Stenåldersmat och ketogen kost kan förebygga cancer

5864

Människor drabbas i hög grad av cancer. En av de främsta orsakerna är, enligt en professor i biokemi, att vi äter för mycket kolhydrater. Under de senaste 50-60 åren har cancersjukdomarna ökat kraftigt. Det beror på att kosthållningen ändrats drastiskt, enligt professor Thomas Seyfried. Han rekommenderar ketogen kost eller stenåldersmat.

Text och video: Arnt-Olav Enger, ”Ketogent kosthold kan forebygge kreft” | Översättning: Madeleine Lidman | Glöm inte att börja prenumerera på TV Hälsas videos på YouTube

Livsmedelsindustrin lägger till ämnen som gör att maten smakar så bra att hjärnan blir beroende, men för kroppen är det skadligt. Kolhydrater och socker matar cancercellerna och genom att äta för mycket av detta matar vi cancercellerna med det de behöver som mest för att börja växa. Dessutom äter vi oss till en ökad risk att utveckla kroniska livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers och typ 2-diabetes.

Thomas Seyfried från Boston College betonar att när vi nu vet vad som gör oss sjuka, har vi två val. Den ena är att äta dyra mediciner som ger oss en mängd andra sjukdomar. Det andra är att ändra kosthållningen och livsstilen.

Vid behandlingen av cancerpatienter har han upplevt att patienterna blev friskare efter att avslutad behandlingen med en lågkolhydratkost, än de var innan de fick cancer.

I det här inslaget berättar han att kosthållningen bygger på en kost med mycket fett och lite kolhydrater, så kallad ketogen kost, som är en av våra viktigaste vapen för att förebygga cancer, hjärt-kärlsjukdomar, alzheimers och typ 2-diabetes.

Läs mer: Ketogen kost – bästa vapnet för att förebygga cancer!

Vad är en ketogen kost?

”Det är kost med mycket fett och lite kolhydrater. Vi vet att vi fyller på  glykogenlagren vid intag av kolhydrater, medan du i en ketogen kost väljer att äta hälsosamma fetter, måttliga mängder protein och mycket lite kolhydrater. Detta hjälper kroppen att använda ketonkropparna som energikälla och bränsle”, säger biträdande chefen för norsk kostreform Eva Therese Johansen.

När du aktiverar användningen av ketonkroppar istället för glukos som bränslekälla, aktiverar du också de hormoner som är involverade vid fettförbränningen. Kroppen utvinner därmed energi från redan befintliga fettlager och inte från glykogenlagren.

”Kroppens fettlager är vanligtvis större än glykogenlagret och därför känner vi oss mätta och blodsockret håller sig stabilt längre på en ketogen kost, till skillnad från när glykogenlagren används, eftersom vi då oftare måste fylla på med kolhydratrik mat”, säger hon.

”För att komma in i så kallad ketos bör man äta knappt 50 gram kolhydrater om dagen. Mängden kan dock variera från person till person beroende på hur ämnesomsättningen fungerar, vilka sjukdomar du har, insulinkänslighet och eventuellt andra saker som påverkar förmågan att omvandla energi.

Vissa måste kanske ner till 20 gram och andra ner till 5 gram, säger hon och tillägger att man enkelt kan kontrollera om man är i ketos genom att investera i ketosstickor som går att köpa på apoteket.”

Stenåldersmat

Genom att äta så kallad stenåldersmat går det lättare att komma in i ketos.

En sådan kost består av:

  • Köttfond kokad på ben.
  • Grönsaker som växer över marknivån. De har lägre innehåll av kolhydrater, än de som växer under jord. Dessutom är de rika på vitaminer, mineraler och hälsogivande örter som är bra för immunförsvaret och hälsan.
  • Leverpastej, kött, bacon och ägg.
  • Fisk, fågel och skaldjur.
  • Mejeriprodukter som äkta smör, gräddfil, grädde och ost.
  • Gelatin, kokosfett och ghee.
  • Bär – eftersom de innehåller mindre kolhydrater och en större andel antioxidanter än frukt. Bär har också en bättre sammansättning mellan fruktos och glukos.

Läs mer: Kerstin Unger-Salén: Ketogen kost, bra eller dåligt?

Text: Arnt-Olav Enger

Föregående artikelHvordan teknologi skaper raskere tilgang på kundesupport
Nästa artikelÄldre i Kina får främst kinesisk örtmedicin mot cancer
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

16 Kommentarer

  1. Äntligen en rättvisande artikel om animaliers inklusive kötts och dess tillhörande inälvors och buljongs välgörande inverkan på hälsan.

    Snacket om att kött är farligt och dåligt för naturen är drivet av en illvillig, hänsynslös agenda, inte äkta omtanke om människan, djuren och naturen. Sanningen segrar alltid där yttrandefrihet råder.

    Observera att diskussionen ovan om kolhydrater handlar om den nettomängd sockerarter i maten som vid intag omvandlas till energi, inte bruttovikten hos den eller de energi-från-kolhydrater-innehållande födoämnena.

  2. Man kan alltså vid en ketogen kosthållning äta en ganska ansenlig mängd vegetabilier, om de är fattiga på energi från sockerarter.

  3. Till Martin: Ja men det stod det inget om i artikeln. Inte heller stod det något om huruvida det finns leverpastej utan nitrit? Att bara påstå att ”bacon och leverpastej” är nyttigt är totalt felaktigt! Man måste självklart då tillägga att det måste vara fritt från nitrit (och eventuella andra tillsatser), om det skall vara nyttigt, annars är det tvärtom skadligt!

  4. Hopplöst att läsa att bacon kött fisk och skaldjur skulle vara rekommendabel anti cancer mat. Tomas Seyfried är väl medveten om att man inte ska vräka i sig kött och skaldjur. Vad de flesta inte vet är att för mycket protein också omvandlas till glukos. Att börja en plantbaserad ketogen diet med några dagars fasta är antagligen det bästa och sedan köra intermittwnt fasta varje dag på 18 timmar. Glöm inte att höga doser gurkmeja D vitamin Q 10 (ubikinol) och magnesium är synnerligen viktiga kosttillägg precis som cellenzymer.Ju mer grönt desto bättre och naturligtvis ska sockret bort.

    • Man ska inte vräka i sig nånting. Men det är högst osannolikt att mat som varit grunden under vår evolution skulle vara dålig för oss. Vi har lättare för att ta till oss näring från kött. Säger det mesta. De studier som gjorts när det gäller köttätande har ju aldrig varit ordentligt utförda o säger aldrig nåt om vilken typ av kött det varit frågan om, var köttet kom ifrån eller övriga levnadsvanor hos de undersökta.
      När det gäller cancer så är knappast proteinet värre än kolhydraterna från alla de grönsaker man måste äta för o försöka ersätta köttet isåfall.

    • Kerstin Salen 19 december, 2019 at 21:05″

      [Kommentaren raderad. Per, försök att skriva lite mer med respekt.]

    • Ja, Seyfried är väl medveten om att man inte skall vräka i sig kött, det är därför ha rekommenderar ett måttligt intag. Ett måttligt intag är upp till 150 gram tre gånger om dagen.

    • Ja, ”kosttillägg” som vitamin D och Q10 är nödvändiga för de som inte äter animalier i form av fet fisk, inälvor och annat kött.

  5. Önskar så att du Arnt Olavt satt dig in i vilka vetenskapliga studier som har gjorts av en hög protein kost som är baserad på bacon leverpastej skaldjur fisk, kött etc Där skulle du se att en plantbaserad kost med fullkorn ,bönor, grönsaker frukt nötter, frön groddar grönsaksjuice, något organisk kött då och då och organiska ägg kan var ok men framför allt intermittent fasta eller att börja övergången till en plantbaserad diet med en fasta på några dagar till att börja med. Många tror felaktigt att en ketogen kost måste vara fylld med animaliskt protein.

    Animaliskt protein innehåller tillväxtfaktorer som driver på en cancerväxt. Därför är den ketogena kosten, baserd på hög animaliskt protein absolut inte rekommendabelt utan direkt skadligt. Så viktigt att inte testa extrema dieter utan äta näringstät mestadels plantbaserad ren oprocessad naturlig färsk föda som huvudsakligen är ekologisk och giftfri.Ta kosttillskott som D vitamin i höga doser precis som gurkmeja och magnesium samt cellenzymer.

    PS har läst Tomas Seyfried och han är intressant och tänkvärd men det saknas vetenskapliga studier hur den ketogen hårddragna dieten fungerar för de som vill förebygga eller läka sin cancer. Detta är allvarliga frågor .

    • Tomas Hedberg. Arnt Olavts roll är att rapportera om vad tex akademiker, vetenskapmän/kvinnor har att komma med genom att intervjua dessa.

      Du får gärna komma med ett tips på personer någon som har oppositionella uppfattningar och åsikter så kan vi, om vi har möjlighet, intervjua dessa. Du kan även inkomma med en egen debattartikel.

    • Den ketogena kosten är inte ”hårddragen”, utan består av måttliga mängder protein, gärna mycket vegetabilier med låg kolhydratladdning, samt högkvalitativt fett som energikälla istället för sockerarter från vegetabilier. Även juicening är fullt möjlig.

      Att inleda ett cancerprotokoll med till exempel fyra dagars vattenfasta är alltid bra, vare sig man väljer ketogen eller annan kosthållning.

      Man bör äta inte huvudsakligen, utan uteslutande naturlig ekologisk, giftfri mat, detta är väldigt viktigt. Mat framtagen med inverkan från odlingsgifter saknar i hög grad just de ämnen som man vet bekämpar cancer, samt innehåller avsevärt mindre av mikronäringsämnen generellt.

    • per 21 december, 2019 at 12:22

      Icke naturlig ekologisk mat innehåller dessutom carcinogena ämnen från bekämpningsmedel. Detta är ytterligare en anledning till att man inte skall äta ”huvudsakligen” ekologiskt och giftfritt, utan uteslutande sådan mat.

Lämna ett svar