Kan smycken gynna din hälsa?

195
Kan smycken gynna din hälsa? . Pixabay.com
Smycken och hälsa. Pixabay.com

Vi människor har tillverkat och burit smycken i tiotusentals år. Och syftet med att bära smycken lär då som nu ha haft en rad olika bakgrunder, som ska belysas närmare härnedan.

Det kanske första man tänker på är smyckets optiska funktioner. Det kan tjäna som ren dekoration, för att smycka bäraren, som komplement till kläder eller som utsmyckning av en kroppsdel. Sedan kan smycket säga något viktigt om dess bärare, uttrycka social eller ekonomisk status eller visa upp en religiös, filosofisk eller politisk övertygelse.

Dess vidare kan det signalera en familjär eller etnisk tillhörighet, som ett familjevapen eller en symbol för en folkgrupp. Även personliga bragder kan synliggöras med ett smycke.

Vilken inneboende kraft kan ligga i smycken?

Utöver dekorativa och symboliska funktioner tillskrivs smycken även inneboende egenskaper som inte syns på ytan. De kan bära på minnen som är viktiga för ägaren och – som förlovningsring – även på givna löften. Och som talisman tillräknas smycken övernaturliga eller magiska krafter.

Men även materialet sägs utöva en effekt på bäraren, framförallt när vissa mineraler, ofta i form av kristaller, och ädelstenar tillhör smyckets beståndsdelar. Så sägs bärnsten gynna egenskaper som ledarskap, visdom och organiskt växande och dessutom kunna aktivera kroppens självläkning.

Porfyr sägs stödja uthålligheten och hjälpa bäraren att ta och fullfölja beslut. Pyrit ska framhäva det positiva och skydda bäraren från negativitet.

Förutom ädelstenar påstås även magnetiska smycken ha en positiv inverkan på bärarens hälsa, även om vetenskapen inte visar enighet om det. Oberoende av om ädelstenar och magnetiska smycken verkligen har en vetenskapligt bekräftad läkande eller annan positiv effekt på grund av sitt material eller strålning, så är det ju bevisat att placeboeffekten själv kan bidra mycket till läkning eller önskad stärkning av egenskaper.

Men visst kan också ett klädesplagg eller ett kärt smycke bidra till att man helt enkelt känner sig bra, fräsch och snygg och det har ju också en positiv effekt på vår hälsa.
Många har säkert sina feelgood-plagg och -smycken, som har utkristalliserat sig ur garderoben eller skrinet.

Var kan man hitta riktiga feelgood-smycken?

Det finns olika vägar att komma över sitt nya favoritsmycke med feelgood-faktor.
Om man inte får det som gåva, så kan man hitta smycken hos urmakaren eller juveleraren, på torghandeln, i souvenirbutiken, livsmedelsaffären och många andra fysiska butiker. Och på nätet förstås. Hos en onlinehandlare som till exempel Valmano kan du från soffan i vardagsrummet surfa och scrolla dig fram till just ditt favoritsmycke.

Om du klickar på bilden kan du enkelt ta in information om smycket som dess form, olika material det är tillverkat av, vikt, storlek, färg och andra specifikationer som kan vara viktiga eller intressanta att veta. En noggrann beskrivning av hur du kan sköta smycket finner du också, så att smycket behåller sitt ursprungliga utseende.

Facit

Smycken kan uppfylla många funktioner, vissa av dem är synliga, medan andra är dolda och inneboende. De kan visa utåt vem du är och vart du hör, eller ha en betydelse som bara du och kanske några få andra annan känner till. Du kan köpa smycken i en fysisk butik eller smidigt på nätet.

Extern skribent

Föregående artikelFem tips för en budgetsmart vardag
Nästa artikelSå påverkas din hälsa av att vara aktiv online
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.