FORSKNING: Universitet i Palermo, Italien har nyligen påbörjat en studie som beräknas pågå fram till mars 2021. Intravenös C-vitamin kommer att administreras tillsammans med konventionell terapi, för att behandla Covid-19 patienter med konstaterad lunginflammation. 

Text: Sanja R. Juric | Bild ovan: C-vitamin mot Covid-19 i Italien. Foto: Iva Balk Licens: Pixabay.com

Mer än 13,000 dödsfall fram till april 2020 i Italien sedan början av utbrottet och läkarna gör allt i sin makt för att hjälpa de sjuka. Det har skett en kraftig ökning av svåra fall av lunginflammation hos smittade, med sepsis som följd och oftast med dödligt utgång.

På grund av den rådande situationen går det inte att genomföra en randomiserad dubbelblind kontrollerad studie, säger dr Salvatore Corrao. Istället kommer det att genomföras en klinisk studie med patienter med konstaterad Covid-19 lunginflammation. Läkarna kommer att administrera 10 gram av intravenös C-vitamin utöver konventionell terapi.

”Nyligen genomförda studier har också visat effektiviteten av administrerad C-vitamin när det är fråga om minskad dödligheten hos patienter med sepsis inlagda på intensivvårdsavdelningar.”dr Salvatore Corrao

Studien kommer att genomföras vid Arnas Civico-di Cristina-Benfratelli National Relevance Hospital i Palermo och beräknas pågå fram till mars 2021. Beslutet för att testa C-vitamin, kom efter att ett antal nyligen genomförda studier, visade på minskad dödlighet hos patienter inlagda för sepsis. Patienterna hade blivit behandlade med intravenös C-vitamin och tiamin. Omkring 500 patienter beräknas ingå i den nya studien.

C-vitamin mot Covid-19 till patienter i New York

Även läkare i delstaten New York har börjat behandla patienter i kritiskt tillstånd med höga doser intravenös C-vitamin. Enligt dr Andrew Weber, specialist i kritisk vård vid Northwell Health, har de börjat administrera höga doser upp till fyra gånger per dag, beroende på patientens tillstånd.

”Patienterna som fick C-vitamin blev betydligt bättre än de som inte fick C-vitamin… Det hjälper enormt mycket, men det lyfts inte fram eftersom det inte är ’sexy drug'” – dr Andrew Weber

Fler studier med C-vitamin i fokus, har efterfrågats av många forskare under åren.  Majoriteten av studier finansieras dock av olika läkemedelsbolag. För dessa finns det inga ekonomiska intressen i att vilja genomföra stora kostsamma randomiserade dubbelblinda kontrollerade studier. C-vitamin går med andra ord inte att patentera, paketera snyggt och sälja vidare, eller som dr Weber uttryckte det: ”’It helps a tremendous amount, but it is not highlighted because it’s not a sexy drug”.

Läs mer: New York: Coronaviruspatienter behandlas med C-vitamin

Hälsodepartement i Filipinerna distribuerar C-vitamin till skolbarn för att boosta deras immunförsvar

På en del ställen i världen har myndigheterna valt att vidta försiktighetsåtgärder genom att förse sina invånare med C-vitamin kosttillskott. Hälsodepartementet i Cebu City har till exempel beslutat att köpa in C-vitamin till skolbarn i området. Syftet är att förstärka barnens immunförsvar. Cebu City är huvudstaden i Centrala Visayas, en region i Filippinerna med närmare 6,5 miljon invånare.

Dr Jaime Bernadas, direktör för Department of Health in Central Visayas (DOH-7), meddelade under mitten av mars, att en 500,000 filippinska pesos, närmare 100,000 svenska kronor, kommer att avsättas från byråns besparingar för köpet. Att öka immunförsvaret hos barn menar dr Bernadas är en försiktighetsåtgärd mot Covid-19. Även guvernören Gwendolyn Garcia tog upp förslaget under ett COVID-19 möte i Capitol.

I Pampanga, en annan provins i Phillipinerna, ordnade borgmästaren för staden Angeles, Carmelo ”Pogi” Lazatin Jr., fram C-vitamin kosttillskott till ett värde av 10 miljoner PHP, motsvarande närmare 2 miljoner svenska kronor. Kosttillskotten kommer att delas ut till äldre fattiga invånare från 33 byar.

Planeringen och distributionen av C-vitamin kommer att påbörjas från och med den 15 april 2020 enligt tidningen SunStar Pampagna. Närmare 25,000 äldre förväntas få C-vitamin. Carmelo Lazatin hoppas öka immunförsvaret hos äldre i staden med detta initiativ.

Text: Sanja R. Juric

Källor och relaterat:

Föregående artikelSelenbrist fortfarande ett problem i Sverige – Kan ge kroniska sjukdomar
Nästa artikelProfessor: Antioxidanter och polyfenoler ingen cancerfara
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

1 kommentar

  1. Mike Adams, Narural News, är nu inne på att 5G kan vara den viktigaste orsaken till de svåra hälsoproblem som vi ser hos människor runt om i världen, men som även han själv hittills så gott som uteslutande har kopplat till corona:

    Can 5G exposure alter the structure and function of hemoglobin, causing coronavirus patients to die from oxygen deprivation? https://www.naturalnews.com/2020-04-06-5g-alter-hemoglobin-coronavirus-patients-oxygen-deprivation.html

    Mike Adams är något av en gåta, med sin blandning av hatpropaganda och intressanta nyheter om hälsa. I texten som länken ovan går till, så petar text-perfektionisten Adams in en märkvärdig felskrivning, som knappast kan vara ett misstag, men varför gör han det?

Lämna ett svar