Medicinsk turism i Kroatien kommer starkt

867
Medicinsk turism i Kroatien. Bild: Crestock.com
Medicinsk turism i Kroatien. Bild: Crestock.com

MEDICINSK TURISM. Sjukvårds- och wellness-turism är resebranschens snabbast växande sektor med en massiv ökning på 10-15% varje år. Kroatien är redan ett av de mest populära länderna att resa till när du vill få medicinsk behandling utförd privat. Den kroatiska regeringen satsar på att främja vårdturismen ännu mer.

Specialistsjukvård utomlands är väldigt populärt för resenärer som vill komma lite billigare undan eller slippa långa väntetider. Den kroatiska regeringen vill att Kroatien ska bli känt som ett land med pålitlig och högkvalitativ vård samt passa på att kombinera de medicinska behandlingarna med vanlig turism.

Stigande kostnader för privatvård och långa köer till nationella hälsovårdstjänster i EU-länderna får många resenär att leta olika slags behandling utomlands. Kroatien har en avancerad sjukvård, som erbjuder allt från snabb kosmetisk tandvård till banbrytande cancerbehandlingar.

I dagsläget är Game of Thrones-turism extremt stort, eftersom den populära TV-serien spelas in i Dubrovnik. Många tror att när serien avslutas nästa år så kommer den typen av turism snabbt att svalna av, och den medicinska turismen kommer att bli störst.

Medicinsk turism och semester

Många som reser till Kroatien på semester och hyr semesterboende via Interhome i stället för att bo på hotell. Det blir ofta betydligt billigare om man är en eller två familjer som reser tillsammans, och du slipper trängas med andra turister på hotellen. Du kommer mycket  närmare lokalbefolkningen och får en känsla för hur det är att bo i landet på riktigt. Dessutom har du alla bekvämligheter du kan tänka dig, allt från tvätt- och städtjänster till privata pooler, terrasser med grillmöjligheter och spelrum.

Kroatien är Europas snabbast växande semestermål. Här finns några av de bästa privata sjukhusen, och de ligger dessutom på underbara platser.


Medicinsk turism är en långvarig tradition i Kroatien. Du får högkvalitativ sjukvård till väldigt konkurrenskraftiga priser. Läkarna, specialisterna och klinikerna har samma nivå av kvalitet som du kan förvänta dig hemma i Sverige.


Den kulturellt livliga huvudstaden Zagreb tar emot den största andelen av vårdturister i Kroatien. Zagrebs kulturella, politiska och kommersiella hjärta är en otrolig blandning av klassiskt arv och avslappnat stadsliv. Där finns det bra förbindelser med flygbolag, och Zagrebs utbud av sjukhus och privata faciliteter i världsklass ger ytterligare incitament.

Det är en stressfri upplevelse. Kroatien har otaliga lågprisflygbolag och resan tar inte längre tid än några timmar. Kroatien har väsentligt ökat sina flygförbindelser under de senaste åren, så det är lättare än någonsin att hitta direktflyg både inom och utanför Europa. Kommunikationerna generellt inom Kroatien är effektiva och stressfria.

Medicinsk personal får utbildning i världsklass och pratar oklanderlig engelska. Det är också en vacker plats att vara när du återhämtar dig efter vårdbesöket. Landet levererar ständigt ny medicinsk forskning, med många kliniker som erbjuder innovativ specialbehandling du kanske inte hittar någon annanstans. Internationellt omfattar de mest populära tjänsterna tandvård, kirurgi, fertilitetsbehandlingar och kosmetisk kirurgi, utan en hög prislapp.

Medicinsk turism i Kroatien hälsohem. Foto: Crestock.com

Rekommendationer på bra och populära kliniker bland turister

Bagatin Clinic är den ledande kliniken för kosmetisk kirurgi. De vann IMTJ Medical Travel Summits pris för bästa internationella kosmetiska kirurgikliniken år 2017. Nomineringarna kom från hela världen, vilket gör denna bekräftelse ännu större. Här får du en personlig assistent som hjälper till under varje steg på vägen. De kan hjälpa till med att boka flyg, hämta och lämna på flygplatsen, hjälpa till att organisera boende till bra pris, medling och stöd genom hela den medicinska processen, transfer, sightseeing och rekommendationer om vad du kan göra och vilka restauranger de rekommenderar.

St. Catherines Specialty Hospital i Zabok är en av de mest välbesökta. Här finns har sju specialistkliniker inom bland annat ortopedi, smärtbehandling, allmänkirurgi och neurologi. Det är ett av de ledande privata sjukhusen i världen, och hit har många berömda sportstjärnor kommit för behandlingar och kirurgi.

Akromion Hospital är det största privata ortopediska sjukhuset i landet. Här får du allt planerat, från den första undersökningen till själva operationen och rehabilitering efteråt. Sjukhuset har avancerad utrustning och ett professionellt lag av vårdpersonal.

Eye Clinic Svjetlost har på fyra år behandlat över 350.000 patienter i sin centralt belägna klinik. De erbjuder olika typer av ögonoperationer, allt från linsoperationer, laser för att korrigera brytningsfel och glaukomoperationer. Deras medicinska turismpaket inkluderar allt från transfer till hotellboende och fritidsaktiviteter. De är kända för att ha ett väldigt bra mottagande. I stället för att behandlas som turister, behandlar de patienterna som vänner eller familjemedlemmar och gör allt för att de ska känna sig som hemma. Det ger en känsla av komfort och du behöver inte tänka på några praktiska saker.

Svjetlost ögonklinik har idag 24% av sina patienter från grannländerna, till exempel Slovenien, Bosnien-Hercegovina och Serbien.

Kroatien är en favoritdestination för många europeiska turister, och de arbetar hårt för att utöka den medicinska turismen. Det inkluderar allt resebyråer, marknadsföringsbyråer, media, lokala myndigheter, flygbolag och försäkringsbolag.

Det är mycket att tänka på när du ska genomgå en operation utomlands och ett paket där du har professionell personal som tänker på allting åt patienterna underlättar oerhört. Medicinsk turism är här för att stanna.

Text: Extern skribent

Föregående artikelLife Science Sweden: Inget samband mellan barnvaccin och allergi
Nästa artikelDin hund kan dö av tandsten – Risk för tandröta och sepsis
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

4 Kommentarer

  1. Hej bra att du frågar. TV Helse testar att ta in sponsrat innehåll för att kunna finansiera alla gratisartiklar vi lägger ut kontinuerligt. Vi ökar nu till 5-10 artiklar per vecka. Det kostar mycket att hålla igång två redaktioner (Sverige och Norge), filmare, skribenter etc.

    De står i bilden att artikeln är en annons. Hoppas det är tydligt. Tycker du att det ska förtydligas ännu mer?

    • Bilden blockeras i emailutskicket så där är bara texten. Och användare läser sällan text i bilder. Kolla hur modebloggarna gör, de är experter på att vara lagom luddiga för att få så mycket betalt smo möjligt samtidigt som de gör det lagligt.

    • Ok tack för ditt svar. Toppbilden följer normalt med i mail-utskicken. Så här bör det se ut:

Lämna ett svar