarar 2,5 teskedar salt) inte utsätts för hälsorisker. De som däremot intar över 5 gram salt per dag tar risker, uppger Science Daily, men samtidigt är det endast knappt 5% av befolkningarna i utvecklade länder (developed countries) som överskrider 5 gram salt per dag.

Kina var det enda landet i studien där 80% fick i sig mer än 5 gram salt per dag, och det var också det enda landet där det finns en koppling mellan ett högt saltintag och ökad risk för hjärtattack och stroke.

Många undrar förmodligen varför ett för högt saltintag kan leda till högt blodtryck. Dr Tomonori Sugiura vid ”Nagoya City University Graduate School of Medical Sciences” i Japan uppger till Reuters att kroppen höjer blodtrycket för att lättare kunna göra sig av med ett överskott på natrium (sodium) ur blodet. Det sker via njurarna.

Svenska Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att natrium är ett nödvändigt grundämne i kroppen vilket förekommer i kroppsvätskan utanför cellerna och i skelettet.

”Natrium är viktigt för syra-basbalansen samt vatten- och saltbalansen i kroppen. Balansen mellan natrium och kalium påverkar blodtrycket. Natrium behövs också för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror”, skriver Livsmedelsverket.

Vad myndigheten dock inte klargör är att ett ökat intag av kalium balanserar ett ökat intag av natrium och att det sker genom en hälsosam kost.

Andre Mente säger att studien visar att människor i de länder där kosten innehåller en hög konsumtion av kaliumrika råvaror som frukt, grönsaker, potatis, nötter och bönor, inte utsätts för ett högre blodtryck och därmed kopplade hälsorisker. 

Debatten om salt kanske i ökad omfattning bör handla om vilken nytta salt gör för kroppens funktioner samt om det finns hälsofördelar med tex havssalt eller bergssalt (av typen natriumklorid) framför industriellt salt (förf anm). 

Text: Torbjörn Sassersson, TV Helse Sverige | Bild: Skörd av havssalt i Vietnam. Foto: Quangpraha, licens CC0 1.0

Källor

Föregående artikelLäkemedelsVärlden: Antikropp visar god effekt mot multiresistent hiv
Nästa artikelLäkemedelsVärlden: Testcentret för biologiska läkemedel på plats
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

2 Kommentarer

  1. Äntligen! Nu kanske vi kan få färre dödsfall relaterade till vid extremt varmt väder.
    Vad som borde knytas till hjärtattack och stroke är ofredande, mobbing, för hög arbetsbelastning och minskade möjligheter att få uttrycka känslor m.m.
    Jag har alltid haft en känsla av att WHO går i tillverkarnas koppel. När de kommer med rekommendationer så läggs forskningen på is.

Lämna ett svar