Hälsoterapeuten Eva Fjellstad frågar sig hur en desinfektion av maten påverkar tarmfloran eftersom de goda bakterierna dödas av vanliga konserveringsmedel som kaliumsorbat (E202) och natriumbenzoat (E211) vilka förekommer i princip alla söta och feta matvaror som saft, sylt, chokladsås, majonäs och dressing.

Hon ser problem med att maten vi äter är för steril (bakteriefri). Alla moderna barn som idag växer upp tillvänjs med dessa konserveringsmedel och frågan är hur bra det är.

Fjellstad förklarar att dessa konserveringsmedel rimligen bör förändra tarmfloran eftersom vi äter dessa desinfektionsmedel. Deras antiseptiska effekt upphör inte bara för att vi sväljer dem. En hypotes som bör undersökas är att allergier eventuellt kan kopplas till hur konserveringsmedel skadar en naturlig tarmflora. Kan till och med tarmcancer kopplas till en skadad tarmflora och konserveringsmedel, frågar sig Fjellstad?

Den typ av bakterier som vi levt tillsammans med sedan eoner är mjölksyrebakterier och de har en mycket positiv effekt på tarmfloran, men dessa klarar inte av tex natriumbenzoat (E211) som är en mycket effektiv bakteriedödare.

Eva Fjellstad som skrivit boken ”Tack för maten” del 1 och 2, har studerat inverkan från konserveringsmedel som finns vår mat.

Text: Torbjörn Sassersson | Videoreportage: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

Föregående artikelMykoplasma kan bidra till kroniskt trötthetssyndrom (ME)
Nästa artikelBlod infekterat av mikrobiologiska organismer kan behandlas – Dr Erik Enby

Lämna ett svar