Kallpressad olivolja bäst för hjärtat – Polyfenoler är hemligheten

6365
Fedon Lindberg - Foto: Arnt-Olav Enger
Fedon Lindberg – Foto: Arnt-Olav Enger

Olivolja är en viktig del av medelhavsdieten, som visat sig ha stora hälsofördelar. ”Det råder ingen tvekan om att kallpressad olivolja (extra jungfru) är det mest hjärtvänliga fettet som finns”, säger läkare Fedon Lindberg. Det finns över 4000 internationella studier som visar detta, bekräftar han.

Text: Arnt-Olav Enger, ”Kaldpresset olivenolje – Det mest hjertevennlige fettet” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: TV Helse Sverige

I Norge är intaget av olivolja fortfarande lågt och betydligt lägre än i till exempel Grekland. I genomsnitt är det årliga fettintaget per capita i Norge 3 kg smör, 3 kg olika matoljor och upp till 11 kg margarin, berättar Lindberg för TV Helse.

”I Grekland intar man 18-19 kg olivolja per capita per år”, säger Fedon Lindberg. ”Om man ersätter margarinet med olivolja, kan man fortfarande med gott samvete fortsätta äta 3 kg smör under ett år”.

Olivolja tål stekning bra

En av myterna är att olivolja inte tål stekning. Det säger Lindberg att han inte håller med om.

”Det är en myt, olivolja klarar stekning bra på medelvärme, det vill säga 150-180 grader och en väldigt kort stund upp till 210 grader. Om det börjar ryka är oljan skadad, det här gäller alla oljor”, påpekar Lindberg.

Polyfenoler

Fettsyresammansättningen i olivolja liknar alla oljor.

”Så länge det handlar om ren olivolja. Den stora skillnaden mellan olivoljor är deras innehåll av polyfenoler. Polyfenoler är antioxidanter som varierar från matvara till matvara och är specifika i olika livsmedel. De finns i grönt te, kakao, i flera kryddor, men polyfenoler i oliver verkar ha en mycket fördelaktig effekt för att förhindra LDL-kolesterolet från att härskna och bli skadligt”, säger han.

 

Hur kan man ta reda på om en olivolja innehåller mycket polyfenoler eller inte? Smaken svarar Lindberg.

”Polyfenoler är bittra ämnen, så när du smakar olivolja och känner att det bränner lite i halsen och det kommer en lite bitter eftersmak, är det polyfenoler man känner smaken av. Ju bittrare, desto hälsosammare”, säger han.

Lindberg tillägger att polyfenolhalten i oliverna är högre vid tidig skörd när oliverna är omogna.

Ljus, luft och värme är faktorer som ökar oxidationen i matolja och det gäller även olivolja. Det ökar härskningen av oljan. Han har både råd och tips på hur man lagrar olivolja från månader till år.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

Relaterat

Du kan läsa mer om hur du kan få tillgång till en hjärtvänlig kost i boken av Fedon Lindberg ”Mat för hjärtat” (Cappelen Damm 2018).

Behöver du hjälp med en noggrann testning angående din risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och hur du reducerar riskerna med personlig diet- och livsstilsvägledning, kan du gärna kontakta Fedon Lindberg.

Föregående artikelLife Science Sweden: Lobsor får godkännande för parkinsonbehandling
Nästa artikelÖstrogendominans gör dig fet och ointresserad av sex
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar