HJÄRTINFARKT. Många teorier har lagts fram om varför så många drabbas av hjärtinfarkt efter 50 års ålder. Professor emeritus Jan Oxholm Gordeladze vid avdelningen för biokemi vid Universitetet i Oslo har studerat varför norrmän ligger på tredje plats när det gäller mjölkdrickande och hur mjölk kan ge ditt hjärta en kalciumchock.
Text: Berit Kvifte, ”Hjerteinnfarkt kan skyldes stort inntak av melk” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: TV Hälsa | Hjärtinfarkt. Foto: Anuj Khandelwal. Licens: Flickr.com
För mycket mjölk på en gång kan ge kalciumchock
Det är inte nödvändigtvis mängden mjölk som du dricker under en viss period, utan hur mycket du häller i dig vid ett och samma tillfälle. En liter mjölk på en gång är synonymt med att ge blodkärlsystemet en kalciumchock. Systemet får inte tillräckligt med tid på sig att hantera den dosen på ett fungerande sätt, samtidigt som det ska hantera fet mat och för lite fysisk aktivitet. På så sätt kan mjölken framstå som en av de främsta orsakerna till förkalkning: åderförkalkning.
”Alla har och bör ha en viss mängd kalcium i blodet för att de glatta och tvärstrimmiga musklerna ska kunna dra ihop sig och slappna av. Har vi inte kalcium i blodet, är det ingenting som fungerar. Då lever vi helt enkelt inte. Så lite kalcium måste vi ha, men i rimliga mängder”, säger professorn till TV-hälsa.
Gordeladze förklarar att kalcium har en bestämd rutt i vårt blodsystem och transporteras dit det ska vara, men när vi får för mycket kalcium i systemet avsätts kalcium här och där under transporten. Det förorsakar förkalkning i mjukvävnaden. Det samlar sig i och runt hjärtmuskeln, i hjärtklaffarna och på det mest kända stället: blodkärlen. Blir blodkärlen förkalkade blir de hårda och styva och sedan inflammerade. Kroppen svarar genom att skicka mängder med antiinflammatoriska celler till inflammationshärden, vilket gör att förkalkningen bara ökar i hastighet. Det blir plötsligt trångt.
Läs mer om åderförkalkning i TV Hälsa
Ett annat skrämmande scenario är att det kan falla av kalkklumpar under transportrundan som far runt i blodkärlsystemet, tills den fastnar på en plats där det är för trångt. Du får en hjärtinfarkt.
”Vi får heller inte glömma hjärtans pumpförmåga, som också är viktig när det gäller hjärthälsan. Precis som blodkärlen kan skadas, så kan hjärtklaffarna drabbas av förkalkning.”
”Det som händer då är att kalciumet skapar en inflammatorisk process som efterlämnar ärrbildning. Resultatet är att funktionen blir sämre när blodet ska pumpas från hjärtkammare till hjärtkammare och till blodkärlen. Blodet kommer ingen vart och cirkulationen blir mycket dålig.”
”När du blir äldre får du alltid lite förkalkning av hjärtklaffarna, men du behöver inte drabbas av det förrän du fyller 60-70 år, om du vidtar rätt åtgärder. Om du inte gör det, kommer du hamna bland de 7 av 8 som drabbas sedan du fyllt 70 år”, förklarar Gordeladze.
Svårt att preventivt mäta risken för kalciumchock
Du kan kontrollera blodtrycket, kolesterolet, blodprocenten och mycket mer hos din allmänläkare, men du kan inte mäta [som rutinundersökning] hur mycket kalcium du har i blodet eller hur mycket förkalkning du eventuellt kan ha i vävnaderna, enligt Gordeladze.
Med cintigrafi kan du undersöka kärlförsörjningen, men det är inte en rutinundersökning eller något du enkelt kan beställa via din allmänläkare. Du och jag lever fullständigt ovetande om något som det är väldigt viktigt att ha kunskap om, innan det är för sent. Det är den tuffa sanningen.
Läs mer: Hjärt- och Lungfonden har fel – Åderförfettning orsakar inte stela blodkärl
Vitamin K2 – Den livsnödvändiga propplösaren
Tyvärr finns det många negativa tillstånd i kroppen som inte kan vändas när vi blir äldre, påstår Gordeladze. Särskilt de vi inte har någon aning om innan vi verkligen drabbas – till exempel den viktiga blodtillförseln till hjärtat, men det finns vitaminer som kan göra något åt det hela, förutom kirurgen och det är vitamin K2.
Det är när vi nått medelåldern, som vi får en översikt över hur vi levt fram till dags datum, på gott och ont. Många människor vaknar upp och inser att de har en hälsa att ta hand om! Vägen till olika dieter och hälsokostbutiker är kort och ofta kan valen vara lite ogenomtänkta.
”Om du verkligen vill göra något åt din hälsa måste du börja i rätt ände. Det vill säga med försörjningssystemet: hjärt- och kärlsystemet. Har du ett problem där, blir funktionen sämre och till slut för övrigt också. Igenslammade rör i huset kan rengöras med propplösare. Ditt eget rörsystem behöver vitamin K2 som är det närmaste du kan komma en kroppslig propplösare”, hävdar Jan Oxholm Gordeladze.
Sardiner ger ”långsamt” kalcium
Koreaner dricker inte mjölk, men äter sardiner med både svans, huvud och ben för att få i sig tillräckligt med kalcium. Sardinerna ger en så kallad ”slow release” av kalcium och utgör därför inte någon risk för hjärthälsan. Genom att ge kroppen kalcium i små mängder får cellerna tid på sig att hantera det hela, så att det inte ansamlas i blodkärlen.
Kan du åstadkomma samma sak är det ju bra, men för den moderna och upptagna människan är vitamin K2 i kapselform en bra alternativ lösning. Vitaminet hjälper olika cellsystem att göra proteiner som transporterar kalcium från blodkärlen.
Vitamin K2 tränar faktiskt ett stort antal celler att inte förkalkas – det vill säga de som är lagrade i kroppen för att arbeta för förkalkning. Om cellerna hindras från att förkalkas, tolererar vi en liten ”kalciumchock” då och då, eftersom cellerna inte längre drar till sig det kalk som susar förbi.
”Vitaminet lär alltså cellerna i blodomloppet att ta bort kalk och ju tidigare i livet du tar tag i det här, desto smartare blir din kropp. Vitamin K2 tar också hand om gamla ansamlingar, samtidigt som man förhindrar nybildandet av kalk. Det här vitaminet kan tryggt sägas reparera och förhindra den där smällen som de flesta av oss är oroliga för”, säger professor Jan Godeladze till TV Hälsa.
Text: Berit Kvifte
2-3 gram Cvitamin per dag fungerar också för att rensa kärlen.
Slutade helt med mjölk när jag läste boken ”Death by Calcium”. Men det tar lång tid att bli av med överskotten som verkar lagras upp i mjukvävnader och leder. Regelbundna bastubad eller intensiv svettning snabbar upp ”överskottsdetox” av kalcium. Men andra spårmineraler som i oraffinerat salt och framförallt magnesium behöver ersättas då även dessa försvinner vid svettning. Men andra giftiga mineraler som kvicksilver och Cadmium svettas också ut. Beträffande ost har de fetaste ostarna lägst kalcium. Kalcium för osteoporosis verkar inte gå in i benstommen som hoppats utan bygger upp alla slags förhårdnader som sedn ges ett namn av läkarexperis beroende på var de hamnar!.
Men med extra Magnesium och Vitamin C till måltider(!) istället får kroppen i sig en del av de co-faktorer som behövs för att återbygga starkt och segt ben. Just vitamin C bygger collagenmatriser som krävs för hållbart ben. Kalcium finns redan i blodet från den gamla upplösta benvävnaden.
Men du behöver vitamin k för att kalcium ska transporteras in i benet.
Javisst, m96. Vitamin K2 för oss lite äldre som inte kan göra om K1 till K2. Listan kan göras längre, som t.ex. att faktiska tester visat att inga tillskott utan bara styrketräning, inte kardio, stoppar minskning av bentäthet hos äldre (kvinnor).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020919
Annars är en röd tråd att inga belägg för att kalciumrik mat eller tillskott behövs för vuxna. För växande är det naturligtvis skillnad då de gradvis förstorar benstommen, som ju består mest av kalcium.