Lars Bern: ”American Heart Association” anser att kokosolja är farligt – Men de sponsras tungt av statinindustrin

6679
Lars Bern tycker till om kokosolja - Foto och montage: Torbjörn Sassersson, NewsVoice
Lars Bern tycker till om kokosolja – Foto och montage: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Är kokosolja farligt för hälsan? ”Just som man trodde att skolmedicinen äntligen tagit till sig den senaste vetenskapen rörande; att kardiovaskulära sjukdomar (CVD) inte orsakas av mättade naturliga fetter utan av socker, processade kolhydrater och vegetabiliska oljor så dimper det ner ny skrämselpropaganda från American Heart Association (AHA)”. Det skriver Lars Bern i sin senaste blogg. Bern startade Föreningen för metabol hälsa.

Text: Lars Bern, Antropocene | Läs även artikeln i TV Helse om att Bern varnar för Losec

För ett år sedan kom man med följande deklaration:

”AHA:s presidentrådgivare om kostfetter och CVD … sammanfattar med emfas att minskat intag av mättade fetter och ersättning av dem med omättade fetter, speciellt fleromättade, kommer att sänka förekomsten av CVD … Eftersom kokosolja ökar LDL-kolesterol, en orsak till CVD, och inte har några kända uppvägande nyttiga effekter, avråder vi från användning av kokosolja …”

AHA News (June 2017): Saturated fats: Why all the hubbub over coconuts?

Det svenska Livsmedelsverket intar i princip samma hållning. Vad AHA säger är att alla former av mättat fett ökar LDL-kolesterol och att en ökning av LDL orsakar CVD. Hur är det med det?

Till en början så måste man skilja på två olika typer av LDL-kolesterol när man bedömer CVD-risken, det gör (sannolikt medvetet) inte AHA. Det ena är stora fluffiga LDL-partiklar och det andra är små täta LDL-partiklar. När man äter mycket mättat fett som smör och kokosolja stiger halten av stora fluffiga hälsosamma LDL. Här talar jag av egen erfarenhet och jag skulle aldrig drömma om att försöka sänka den halten med kolesterolsänkande statiner.

När man äter mycket socker och mjölrika dieter ökar de små täta LDL-partiklarna samtidigt som triglyceriderna i blodet stiger. Och det tillsammans innebär sannolikt en ökad CVD-risk.

En lång rad studier och analyser på senare år har inte hittat något samband mellan CVD och intag av mättade fetter som smör och kokosolja. AHA har av någon anledning körsbärsplockat några 50 till 60 år gamla studier som sägs visa ett sådant samband, men man har bortsett från färskare och långt säkrare moderna studier som visar raka motsatsen.

American Heart Associations, kokosolja och Big Pharma

AHA utger sig för att vara en allmännyttig organisation för kardiologer och andra skolmedicinare. Man säger sig ha som syfte att bygga hälsosammare liv fria från CVD och stroke. Men när man tittar på hur verksamheten finansieras växer det fram en helt annan bild. Man tar årligen emot miljardbelopp (kr) från bl.a. läkemedelsföretag som tillverkar och säljer de oerhört lönsamma statinpreparaten.

Vid en snabb titt på några av American Heart Associations sponsorer  hittar vi:

  • Amarin (läkemedelsföretag)
  • Amgen (läkemedelsföretag)
  • AstraZeneca (läkemedelsföretag)
  • Eli Lilly (läkemedelsföretag)
  • Glaxo-Smith Kline (läkemedelsföretag)
  • Merck (läkemedelsföretag)
  • Pfizer (läkemedelsföretag)
  • Regeneron/Sanofi (läkemedelsföretag)
  • Takeda (läkemedelsföretag)
  • Ag Canada and Canola Oil Council (livsmedelsföretag som säljer inflammatoriska vegetabiliska oljor).

Utöver frikostiga industribidrag så tar AHA emot mångmiljonbelopp från en rad stora livsmedelsföretag för rätten att använda AHA:s hjärtmärke (motsvarande svenska nyckelhålsmärkningen) på sina produkter.


För att kvalificera måste produkterna ha låga halter av mättat fett och kolesterol. Det har ingen betydelse hur mycket socker som ingår i produkten, trots att det är just socker som visat sig vara huvudorsaken till övervikt, CVD och diabetes.


Man behöver inte vara en Einstein för att räkna ut att här finns en dold agenda som går ut på att vi skall ta statiner, äta mer vegetabiliska oljor och bara äta av AHA hjärtmärkta (nyckelhålsmärkta) produkter. Men var det inte dessa amerikanska kostråd från 1977 som ställde till med den metabola pandemi som nu drar fram över världen?


Ny bok om den metabola pandemin

Om någon månad drygt kommer min nya bok om Den metabola pandemin ut, där jag bland annat redogör för var den oberoende vetenskapen står vad det gäller fettet i maten.

När det gäller kokosfettet och andra mättade animaliska fetter är denna av industriintressen drivna desinformationskampanj från AHA fullständigt löjeväckande ohederlig. Vi har tidigare kunnat konstatera att bland naturfolk som levt på mycket stora mängder sådana mättade fetter var CVD okända sjukdomar. Svaret på den rubricerade frågan (Är kokosolja farligt för hälsan?) är ett rungade NEJ!

Text: Lars Bern, Antropocene | Läs även Berns artikel i TV Helse om Losec som har över 100,000 visningar

Föregående artikelKanariefågeln i strålningsdimman – Hans Sternlycke om riskerna med 5G
Nästa artikelSvensk sjukvård kollapsar – Ersätts av e-hälsa, digitalt vårdstöd med alternativmedicin
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar