Brist på kollagen gör att du åldras, får rynkor och högt blodtryck

14106

 

Vad vet du om kollagen, kroppens ”lim”? Visste du att brist på kollagen gör att din kropp åldras snabbare? Matsmältningen är nyckeln till att hålla kroppen i trim och förhindra att den förslappas med rynkad hud. TV-Helse har pratat med insatta läkare och personer på gatan om vad de vet om kollagen.

Kollagen är ett av de viktigaste proteinerna i kroppen, ett protein som kroppen kan producera själv, men det minskar i kroppen med åldern, vid dåliga näringsförhållanden, vid för svag nagsaft och när man inte motionerar eller tränar. Nedbrytning eller brist på proteinet leder till rynkad hud vid åldrande.

Kollagen är ett fibröst protein som utgör hela 35% av kroppens proteinmängd. Proteinet är särskilt förekommande som stödjevävnad för skelett, hud, senor och blodkärlsväggar. Det bildar fiberstrukturer som ger struktur och stadga. Det är mycket motståndskraftigt mot slitande krafter.

Det sägs att när du stretchar och känner att det stramar kommer den upplevelsen från att kollagenet sträcks ut.

Buntar av kollagen är en viktig del att den extracellulära struktur mellan cellerna som ger stöd till leder och ligament. Kollagenet har en mycket hög uttänjningsförmåga. Det finns inte bara runt skellett, leder och muskler utav även i hornhinnan och linserna i ögonen.

Enligt sajten Steg för Hälsa är följande födoämnen rikliga på kollagen eller hjälper kroppen att framställa proteinet: Nötkött, kyckling, fisk, fiskfjäll, gelatin (90% kollagenderivat), äpplen, jordgubbar, körsbär, rödbetor, röda pepparfrukter, apelsiner, citroner, kiwi, grapefrukt, mango, ananas, kål, äggplanta, selleri, oliver, vitlök, gurka, bananer, lök, ost, te och nötter.

Matsmältning en viktigast för kroppens förmåga att skapa kollagen

Dr Eric Berg säger i videon att förmågan att bryta ner proteiner i maten och omvandla det till kollagen beror på magsäckens förmåga att producera saltsyra. Vid åldrande minskar surheten väsentligt och i åldern mellan 60-70 år kan magsyrans styrka utgöra endast 25% mot när du var 20 år gammal, säger Berg.


Konsekvensen av kollagenbrist är att hela kroppen blir stelare, kroppens yttre och inre förslappas och blir hängigt. Det ger även högt blodtryck. Berg säger att det viktigaste är stärka en bra matsmältning.


Äppelcidervinäger

Ett bra sätt att förbättra matsmältningen är att vid varje måltid dricka utspädd äppelvinäger för att öka surheten (aciditeten) i magsäcken, säger Berg. Även om du skulle äta kollagen kan kroppen ändå inte ta upp det optimalt om magsaften är för svag. Därför är allt som förbättrar matsmältningen att föredra.

Läs även en artikel i TV- Helse om varför magsyradämpande mediciner som tex Losec, Novalucol och Omeprazol vara mycket skadligt för hälsan.

Text: Torbjörn Sassersson | Inspiration: Arnt-Olav Enger, ”Kollagen: Hva vet du om kroppens viktigste protein?”

Relaterat

Föregående artikelAntibakteriell tandkräm kan döda bakterier som kroppen behöver
Nästa artikelHar du tinnitus? Du kan göra något åt det!
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar