Kolesterol är viktigt för hjärnan och statiner kan orsaka Alzheimers

14543
Iver Mysterud. Foto: Arnt-Olav Enge, TV Helse
Iver Mysterud. Foto: Arnt-Olav Enge, TV Helse

”Kolesterol är viktigt för hjärnan!”, säger biologen dr Iver Mysterud i en intervju med TV Helse. Han släppte nyligen en banbrytande bok: ”Det finns hopp vid demens och Alzheimers – vad alla borde veta”. Den ger viktig information både kring orsakerna samt lämpliga åtgärder vid kognitiv svikt och Alzheimers sjukdom.

Text: Birthe Storaker, ”Kolesterol er viktig for hjernen!” | Översättning: Madeleine Lidman

De stora genombrotten handlar nämligen inte om läkemedel, utan om faktorer i miljön, livsstilen och kosten som orsakar eller bidrar till sjukdomsutvecklingen. Aluminium och kvicksilver är några faktorer som kan vara en orsak. Infektioner, virus, bakterier och svamp är andra. Många av dessa faktorer som innehållet i kosten är det dessutom möjligt – och ofta enkelt, att göra något åt. Det förklarar Iver Mysterud.

”De flesta får väldigt sällan höra om de verkliga genombrotten i att förstå Alzheimers sjukdom” och”Det ifrågasätts för lite i den medicinska kyrkan”, säger Mysterud.

Mysterud anser att människor får falska förhoppningar i media, om att det finns läkemedelslösningar för demensproblemet.

Kokosfett är en förebyggande åtgärd och bör förskrivas per recept, inte kolesterolsänkande läkemedel (statiner), säger han och berättar vidare att statiner förmodligen är en bidragande orsak till Alzheimers-epidemin.

Myndigheterna har hakat upp sig på vad de anser orsaka hjärt-kärlsjukdomar och ser på mättat fett som en orsak, men även högt kolesterol. Mysterud är av en annan åsikt och anser att vi behöver ett balanserat intag av fettsyror, där mättat fett är en viktig del.

”Det finns ingen anledning att vara rädd för kokosfett. Speciellt personer med Alzheimers sjukdom har allt att vinna på ett intag”, säger Mysterud.

Iver Mysterud håller föreläsningar om hur man kan förhindra Alzheimers och demens vid Bekkestua-biblioteket i Norge.

Text: Birthe Storaker

Föregående artikelTrädgårdsterapi botar utbrändhet och krigstrauma
Nästa artikelHur lockar casinon online yngre spelare?
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar