Koppning – suger det ur vettet eller läker inflammationer?

3226

Under hösten 2016 påstod norska Aftenposten att koppning ”suger ut vettet ur hjärnan”. Samma period, vid OS i Rio, blev koppning berömt över hela världen, i samband med att de amerikanska simmarna visade upp stora runda röda ringar på sina ryggar.

Många kändisar och idrottsutövare använder sig av metoden som skall kunna lindra muskel- och skelettproblem, stress och huvudvärk. Simmaren Michael Pelps var under OS full av de karakteristiska sugmärkena som följer av en koppningsbehandling. Men fungerar det egentligen?

Koppning är en gammal kinesisk behandlingsmetod som är på full fart in i alternativa behandlingskretsar.

TV Helse har varit i Kina och talat med dr Xinghua Bai, läkare i akupunktur och professor vid Universitetet för kinesisk medicin i Peking. Han jämnför koppning med akupunktur och berättar att poängen med koppning er att stimulera kroppen till att balansera sig själv.

Föregående artikelVälkommen till hälsoportalen TV Helse
Nästa artikelSå kan du förebygga cancer
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar