Studier pekar på ett samband mellan överdriven konsumtion av kött och cancerincidens. Det säger Kerstin Unger-Salén som botade sin egen cancer med kosten. I sin artikel drar hon upp enkla riktlinjer för hur du bör äta baserat på hennes egna erfarenheter oavsett om du har cancer, nyligen blivit frisk från cancer eller inte vill ha cancer i framtiden.

Text: Kerstin Unger-Salén, hälsoprofil med eget hälsocenter i Spanien | Kerstin driver hälsobloggen Alltomcancer.com | Foto: Partha Sekhar Borah. Licens: Pexels.com (free use)

Det finns mycket diskussioner om cancer och köttkonsumtion. Det är stor skillnad om du har cancer, om du just färdigbehandlats från cancer, eller om du inte har cancer, men gärna vill tänka på sin diet för att förebygga cancer. Naturligtvis finns det anledning att vara mycket mera vaksam på vad du äter om du har cancer eller just avslutat en behandling.

Botade min cancer med kost

Jag hade cancer för 20 år sedan vilket fick mig att lägga om min kost radikalt. Det var så jag botade mig själv. Jag äter numera ekologiskt/vilt kött (gärna organisk lever) 1, max 2 ggr i veckan (lunch, middag inkluderat) och undviker hård stekning. Jag äter inga charkvaror utom undantagsvis. Äter vild men inte odlad fisk, 1 max två gånger i veckan. Det är stor skillnad på kött och kött och allt kan inte dras över en kam.

Året efter jag blivit frisk fortsatte jag med en strikt diet (utan kött och fisk) för att försäkra mig om att det inte skulle finnas någon grogrund kvar för att några cancerceller att börja skapa en ny tumör igen.

Än idag gör jag fortfarande min grönsaksjuice varje morgon. Den är helig. 3 morötter, två selleristjälkar, en tumme färsk ingefära, ett grönt äpple. Sen kan man lägga till andra grönsaker och bär.

Kött eller fisk – vanligt eller ekologiskt?

Har du cancer så är det bra att vara mycket strikt med köttkonsumtion och även fisk.

Om köttet är helt ekologisk kan du i undantagsfall äta kyckling, men helst inte. Det finns anledning att under den tid du försöker bli av med sin cancer, att vara ytterst restriktiv. Anledningen är bl.a. att kött är svårsmält och använder många viktiga enzymer som behövs för ett välfungerande immunförsvar.

Under pågående cancerbehandling bör vi avstå från att äta något som inte direkt bygger upp immunförsvaret eller som dödar cancerceller. Kött ingår inte i den mat som anses kunna medverka till att bota cancer. Endast mat som direkt medverkar till att kroppen läks från cancer bör finnas med i en anticancerdiet.

Anledningen att kött ofta sammankopplas med tarm och magcancer har att göra med att det tar längre tid att smälta kött och köttmatrester kan därför bli liggande i tarmarna varpå en förruttnelseprocess kan sätta igång, vilken är giftig.

Var också uppmärksam på varifrån köttet kommer, rent generellt, speciellt USA och Sydamerika, vars bestämmelser för hormonbehandling för snabbare växt av djuren är klart tillåtande. I Europa är sådana hormoner förbjudna. Vad djuren äter spelar stor roll och i de flesta länderna föds de upp på GMO-mat vilket vi sedan får i oss. Ta alltid reda på var köttet kommer ifrån och köp helst ekologiskt kött direkt från en svensk bonde i närheten Det är dyrare, men äter du mer sällan kött jämnar det ut sig.

Studier pekar på cancerrisker med kött

Mer än ett hundratal epidemiologiska studier på köttkonsumtion och ökad cancerrisk har rapporterats från flertalet länder. I de här utvärderingarna har man tittat på alla typer av rött kött inklusive lamm, biff, gris och kalvkött samt processat kött (korvar, hamburgare och andra industriframställda köttprodukter, charkvaror).


Studierna pekar enhälligt på att det finns en klar länk mellan cancerincidens hos befolkningen i de länder där man äter mest kött.


The China Study är en av de mest omfattande och många andra har gjorts sedan dess som visar på denna korrelation.

År 2015 kom WHO ut med en ny klassificering av möjligen cancerframkallande mat. Rött och processat kött finns med på listan. Tillagning och beredning (grillning eller stekning vid höga temperaturer) har stor betydelse för hur cancerframkallande köttet är, och precis som nitratpreparerade skinkor och annat kött som saltats eller rökts, bör det undvikas.


Sverige älskar sin falukorv och varm korv av alla slag, men tyvärr, precis som godis och pizzor, är det en kostvana som inte är rekommendabel. Vill du äta kött någon gång, ät obehandlat färskt ekologiskt kött.


Äter du mer grönskar orkar du inte äta så mycket kött

Cancerformer som mest associeras med köttkonsumtion, speciellt processat kött, är bla ko-rektal, ändtarms- lung-, urinblåsa, mage och pankreascancer. Ko-rektal cancer ökar mycket nuförtiden.

Länder som exempelvis Danmark och USA, där köttkonsumtionen är som högst, visar också högst cancerincidens. Om befolkningen dessutom äter mycket sötade eller glukosframkallande matprodukter, lider av fetma, stressar, röker och motionerar lite, har vi ett klart recept för cancer.

Till sist, köttprotein kan användas, precis som glukos, av cancerceller eftersom de är lättupptagna. Cancerceller tillverkar aminosyra av protein vilket ger stor näring till cancerceller utan att bidra med matämnen som kan bekämpa cancer. Proteiner finns även i grönsaker, linser och bönor och chia-frön.

De som konsumerar mycket kött äter ofta i mindre omfattning grönsaker, bönor och frukt. Det brukar gå hand i hand. Pröva att ha köttfria dagar och bli kreativa om vegetariska rätter.

Text: Kerstin Unger-Salén, Alltomcancer.com

Föregående artikel”Natural Max Slimming” – Bantningspiller med sibutramin kan vara livsfarligt
Nästa artikelDr Erik Enby: Förruttnelse dödar våra kroniskt sjuka – Sjukvården samarbetar
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

10 Kommentarer

 1. ”De som konsumerar mycket kött äter ofta i mindre omfattning grönsaker, bönor och frukt”. Där har vi svaret på varför köttätare i studier har visats ha sämre hälsa. Nämnas bör att studier också har visat att köttätare har bättre hälsa än veganer och vegetarianer.

  ”The China Study” har använts som argument för att kött skulle vara farligt i sig. Argumentet grundar man till exempel på hur konsumtion av isolerat mjölk-casein påverkar hälsan. https://www.youtube.com/watch?v=tsf9Tpm2Dgc&list=PLED91786C418D1335

  Jag håller med författaren om att det är andra näringsämnen än proteiner som man behöver få i sig för att bekämpa cancer.

  Det är inte alls svårt att äta mycket kött om man äter mycket grönsaker, så länge det handlar om energifattiga sådana. Jag äter mycket kött och samtidigt en stor mängd grönsaker. Inga problem.

  • Förtydligande:

   Näring i form av proteiner vill man ha i sig, det finns i all mat. Däremot har man i olika vegetabilier, som örter och kryddor, sammantaget lyckats hitta fler olika näringsämnen som tar bort cancer än vad som finns i kött. Naturligt ekologiskt kött med tillhörande inälvor och buljong kokt på skelettet är dock extremt näringsrikt och mycket nyttigt. Baljväxter och andra vegetabiliska källor till protein kommer inte i närheten.

 2. Bra med en sådan här artikel som vittnar om att rätt kost motverkar cancer. Underbart att du botade dig själv med bra mat och hemmagjord juice, Kerstin.

 3. Tyvärr helt felaktigt att rött kött orsakar cancer när det finns människor som har botat cancer av just kött. De studier som gjorts har varit väldigt vinklade och kommer från religiösa/ideologiska bakgrunder där man inte anser att människor ska döda djur.

  Äter man rå kött så är det mycket enklare för magen att bryta ned detta än att äta det tillagat, vilket jag har fått vittna om. Finns också många människor som botat sina hälsoproblem med bara rå kött, inklusive cancer.

 4. Jag instämmer i det du säger om att det är ett stort bedrägeri mot hela mänskligheten och eliten som håller på att genomföra det vet mycket väl att det drabbar oss fysiskt och psykiskt. När det gäller det mentala kanske mycket mer än, vi som insett vad som pågår, vad vi kan förstå.

  Jag undrar ju om detta eftersom vanligt folk inte bryr sig. I mina värsta stunder undrar jag om de uppfunnit en substans som de tillsätter vaccin eller luften i klassrum etc.

  Särskilt de födda på 70 och 80-talet vill inte erkänna missförhållandena och inse att världen kunde se annorlunda ut.

  Jag har en apparat med dataprogram Monikor som jag kan se att man har brist på magnesium. Det kan man göra med hårmineralanalys också. Det borde ringla en lång kö till mitt hem. Men icke de vill inte veta.

  Jag har en Aquatone som man förbättrar lymf- och blodflödet, renar lever och njurar. Jag ville hemhjälpen sedan personalen på ett boende skulle hjälpa till att behandla en kvinna med den. Men de vägrade. Hur kan människor som har sjuka patienter att de inte griper varje chans att prova något som kan hjälpa deras patienter ?

  Patienter med sjukdomen Parkinson har provat Aquatone och är positiva. De ville fortsätta men EN doktor satte stopp för det.

  Är skolmedicinens utövare så drillade att de motarbetar allt som kan göra deras patienter friska ?

  Hur tror ni det gick för kvinnan som jag inofficiellt varit god man för sedan 2006 och ansökte om att bli officiell.? Norrtälje kommun lämnade också in en ansökan påstod att det inte fanns någon. Då hade jag fått rycka in och täcka upp skötsel av kvinnan för de hade satt in felaktiga och för lite resurser.
  Tingsrätten utsåg en annan god man som inte protesterade mot att förvara kvinnan i sin lägenhet utan någon som helst social kontakt eller stimuli. Kvinnan bara låg på en soffa och fick därmed kontraktioner i benen vilket innebär att hon nu är oförmögen att gå. Nu bor hon på ett boende på en demensavdelning utan någon stimulans.
  Hon har brist på en signalsubstans Acetylkolin som man kan få tillbaka med rätt kost och ett kosttillskott med krångligt namn. Men det är inte henne förunnat att göra ett försök med det.
  De har bara bestämt att det är sekretess och IVO har avslagit två gånger. JO har avslagit. Nu har jag anmält gode mannen till överförmyndaren och nu håller de på att krångla sig från det.

  Nu senast har jag kommenterat på Facebook hos stadsmissionen. De tror att människor är hemlösa därför att det är för lite billiga bostäder för folk med små inkomster. Jag upplyste dem att människor hamnar på gatan därför att de är sjuka och ofta med en följd av missbruk. Många lider av psykiska sjukdomar så som att man inbillar sig att man är förföljd och måste flytta omkring. Sådant uppstår av näringsbrister. Det kan/vill inte skolmedicinen bota. Dessutom har jag hopp om att man kan bota dessa människor.!

  Men även de som sliter med att hjälpa uteliggarna vill inte lyssna på detta. I snälla ordalag säger de att de inte vill byta orsak till misären och vill att jag ska försvinna från deras sida.

 5. Svar till Elisabeth Siemiencoff Observera q i stället för g. Googla på Aquatone så finner du att läsa vad det är. Jag har köpt min hos Människan Resurser AB. Rättare sagt 4 st har jag köpt som jag lånar ut till närstående, vänner, grannar för att de ska få upptäcka vilken fantastisk maskin det är. Man kan också hyra den. De flesta gör felet att sluta använda apparaten när man blivit av med smärta. En del tackar nej när jag erbjuder dem och knaprar hellre giftiga värktabletter.

 6. Det är inte maten det är fel på utan hur vi äter den. Jag menar då mat som inte är processad och att kött och mjölk kommer från djur som betat gräs och inte ätit överblivna limpor från Skogaholm.

  Enligt en del hälsokostare och näringsexperter är det viktigt att inte blanda viss mat med varandra i en måltid.

  Man ska inte äta kött och potatis i samma måltid därför att ämnena som ska bryta ner maten neutraliserar varann och det blir ingen eller dålig matsmältning.

  Man ska äta kött och grönsaker för grönsakerna bryts ner med alla födoämnen. Efter några timmar kan man äta potatis med grönsaker.

  Lika med ris och kyckling . Man ska inte heller äta ost på bröd.

Lämna ett svar