Förespråkare för den här terapin, som även kallas jordning, hävdar att den kan hjälpa till att lindra smärta, minska stress, depressioner och ångest och hjälpa oss att hantera smärta bättre. En ny forskningsstudie ger dem rätt.

Text: Birthe Storaker, ”Kan jording virkelig hjelpe på smertelindring?” | Översättning: Madeleine Lidman

En grupp på 16 massageterapeuter, ett yrke där många regelbundet drabbas av smärta och åkommor, rapporterade att de kände mindre smärta och fick bättre sömn, sedan de jordats varje dag under en månads tid.

Forskare vid University of California i San Diego testade jordning i den här gruppen under en sexveckorsperiod, vilket inkluderade två veckor då de inte använde tekniken. Under de fyra veckorna av jordning, var de barfota hela dagen och sov på ett lakan som hade en jordad anslutning till marken utanför sovrummet.


Under de sex veckorna bedömdes deras smärta, fysiska funktion, ångest, depression, trötthetsnivåer och sömnmönster och terapeuterna rapporterade «betydande» förbättringar under de veckor de var jordade, rapporterade forskarna. Biomarkörer för inflammation, blodviskositet och variationer i hjärtfrekvensen hade också förbättrats.


Jakten på vetenskapliga bevis för att jordning påverkar människors fysiologi och hälsa började med DRS Karol och Pawel Sokal i Polen och Clint Ober i USA på 1990-talet.

Kabel-TV-grundaren Clinton Ober drabbades av en allvarlig sjukdom och hans intresse för jordning baserades på hans insikt i hur elektriska system fungerar. Han hävdar att det huvudsakligen handlar om att kroppens system kan harmoniseras genom direktkontakt med jordens elektriska energier.

Biofysikern James L. Oschman har arbetat med cellbiologi och biofysik, bland annat tillsammans med Nobelpristagaren i medicin och fysiologi, Albert Szent-György.

Han säger att det här är en enkel åtgärd som stärker organismen samt att den inte har några biverkningar. Kroppen tillförs elektroner från jorden vid jordning, vilket visat sig vara fördelaktigt vid en mängd olika sjukdomar och åkommor, till exempel vid autoimmuna sjukdomar och olika smärttillstånd. ”Tveka inte, alla borde vara jordade!”, sa Oschman vid en föreläsning i Litteraturhuset i Oslo förra året.

Vad är jordning?

Jordning är att gå barfota eller ligga på marken utomhus, eller att sitta, arbeta eller sova inomhus samtidigt som man är kopplad till en anslutning som tillför kroppens naturliga läkande energier.

”Jorda” inne kan vara ett lakan eller en matta som man sitter på med bara fötter, båda kopplade till jord. Genom att använda jordningslakan i sängen kan man exponeras för elektroner 8–9 timmar per dygn, man kan använda en jordningsmatta där man arbetar och om möjligt välja klinkergolv i direkt kontakt med jord.

Man kan få en liknande effekt genom att ta C-vitamin, som också tillför elektroner till kroppen.

Livgivande elektroner

Under stenåldern gick alla barfota och var alltid i kontakt med marken, vilket gav dem livgivande elektroner. När människor började bygga hus bestod golven ofta av stampat jordgolv och kor och andra husdjur som stannade inne delar av året, trampade direkt på jorden. De första skorna var tillverkade av läder, som delvis leder elektricitet, mer genom att fötterna svettades. Först på senare tid har vi börjat isolera oss från jorden genom att använda trägolv, träterrasser och icke-ledande skor.

Eftersom dagens hus mestadels har trägolv som inte leder elektroner från marken, går vi miste om gratis antioxidantskydd. När man tar en paus från inomhusarbetet kan man ta en barfotapromenad i gräset eller till och med på asfalt eller betong, som också leder elektroner. Har man en möjlighet, kan man lägga sig i gräset med bar överkropp.

Text: Birthe Storaker

Källor

  • WDDTY: Bare feet therapy: grounding eases pain
  • Dag Viljen Poleszynski: «Få naturen inn i huset», Helsemagasinet 5/2017
  • Iver Mysterud: «James Oschman, en energimedisinsk guru langt forut for sin tid», Helsemagasinet 6/2018
Föregående artikelKI: Långsiktig effekt av hormonbehandling vid bröstcancer utredd
Nästa artikelStiftelsen Vidarkliniken, vårdcentral och rehab lägger ner för gott
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar