ÖRTER & PLANTOR. Användandet av koriander, kanske mest känt från asiatisk matlagning, kan spåras tillbaka 3000 år som både krydda och medicinalväxt. Ett användningsområde har varit för att stärka matsmältningen, men örten har mer potential än så. 

Video och redigering: Arnt-Olav Enger

Läkaren och örtentusiasten Geir Flatabø och näringsspecialist Gunn-Karin Sakariassen berättar i detta videoinslag från TV Helse Norge om koriander (Coriandrum sativum). Örtproducenten Rolf Ingvar Fuglerud medverkar med sina erfarenheter om odling.

Många antingen hatar eller älskar koriander

Människor verkar kunna delas in i två grupper i sin relation till koriander, de som älskar örten och de som hatar den. Torkade korianderfrön har en kryddig och nötaktig smak medan de gröna bladen har en frisk aromatisk lukt och smak. Korianderfrön används i curry och bladen används ofta som ersättare eller komplement till persilja.


Namnet koriander härstammar från ordet koris vilket är det grekiska ordet för vägglus beroende på att omogna korianderfrön stinker vägglus eller bärfis.


Medicinalväxten koriander

Enligt Organicfacts.net kan koriander med fördel användas för att behandla hudåkommor, vätskeansamling i kroppen, svampsjukdomar, diarré, illamående, bristande matlust, infektioner i munnen, högt blodtryck, anemi, bensvaghet och allergier. Örten ska även vara verksam mot vattkoppor, ögoninfektioner och spasmer.

Apicius manuskript
Apicius manuskript – New York Academy of Medicine – Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Koriander i historien

Coriandrum sativum är en ettårig ört och mycket gammal kulturväxt med ursprung i Sydeuropa och Asien där den odlats i över 3000 år som krydda och medicinalväxt.

Koriander omnämns i papyrusrullar tex Ebers papyrusrulle från 1550 fKr, i bibeln och på sanskrit. Örten finns med i den persiska barnboken Tusen och en natt, en  samling sagor från 800-talet med ursprung i Iran, Indien och Kina.

I den romerska receptsamlingen Apicius från ca år 400 fKr beskrivs hur man kan tillreda både papegoja och flamingo med kryddan. Romarna använde korianderfrön för att konservera kött. De tog med sig kryddan på sina fälttåg och spred den ut i Europa. Ofta användes den i ölbrygd. Under medeltiden hade korinader blivit populär och den färdades i slutet av 1600-talet till Nordamerika. Idag odlas örten i hela världen.

Text: Torbjörn Sassersson

Koriander (Coriandrum sativum)
Koriander (Coriandrum sativum) – Foto: Thamizhpparithi Maari, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Referenser

Föregående artikelDen medicinska journalisten dr Maryanne Demasi varnar för statiner
Nästa artikelPro-vaccinläkaren dr Mark Geier fick stort skadestånd för förlorad heder
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

Lämna ett svar