KOSTDEBATT. Jag var nyligen på en intressant konferens som handlade om en lågkolhydratsbaserad ketogen kost och de fördelar det kan tänkas föra med sig. Dieten saluförs som en livsstil snarare än en diet, vilket jag ska återkomma till.

Text och foto: Kerstin Unger Salén, blogg: Alltomcancer.com | Ketogen kost. Foto: Sarah Kallend. Licens: Pixabay.com

Kerstin Unger- diskuterar ketogen kost
Kerstin Unger-Salen

Ketogen kost är den diet som är mest inne och trendar starkast i USA. Otaliga kändisar har gått ner i vikt och på amerikanska hälsosajter handlar varannan artikel om olika aspekter av keto. Ketogen kost påminner om andra former av lågkolhydratkost, som Atkins eller strikt LCHF. Denna typ av kost har även fått starkt fotfäste i Sverige.

Ketogen kost handlar om ketosis

Ketogen kost syftar till att man vill minska antalet kolhydrater i maten. Alltför att många lider av för högt blodsocker, diabetes och fetma framkallat av att vi äter alldeles för mycket socker eller sockerframkallande mat. Genom att strypa glukos(socker)tillförseln övergår kroppen till ketosis och använder fett istället för socker/glukos som bränsle för att skapa energi. Triglycerider (fett) bryts ned till fettsyror och dessa omvandlas i sin tur till ketonkroppar i levern. Eftersom vi inte är beroende av glukos för energi kan det ersättas med ketonkroppar för att framställa energi i mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Vad är fördelarna med att minska glukosintaget?

Fördelarna är många. Behöver vi minska dem radikalt? I allmänhet inte, men det beror på hur mycket kalorier vi gör av med och vilken mat vi köper hem.

Först och främst kan vi konstatera att sjukdomar som fetma, diabetes, Alzheimers och även cancer har ökat stadigt under de sista 20 åren och anledningen är att vi ätit allt mer socker och sockerskapande raffinerade vita kolhydrater samt processad mat med tillsatser av socker eller syntetiska sötningsmedel.

Samtidigt rör vi på oss mindre p.g.a. mobiler och datorer som upptar vår tid och gör oss alltmer stillasittande, både på jobbet och hemma. Barn leker och rör sig allt mindre och i skolorna har man reducerat gymnastiklektionerna per vecka.

Allt detta har lett till att många lever med en kronisk inflammation i kroppen. Diabetes, fetma har indirekt bidragit till att cancer ökat kraftigt. Det är vetenskapligt belagt att cancerrisken ökar om du är överviktig eller lider av diabetes.

Högt sockerintag leder till kroniska inflammationer och överaktiverad insulinrespons

Vi bör sikta på ett stabilt lågt blodsocker av flera skäl. Framför allt för att för högt blodsocker och insulin driver på inflammationer och är huvudorsaken till för tidiga dödsfall.

Långvarig inflammation ligger till grund för de flesta kroniska sjukdomarna i västvärlden och de är inte få. Inflammation försämrar även immunförsvaret som är vårt bästa försvar för att försöka undvika sjukdom. Ett starkt immunförsvar är det bästa sättet att exempelvis förebygga cancer.

Snabbmat, halvfabrikat, industriframställd och processad mat, läskedrycker, juicer samt godis har ökat vårt intag av fruktos och socker. De innehåller även tillsatser, syntetiska sötningsmedel, transfetter, E och andra främmande ämnen samt kemikalier som också bidrar till inflammation.

En annan grupp är mejeriprodukter (de som är processade, vilket utgör majoriteten) och speciellt mjölkproteinet kasein, gluten och spannmål som även kan orsaka läckande tarm. Genom mikroskopiska hål i tarmen kan fragment av mat och bakterier, virus, herpes, borelia, bakterier och andra patogener ta sig ut i blodströmmen. De kan också framkalla inflammation eftersom matfragmenten uppfattas som främmande partiklar och immunförsvaret attackerar. Långvariga infektioner från rotfyllningar eller, i magtarmkanalen leder till nedsatt immunförsvar.

Sveriges befolkning konsumerar tyvärr alldeles för mycket socker samt sockerskapande matprodukter och mjölkprodukter.

De flesta äter mer glukos än vad som behövs. Det som inte går åt till energiförbränning lagras som fett i kroppen.

Intag av glukos leder till högre pikar av blodsocker. Förhöjt blodsocker är resultatet av för mycket socker och leder till överaktiverad insulinrespons. Insulinets uppgift är reglera halten av socker i blodet samt se till att alla kroppens celler får tillgång till energi i form av socker, glukos. När sockret åker in i cellerna från blodbanan sänks följaktligen blodsockret.

Insulin är emellertid ett hormon med tillväxtfaktor IGF, som hjälper cancerceller att växa och kan leda till tumörväxt. Man vill undvika för mycket insulinrespons och det gör man bäst genom att dämpa intaget av socker speciellt om man är insulin resistent såsom diabetiker är.

Relationen mellan sockerintag och cancer är mer än väldokumenterad och jag har skrivit om detta i många artiklar i NewsVoice och TV Hälsa:

Enligt en ansenlig mängd forskning, den senaste av dr Cantley och hans kollegor på Weill Cornell Medicine, framhåller man att ett överskott av socker medverkar till att cancertumörer växer snabbare.

Ett restriktivt kolhydratintag, speciellt av enkla vita kolhydrater och socker är ett effektivt sätt att gå ner i vikt och undvika långvarig inflammation.

Normala celler använder blodsocker eller ketoner som energi. Cancerceller behöver 200 gånger mer glukos än normala celler gör och har svårt att på ett effektivt sätt tillgodogöra sig keton kroppar för energi.

Denna svaghet hos cancerceller är något vi kan använda oss av för att förhindra att cancercellerna växer till sig och bildar en tumör. Kan vara bra att komma ihåg för dem som vill förebygga och läka cancer. Reducerat intag av glukos försvårar tumörtillväxt.

Dessutom tycks ketoner förhindra spridning, enligt en vetenskaplig studie av kultiverade tumörceller publicerad i PMC, 2014: “Ketone supplementation decreases tumor cell viability and prolongs survival of mice with metastatic cancer”.

Relationen mellan socker och cancer är vetenskapligt understödd och odiskutabel.

Kerstin Unger-Salén - Foto: Torbjörn Sassersson och selfie
Kerstin Unger-Salén – Foto: Torbjörn Sassersson och selfie

Ketogen kost – vad leder det till?

Ketogen kost är lik den strikta LCHF-kosten, men med ett tydligare fokus på att uppnå ketos. Ketos är det tillstånd som uppstår när kroppen övergår till att använda fett som huvudbränsle. Keton kroppar framställts i levern av fettsyror från kosten eller från kroppens fettlager. De släpps sedan ut i blodströmmen, tas upp i hjärnan och andra organ, skjutsas in i cellernas energikraftverk, mitokondrierna, där de används som bränsle för att skapa energi.

Blodsockret påverkas inte på samma sätt som vid glukos intag och håller sig på normala nivåer, inte för högt och inte för lågt. Andra fördelar med ketoner som bränsle är att förbränningen är renare och skapar mindre fria radikaler. Nog så viktigt för att förhindra för tidigt åldrande och cancer.

Det effektivaste sättet att uppnå snabb keton förbränning är en kortare fasta varje dag. Det betyder att man småfastar 15 till 18 timmar under dygnets lopp.

Man äter tidigt och en lätt middag och väntar 15 till 18 timmar med att äta till nästkommande dag. Den andra varianten är att fasta några dagar varje månad. Det blir som en kickstart för att få igång förbränning av extra lager fett i kroppen. Om man sedan är försiktig och inte äter för mycket söta frukter eller raffinerade vita mjöl rätter eller potatis och vitt ris, undviker dessert, vitt bröd och godis, har man gett sina celler en chans att föryngra sig.

En strikt ketodiet kan ha fördelar om den används i terapeutiskt syfte, på rätt sätt och inte hela tiden.

Vad som chockerade mig under den konferens som jag nyligen deltog i, var hur många föredragshållare ansåg att kolhydrater borde ersättas med animaliskt protein. De föreslog tom att avstå från komplexa kolhydrater, som finns i nyttiga grönsaker, fullkorn och bönor och frukt, och istället äta kött, oavsett vilket slags kött (processat, eller industriframställt kött från djur uppfödda på GMO soja och majs och som inte kommer från gräsbetande djur), tycktes inte heller spela någon roll.


Jag frågade flera av dessa köttätande, karnivora experter om det verkligen menade att en vanlig hamburgare var bättre än en broccolisoppa.
Utan att blinka svarade de: ja!


Många talare som förespråkade den köttfokuserade ketogena dieten, gjorde således ingen urskiljning mellan vita, raffinerade kolhydrater och komplexa kolhydrater från grönsaker och bönor (skillnaden mellan enkla och komplexa kolhydrater är att de sistnämnda inte höjer blodsockret lika snabbt).

De köttälskande fanatikerna som visar sig väl presenterade inom den ketogena rörelsen och den konferens jag deltog i, tycks förblindade av de kortsiktiga positiva resultaten för viktminskning genom lägre blodsocker. Ett exempel är författarna till boken “The Carnivore Cookbook”, Craig och Maria Emmerson som höll föredrag om hur vi alla borde bli karnivorer för vår hälsas skull. Onekligen en synnerligen farlig väg att gå som jag verkligen vill varna för. Vilken typ av kött man äter spelar stor roll.

Industriframställt processat, hårdstekt, grillat eller rökt kött samt skinka, charkvaror är inte nyttigt kött och höjer risken för inflammation. Helst bör konsumtion av kött komma från gräsbetande djur och från svenska bönder jordbruk och som inte tvingat djuren äta genetiskt modifierat foder såsom soja, majs och andra spannmål.

GMO-produkter är extra hårt besprutade och är en anledning varför man vill äta ekologiskt kött om möjligt. Vad många inte känner till är att de flesta köttproducerande djur vi äter föds upp på dessa GMO produkter. Sverige och Norge är mig veterligen undantaget. Se upp för sydamerikanskt kött!

En strikt ketodiet bör endast användas terapeutiskt

För att förebygga cancer bör man vara noggrann med vad man äter för sorts kött och se till att reducera intaget snarare än öka det, eftersom mycket rött kött och charkprodukter är inflammationsframkallande och kött innehåller en tillväxtfaktor som man vill undvika. Processat kött såsom bacon, rökta köttprodukter och skinka innehåller nitrater som får levern att producera farliga fetter för hjärnan.

Liksom många andra extrema dieter bör en strikt ketodiet användas vid terapeutiska tillfällen. Att mindre kolhydratintag är ett hälsosamt val tvekar knappast någon expert om idag, men om vi ersätter i stort sett alla kolhydrater (man rekommenderar ibland så lågt som 15 till 20 gram om dagen) med animaliskt protein är vi definitivt inne på fel väg, vilket understöds av en stor vetenskaplig studie publicerad i The Lancet som undersökte matvanor hos en global befolkning (450,000 personer) under en längre tid.

Resultaten visade på ökad risk för tidig död för de som ersatt kolhydrater med huvudsakligen animaliskt protein. Däremot, de som höll sig till en mer plantbaserad kost hade inte samma problem. Man kan vara vegetarian, äta en ketogen kost och samtidigt undvika kost som har högt glykemiskt index.

Dieten i de blå zonerna är till 90% plantbaserad

Vad är logiskt och rimligt? Vi vet att de som lever längst i världen (i de så kallade blå zonerna) sällan går till extremer utan lever på en övervägande (90 till 95% plantbaserad och varierad kost, fullkorn, bönor, nötter och mycket bladgrönsaker, med bra fetter (olivolja och ekologiskt kokosfett) och inte för mycket kött eller fisk. 50 till 65 % av deras kaloriintag kommer från hälsosamma kolhydrater.

De äter inte heller färdiglagad och processad mat, och har en livsstil som främjar hälsan. De har starka sociala band med sin omgivning och rör på sig fram till mycket hög ålder.

Deras kost liknar egentligen mycket den ursprungliga medelhavskosten som anses vara en av den mest hälsosamma hushållsmaten i världen. Massiva globala studier påminner oss att fokusera på en hälsosam och plantbaserad, färsk, icke processad mat som är en bättre långtidsplan för hälsa än mer eller mindre extrema dieter.

Läs mer av författaren David L. Katz till boken “Truth About Food” är medgrundare till Yale University’s Yale-Griffin Prevention Research Center, tidigare chef på American College of Lifestyle Medicine, grundare av True Health Initiative och författare till 15 böcker. Han är ett tungt namn med akademisk erfarenhet på högsta nivå vad gäller kost och hälsa. Katz stöder tesen att vi ska äta mestadels plantbaserat.

Arnold Schwarzenegger. Foto: MensHealth.com
Gymkillen Arnold Schwarzenegger bör äta mer än 35 gram protein per dag. Foto: MensHealth.com

Endast 35 gram protein per dag kan räcka

På föredragshållarnas lunchtallrikar låt det mest kött i alla former, stekta ägg, bacon, feta såser och inget grönt. Detta är ett allvarligt misstag som kan leda till sjukdom. Vad de kanske inte vet är att överskott av köttproteiner också förvandlas till glukos.

Vi behöver i stort sett 0,5 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Det vill säga om jag väger 70 kilo behöver jag inte mer än 35 gram protein om dagen såvida man inte är atlet eller bodybuilder.

Dessutom, även om högt protein och knappt några kolhydrater leder till minskat blodsocker med mindre pikar, men det leder dock inte till minskat insulin. Vi ska heller inte glömma att det går alldeles utmärkt att få i sig proteiner från plantbaserad föda även för atleter och andra professionella inom olika sporter.

Läs gärna den boken Plant-based diets for cardiovascular safety and performance in endurance sports av Barnard ND, Goldman DM och Loomis JF publicerad i januari, 2019.

Alzheimers kan förbättras med en lätt, flexibel ketodiet

Dale E. Bredesen, MD, är en internationellt erkänd expert på vilka mekanismer som leder till neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers. Han är författare till åtskilliga böcker i ämnet och har tagit fram ett protokoll för att hjälpa människor att bli återställda från Alzheimers, en sjukdom som skolmedicinen anser är obotlig.

Inom den funktionella medicinen har man börjat använda sig av dessa protokoll och de visar sig fungera väl för många patienter. Jag kan inte nog poängtera att Alzheimers är en synnerligen svår sjukdom och som drabbar patienten och den närmsta omgivningen hårt.

Vad innebär hans diet och hur skiljer den sig från den normala  protein och köttinriktade keto dieten?

Protokollet inkluderar komplexa kolhydrater, frukt och undviker mat som vanligen rekommenderas i en standard ketogen kost, såsom kött och mättade fetter från köttprodukter. Han menar att kognitiv försämring huvudsakligen beror på tre hot mot vår hjärna: inflammation, brist på näringsämnen som är extra bra för hjärnan, hormoner och giftiga ämnen

Läs mer: ”Hotet mot din hjärna – den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt mest känsliga organ” av David Perlmutter, en annan ledande figur när det gäller hjärnhälsa.

Dale Bredesens protokoll innehåller följande:

1. Färsk oförstörd, icke processad, plantbaserad kost

2. Mild ketosis

3. Komplexa kolhydrater

4. 10 till 15 portioner av icke stärkelserika grönsaker/dag.

Stärkelserika grönsaker:

  • Bönor (njure, marin, pinto, svart, cannellini)
  • Butternut squash
  • Kikärtor
  • Majs
  • linser
  • palsternacka
  • ärtor
  • Potatisar
  • Sötpotatis
  • Taro
  • Jams

Icke-stärkelserika grönsaker:

  • kronärtskocka
  • Sparris
  • Böngroddar
  • Broccoli
  • Kål
  • Blomkål
  • Selleri
  • Gurka
  • Äggplanta (även känd som aubergine)
  • svamp
  • lök
  • Paprikor (även kända som capsicum)
  • Sallad
  • Brysselkål
  • Spenat
  • Tomat
  • rovor
  • Zucchini (även känd som zucchini)

5. Hälsosamma fetter. Mestadels enkelomättade fetter kost från nötter, frön och olivolja

6. Protein från baljväxter och ännu bättre från quinoa, chia, mungbönor, tofu, nötter och kallvattens fisk som inte har mycket kvicksilver såsom torsk, hälleflundra, lax (bör vara vild) tilapia (St Petersfisken), som tyvärr nästan alltid är odlad fisk.

7. Frukter med lågt glykemiskt index såsom bär av olika slag

8. 12 timmars nattfasta samt 3 timmars fasta innan du går och lägger dig, sammanlagt 15 timmar mellan sista och första måltiden är idealisk.

Hjärnan är vår största energikonsument. Många neurologiska sjukdomar delar ett och samma problem, nämligen otillräcklig tillgång till energi. Många tror att hjärnan behöver mycket glukos, men den kan mycket väl tillgodogöra sitt behov av energi från ketonkroppar.

Fördelen med ketoner som bränsle i hjärnan kan vara åtskilliga. En del forskare menar att ketoner kan skydda oss mot en mängd hjärnsjukdomar. Anledningen är att BHB, en större ketonkropp, skulle vara ett mera effektivt bränsle än glukos. Det visar sig också att en keton diet ökar antalet mitokondrier i hjärncellerna. Det är synnerligen positivt för ju mer energi som skapas desto mer vitala blir vi.

Text: Kerstin Unger-Salén

Referenser

Föregående artikel5 recept som hjälper dig att bränna magfett
Nästa artikelSystematiskt forskningsfusk inom läkemedelsindustrin fortsätter
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

11 Kommentarer

  1. Intressant artikel.

    Jag vill dock påpeka att många forskare anser 0,5 gram rent protein per kilo kroppsvikt vara för lite, de rekommenderar snarare ett till två gram protein rent protein per kilo kroppsvikt, beroende på aktiviteter.

    Det är bra att betona hur nyttigt och oerhört näringsrikt naturligt, ekologiskt framtaget kött inklusive benbuljong och inälvor från djur som har ätit gräs är. Sådan mat har ingen inflammatorisk effekt på hjärnan och kroppen i övrigt.

    Mättat fett i form av smör framför allt från naturligt ekologiskt uppfödda djur som har ätit uteslutande bra gräs är rena hälsokosten, optimalt i en ketogen kost och definitivt inte inflammatoriskt. Ketogen kost går ju ut på att man ersätter energi från kolhydrater med bra fett, inte minst mättat sådant.

    Quinoa innehåller mycket energi från kolhydrater, men inte särskilt mycket protein.

    Tofu är inte någon hälsokost, innehåller antinutrienter som stör näringsupptaget och immunförsvaret.

    Många tål inte bönor, ärter och linser,, vilka bör beredas noga innan man äter dem, genom groddning och syrning.

  2. Det är nog bättre att öka köttintaget faktiskt.. Verkar som kroppen främst är anpassad för det. Vi har liknande pH i magen som rena köttätare i naturen. Viktigt dock att det är bra kött naturligtvis.
    Många studier som visat att kött är problematiskt har varit utförda på väldigt bristfälliga sätt. Köttet kan vara stekt i processade oljor osv som inte är bra.
    Grönsaker innehåller mkt näring, visst. Men vi är inte speciellt bra på att ta upp den i kroppen. Mkt lättare via kött. Det säger nog en del om vad vi egentligen är anpassade för.
    Det är väldigt många nu som haft positiva erfarenheter över lång tid av mer kött istället. Och det gäller inte bara för viktnedgång.

  3. Martin det blir lite tröttsamt för du vill inte höra resonemangen. Läste du vad jag skrev om undersökningar om vad folk äter i de blå zonerna(där folk lever längs och är hälsosamma psykiskt och fysiskt, De äter övervägande plantbaserad föda. Kanske ska vi lyssna på vad författaren David L. Katz har att säga? Han är författare till boken “Truth About Food” är medgrundare till Yale University’s Yale-Griffin Prevention Research Center, tidigare chef på American College of Lifestyle Medicine, grundare av True Health Initiative och författare till 15 böcker.

    Han är ett tungt namn med akademisk erfarenhet på högsta nivå vad gäller kost och hälsa. Katz stöder tesen att vi ska äta mestadels plantbaserat.Om vi bara envist håller fast vid vad vi tror på finns det ju aldrig utrymme att lära sig något nytt.

    En ytterligare aspekt som inte har direkt med vår hälsa att göra men snarare jordens hälsa och det klimat kaos som vi måste börja tänka och aktivt motverka , talar också för att vi inte fortsätter att äta så mycket kött som vi faktiskt gör i västvärlden . Det är helt enkelt inte hållbart. Eller??

    • Jodå jag hör gärna dina resonemang. Problemet är bara att jag även har hört väldigt många andra säga annat när det gäller just kött. Och väldigt många som har positiva erfarenheter av det. Du kan se att de länder som äter minst kött har låg medellivslängd.
      Jag är mkt skeptisk till allt och alla, som tex personen du nämner, som är kopplade till etablissemanget på ett eller annat sätt. Det mesta därifrån är finansierat av olika intressegrupper eller så är någons karriär kopplat till det.
      Människokroppen har lättare för att ta upp näring via kött. Det förkommer att vissa individer inte alls kan omvandla beta karoten till A-vit tex. Växter innehåller också naturliga gifter i olika grad. Vi har liknande pH i magen som de djur som äter rått kött endast. Människorna före jordbruksrevolutionen ser ut att ha varit både betydligt starkare, haft kraftigare benstomme och varit hälsosammare med fina tänder osv.

      Det fanns inte en chans för människan att överleva på frukt, bär o grönsaker fritt ute i naturen under vår evolution. Det är ju bara o ta en promenad ute i skogen för att snabbt inse att det aldrig skulle gå utan att få tag på djur i första hand. Ta bort alla transportmöjligheter och modernt jordbruk också.
      Du ser även hur små barn ofta inte ens vill äta grönsaker rent instinktivt.

      Jag tror inte på nån klimatkris så det argumentet biter inte på mig. Djur är en del av naturen och ingår i kretsloppet. De kan dessutom fås att beta gräs på mark som ändå inte kan användas till annat. Vi får alltså gräs omvandlat naturligt till nåt som vi människor kan äta. Kan inte bli effektivare eller miljövänligare än så. Det är inte så att växtodlande mha traktorer o massa andra maskiner, samtidigt som man sprayar gifter överallt och utarmar jorden, skulle göra saken bättre.

    • Att man lär sig något som är nytt behöver inte betyda att man lät sig något som är sant, vilket oerhört väl illustreras av dagens bedrägliga kampanj mot animalier.

      Köttmat och vegetabilier är hållbara och nyttiga om de tas fram på ett hållbart sätt. Naturligt ekologiskt odlade vegetabilier är bra för hälsan, men inte på bekostnad av naturligt ekologiskt framtagna animalier, som kött. Båda matgrupperna behövs i tillräcklig mängd, för människokroppens optimala hälsa.

      Will Red Meat Really Kill You? https://breakingmuscle.com/healthy-eating/why-all-humans-need-to-eat-meat-for-health

      Människan kan överleva uteslutande på naturliga ekologiska animalier utan att få bristsjukdomar, men inte uteslutande på vegetabilier. Däremot så innehåller naturliga ekologiska vegetabilier ämnen som kan göra en sådan animalieinnehållande kost ännu nyttigare.

      Kött är inte mindre hållbart än vegetabilier, tvärtom:

      How to green the world’s deserts and reverse climate change | Allan Savory
      https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

  4. Uppmuntrande med en person här på TV-Hälsa, som har genomskådat vegetarian-, vegan-, köttfri måndag-, samt djurhållning i sig förstör jorden-, atmosfären- och människorna-bluffen.

    Jag har själv sett hur personer som låter lura sig till att reducera sitt intag av animalier, som kött, och kompenserar detta med mer vegetabilier, drabbas av brist på näringsämnen, som aminosyror, järn och vitamin B-12 och som en följd av detta inte sällan drar på sig svåra hälsoproblem.

    Det finns en agenda från de som ytterst styr världen, att människorna överlag skall berövas den mat som de behöver för att frodas och bibehålla sina nedärvda egenskaper, som hög intelligens. Även Kina, som sannolikt är styrda av en maktelit ifrån väst, har nu börjat jobba på att driva igenom detta matbedrägeri. Vilket båg! Alla människor i hela världen sitter i samma båt, vi manipuleras av en liten grupp mäktiga individer som inte vill oss väl.

    Samtidigt fortsätter Kina att i allt snabbare takt öka sina koldioxidutsläpp genom användningen av fossila bränslen. Inse någon gång att här ligger en hund begraven.

    Läs gärna den korta men intressanta artikeln nedan i ämnet:

    Diet Doctor: Kinesiska statens kostråd – minska köttkonsumtionen med 50% https://www.dietdoctor.com/se/kinesiska-statens-kostrad-minska-kottkonsumtionen-med-50

  5. Är det nån av er som skrivit kommentarer som har tagit in att de som lever längst och hälsosammast i världen, i de s.k. blå zonerna, äter plantbaserad föda till 95 %. Eller är detta bara ett djävulskt påhitt från makteliten? Sen kineserna har börjat äta mer kött har de också börjat plågas av västerländska kroniska sjukdomar. Inte undra på att man nu försöker införa lite sundare matvanor igen.
    Observera att jag inte är vegan eller vegetarian och är inte emot intag av rätt slags kött i rimliga mängder.Är det så svårt?

    • Jag har sett siffror som visar att de länder som äter mest kött lever längst. Vi äter mindre kött idag än förr, i väst. Ändå ökar problemen. Saken är förmodligen att andra länder som börjar äta som i väst ökar kolhydrat- o sockerintaget samtidigt. Det brukar aldrig stå vad det är för kött de stoppar i sig heller. Eller vilka andra levnadsvanor de har.

    • Kerstin Salen 12 december, 2019 at 15:48

      Ditt i stort sett ensidiga utpekande av kött som orsak till sjukdom och för tidig död och samtidiga blundande för alla bevisade matrelaterade anledningar till att folk inte mår bra är minst sagt förvånande. Är du inte medveten om att kineserna under senare tid alltmer har anammat västs sjukmanskost med allt vad den innehåller av raffinerade snabba kolhydrater i överflöd, förstörda fetter, skadliga tillsatser och brist på näringsämnen?

  6. Här berättas det om urfolk i form av jägare och samlare som går ut varje dag för att plocka bär, rötter och annan växtlighet och för att jaga. Många dagar kan passera utan att ett bytesdjur, till exempel en zebra, blir fällt, men när det väl lyckas, så kan man sätta i sig 15000 kalorier på en dag. Uppdämt behov kallas det och samma sak händer med många vegetarianer, de tvingas avbryta sin växtdiet och äta kött mer eller mindre konstant i flera dagar, tills den mest akuta näringsobalansen är någorlunda reglerad .

    En kvinna berättade för mig att hon under en period försökte bli vegetarian, men tvingades erkänna sig besegrad och avbryta experimentet, när åsynen av en ihjälkörd katts blottade muskulatur fick snålvattnet att börja rinna på henne, trots att hon inte på en medveten nivå kände sig sugen. Kroppen har en förmåga att tala om för oss vad vi behöver.

    Understanding The Microbiome, Erica Sonnenburg, PhD https://www.youtube.com/watch?v=miEngVBrrIc

Lämna ett svar